Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Hokej

Nóri môžu zabudnúť na štvrťfinále, podľahli Dánom

Hokejista Dánska Nicholas Jensen (druhý zľava) sa teší po strelení gólu v zápase základnej B - skupiny Dánsko - Nórsko na MS v hokeji v Ostrave 9. mája 2015. Foto: TASR/AP

Dáni výrazne posilnili svoje šance na záchranu.


Ostrava 9. mája (TASR) - Hokejisti Dánska vybojovali na MS v Ostrave prvé víťazstvo, v sobotňajšom severskom derby zdolali Nórsko 4:1 a pomohli tak slovenským reprezentantom. Nóri totiž po prehre definitívne stratili nádej na postup do štvrťfinále, štvrtých Bielorusov už nemôžu v tabuľke dobehnúť a tak Vůjtekovej družine odpadol súper o miesto v play off.

Záverečný zápas na MS odohrajú v utorok o 12.15 h práve proti Bielorusom. Dáni výrazne posilnili svoje šance na záchranu, kľúčový duel ich však čaká v pondelok, keď sa o 20.15 stretnú s dosiaľ bezbodovým Slovinskom.

Nóri vstúpili do zápasu vlažne a už od druhej minúty prehrávali po góle N. Jensena, ktorý využil, že Haugen toho veľa nevidel. Zverenci Roya Johansena odpovedali veľmi rýchlo, už v 4. minúte K. A. Olimb trafil strelou zápästím presne k pravej žŕdke a bolo 1:1. Dánov hnalo vpred nadšené publikum a vidina záchrany a v závere tretiny zasadili severskému rivalovi druhý úder zásluhou delovky Nielsena. "Bielo-červení" pokračovali v aktivite aj v druhom dejstve. Kľúčový gól na 3:1 strelil v 34. minúte Storm, keď po prihrávke J. Jenseana namieril presne k žrdi popod Haugenov betón. V záverečnej tretine Nóri zvýšili útočné úsilie, ale narážali na pozorného Dahma. Dáni nakoniec pridali aj štvrtú gólovú poistku a vybojovali cenné víťazstvo v boji o záchranu v elitnej kategórii.
Povedali po zápase
Morten Green, kapitán Dánska:
"Mali sme súpera pod kontrolou. Počas šiestich či siedmich minút druhej tretiny nás Nóri zovreli, ale ináč sme ich pokryli, najmä ich talentovanú prvú lajnu. Myslím si, že sme hrali počas turnaja dobre, no až dnes sme to pretavili v jednoznačné víťazstvo."
Ken Andre Olimb, autor jedného gólu Nórska: "Je to v