Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Hokej

Slovenkám chýbali skúsenosti a podľa Schöbera aj rozhodujúce hráčky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Andy Wong

Napriek neúspechu v podobe zostupu vyzdvihol kouč slovenské hokejistky za bojovnosť a nasadenie.

Aalborg 31. marca (TASR) - Slovenské hokejové reprezentantky po roku zostúpili späť do B-skupiny I. divízie MS. Vo štvrtkovom kľúčovom súboji o záchranu prehrali v priamom súboji s Nórskom 3:4 po predĺžení a v A-skupine prvej divízie tak so ziskom jediného bodu obsadili posledné miesto.

Zverenky trénera Andreja Schöbera potrebovali na udržanie sa akékoľvek víťazstvo nad Nórskom a so súperom držali krok celý zápas. Lívia Lučová poslala svoj tím v 11. minúte do vedenia a hoci Nórky v druhej časti otočili skóre, na 2:2 vyrovnala opäť Lučová v 37. minúte. Severanky v záverečnej tretine znova získali náskok, no Jana Kapustová presným zásahom v 47. minúte poslala zápas do predĺženia. V ňom rozhodla o nórskom triumfe Linn Aakreová. Nórky vyhrali na strely jasne 38:20.

Do elitnej kategórie MS si postup vybojovali Nemky.

A-skupina I. divízie MS žien - Aalborg:

Nórsko - Slovensko 4:3 pp (0:1, 2:1, 1:1 - 1:0)

Góly: 29. Fischerová, 33. Henriksenová, 42. Dalenová (Henriksenová, Morsetová), 62. Aakreová - 11. Lučová (Ihnaťová), 37. Lučová (Ihnaťová, Kapustová), 47. Kapustová. Rozhodovali: Guayová - Fenstermacherová (obe USA), Phillipsenová (Dán.), vylúčené: 3:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0.

Zostava SR: Kiapešová - Klimášová, Ištocyová, Čurmová, Žitňanská, Lalíková, Zálešáková, Paľová, Drábeková - Kapustová, Ihnaťová, Lučová - Sroková, Herichová, Gápová - Korenková, Košecká, Kollová - Maskaľová, Gorecká, Trebulová

ďalší výsledok:
Nemecko - Rakúsko 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)

Tabuľka
1. Nemecko 5 4 0 0 1 16:7 12 *
----------------------------------------
2. Rakúsko 5 3 1 0 1 16:10 11
3. Francúzsko 4 3 0 0 1 11:7 9
4. Dánsko 4 2 0 0 2 11:10 6
5. Nórsko 5 0 1 1 3 10:17 3
----------------------------------------
6. Slovensko 5 0 0 1 4 7:20 1 **
* - postup do elitnej kategórie MS
** - zostup do B-skupiny I. divízie MS


V tábore slovenských hokejistiek zavládlo po turnaji A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta obrovské sklamanie. V dánskom Aalborgu druhú najvyššiu kategóriu neudržali, čo tréner Andrej Schöber pripísal najmä výraznému deficitu skúseností. Mladé zverenky napriek tomu pochválil za bojovnosť a nasadenie.

Slovenky obsadili s piatimi prehrami poslednú šiestu priečku a zostúpili do B-skupiny, ktorú vlani ovládli bez straty bodu. O udržanie "áčka" pritom bojovali až do poslednej sekundy, no štvrtkový zápas, v ktorom potrebovali získať aspoň dva body, prehrali s Nórkami 3:4 po predĺžení. "Nechýbalo nám šťastie, len gól navyše. Šance by aj boli, ale bez gólov sa, bohužiaľ, víťaziť nedá. Tento problém sme nemali len v poslednom zápase, ale aj tých ostatných. Proti Nórkam rozhodli okrem iného aj individuálne chyby a žiaľ, zostúpili sme," zhodnotil pre TASR Schöber.

Slovenky sa chceli udržať na medzistupni medzi B-kategóriou a elitnou skupinou. Odohrali viacero tesných zápasov, napokon však vo všetkých ťahali za kratší koniec. "Prišli sme sem s cieľom udržať si príslušnosť v áčku. Nepodarilo sa, je to neúspech. Boli sme tu nováčik a mali sme mladý káder, ale mysleli sme si, že máme na to, aby sme sa udržali. Hra nevyzerala až tak zle, výsledky boli horšie," dodal Schöber.

Štyridsaťjedenročnému koučovi chýbali v Aalborgu rozhodujúce hráčky s bohatými medzinárodnými skúsenosťami. Aj preto potrebujú jeho zverenky odohrať ešte množstvo podobných zápasov, aby mohli byť úspešné. "Dievčatá stále naberajú skúsenosti. Na tejto úrovni si toho musia ešte veľa odkrútiť, aby zvládli náročné súboje. Ťažko sa hrá proti súperkám, ktoré majú tri-štyri vyrovnané a skúsené formácie. My sme mali minimum skúseností, takmer všetky hráčky sú mladé a musia napredovať."

Napriek neúspechu v podobe zostupu vyzdvihol kouč slovenské dievčatá za bojovnosť a nasadenie. "V každom zápase sme sa snažili odovzdať maximum, aby sme aspoň trošku vyrovnali deficit so skúsenosťami. Dievčatá sa po tejto stránke snažili, napríklad aj duel s Rakúšankami držali dlho otvorený. Rozdiel bol v tom, že súperky vedeli príležitosti premeniť. Mali vo svojich družstvách rozhodujúce hráčky, nám takéto chýbali," uzavrel pre TASR Schöber.