Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Hokej

Olympijské paradoxy Slovana, Hudáček poslúcha Šatana

Na snímke vľavo hráč Slovana Libor Hudáček tečuje strelu spoluhráča Miroslava Šatana (nie je na snímke) a upravuje skóre na 3:2 pre Slovan, uprostred brankár Mika Järvinen a vpravo Alexander Loginov (obaja Amur) v zápase hokejovej KHL medzi Slovan Bratislava - Amur Chabarovsk 15. januára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovanu tečie do topánok, ak chce zopakovať play off z premiérovej sezóny KHL. Hráči sa zhodujú, že nesmú doma strácať žiadne body a vonku ich musia získať čo najviac.

Bratislava 16. januára (TASR) - Neskorý vstup do sezóny možno nepoškodil iba samotnému Miroslavovi Šatanovi.

Minimálne štatistiky vcelku jasne hovoria, že trojmesačnou absenciou charizmatického slovenského hokejistu trpel okrem celého tímu Slovana Bratislava najmä Libor Hudáček. V utorok dal po vtipnej spolupráci so svojím spoluhráčom víťazný gól, ktorý v KHL znamenal v roku 2014 prvý trojbodový zápis v šiestom dueli.

Vydreté víťazstvo 3:2 nad nepríjemným Chabarovskom za zrodilo v 48. minúte. Pravý krídelník Šatan si v útočnom pásme po voľný puk nakorčuľoval na ľavú stranu k modrej čiare, zdvihol hlavu, bleskurýchlo zhodnotil situáciu a nahodil ho cez dvoch protihráčov pre bránku. Tam už čakala čepeľ Hudáčkovej hokejky a nasledoval gólový teč ako z metodickej príručky. "Dúfam, že tento gól ešte nie je najcennejší, ale je určite víťazný, takže nás teší. Tréner povedal, že jeden musí byť pred bránkou, tak som sa tam postavil a tečoval. Také góly v dnešnom hokeji padajú a rozhodujú zápasy. Ale nerozhodol len môj gól, bol to hlavne bojovný výkon celého mužstva," konštatoval skromne Hudáček.

Slovanu tečie do topánok, ak chce zopakovať play off z premiérovej sezóny KHL. Hráči sa zhodujú, že nesmú doma strácať žiadne body a vonku ich musia získať čo najviac. "Tréner nám prízvukoval, že proti hokejistom Amuru to bude veľmi ťažké. Im už v podstate o nič nejde, sú tam mladí hráči, ktorí sa chceli ukázať. Nehrali pod žiadnym tlakom a bolo to vidieť. My sme hrali a oni potom dávali góly z ničoho. Samozrejme, že my sledujeme tabuľku a šanca na play off ešte nezomrela. Je veľa faktorov, prečo stojíme tak, ako stojíme. No ja verím, že to dotiahneme," zdôraznil Hudáček.

Slovan tento rok neodštartoval radikálnym útokom na postupovú "čiaru", štyri prehry a v nich len jeden bod. Ale naposledy dve víťazstvá a 5 bodov. Bodový poltucet má výraznú pečať dvojice Šatan-Hudáček. Rutinér k nim prispel, tromi gólmi, prihrávkou a úspešným rozstrelovým nájazdom, jeho mladá "dvojička" gólom a asistenciou. V šiestich zápasoch roka má Šatan na konte bilanciu 4+2, Hudáček 2+1. Prvý druhému oba góly pripravil, žiadne formálne asistencie, ale priamky s hlavou hore. "Šarky mi už pomaly každý zápas hovorí, aby som sa nemotal po rohoch, ale aby som išiel pred bránku. Počúvol som ho a vyšlo to. Hráme spolu v útoku, viac si verím, od trénera mám viac času na ľade a snažím sa to pretaviť na góly. Konečne sa cítim dobre, som rád, že mi to padá po dlhšej prestávke," zdôrazňuje Hudáček.

Dvadsaťtriročný útočník si kontexty uvedomuje vychádzajúc priamo z herného pocitu. Ani štatisticky to nemôže poprieť. Hráč, ktorý po boku Šatana zažiaril na strieborných MS 2012, sa aj na klubovej úrovni etabloval ako jeho úderná "dvojička". No v tejto sezóne nedal gól v neuveriteľných 30 zápasoch a prvýkrát trafil až v deň, keď sa dozvedel, že jeho hokejový "patrón" sa konečne dohodol so Slovanom. Možno náhoda, ale... Odvtedy dal v 13 zápasoch ďalšie tri góly, dva po "Šarkyho" prihrávke a jeden pri jeho účasti na ľade.

Celá bilancia Slovana je v tomto roku v zajatí číselnej alogiky, akýchsi olympijských paradoxov. Do Soči získali nomináciu traja útočníci, ktorí v 6 zápasoch ani raz neskórovali a nazbierali spolu len dve asistencie. Kanadské bodovanie, či už v Kanade, vo Fínsku alebo na Slovensku má všeobecne relatívnu výpovednú hodnotu. U slovenského účastníka KHL si však súčasné dianie priam pýta inú charakteristiku. Azda s výrazom "protirečivá štatistika". Slovan dal v týchto šiestich dueloch 12 štandardných gólov, trio olympijských lídrov ani jeden. Šatan, ktorého absencia v olympijskej nominácii vyvolala v hokejovej verejnosti kontroverzné nálady, dal sám tretinu týchto gólov a spolu s dvoma silne "okatými" prihrávkami sa priamo podieľal na polovici zásahov... V troch zápasoch, v ktorých Slovan zabodoval, je tento rozpor ešte značnejší. Tri zápasy: olympijská trojica 0+1 - nenominovaný Šatan 3+1.

Na snímke hráč Slovana Miroslav Šatan
Foto: TASR/Martin Baumann
Miroslavovi Šatanovi až na jedinú výnimku bodovo a príliš ani herne nevyšlo prvých 7 zápasov po naskočení do sezóny. Tie ho stáli nomináciu do Soči. Faktom však je, že aj pri kompletnom štatistickom pohľade mu to vychádza priaznivejšie ako tým jeho klubovým spoluhráčom, ktorí na ZOH idú. So sezónnym bodovým priemerom na zápas je iba o čosi lepší Michel Miklík, Šatan má ale vyšší priemer ako Milan Bartovič a oveľa vyšší ako Peter Ölvecký. Napríklad Šatan dal v 13 zápasoch 6 gólov a Ölvecký v 40 dueloch len 3...

Pravda, hokejová nominácia nie je len o hre čísiel, zásadné sú aj iné faktory. Funkcionalita hráčov, ich morálno-vôľové vlastnosti, súčinnosť dvojičiek-trojičiek ap. V médiách boli postupne tiež publikované iné kontexty, priamo citujúce reprezentačného trénera a tie v prípade uvoľneného miesta v kádri nehovoria v prospech náhradníka menom Miroslav Šatan. Zmienky o nevyjasnených vzťahoch so Zdenom Chárom v symbióze s čerstvou informáciou o bezprecedentnej výnimke z NHL neveštia pre ikonu slovenského hokeja nič dobré. Vlajkonosič Chára bude ako jediný z prestížnej súťaže prítomný na otváracom ceremoniáli v Soči, čím sa jasne definuje jeho pozícia vo svetovom hokeji i v olympijskom športe.

O to dôležitejšie je pre trénerov slovenskej hokejovej reprezentácie, aby z ich nominácie nevypadol nikto pre zranenie. V prípade Miroslava Šatana by si zrejme museli lámať hlavu v labyrinte hokejovej matematiky a kolektívnej chémie. A nominačný štvrtok Slovenského olympijského výboru už veľa naznačil - meno najúspešnejšieho reprezentanta samostatného slovenského hokeja navzdory prvotne zverejnenému zoznamu náhradníkov chýba v tom oficiálnom, ktorý schválilo plénum SOV.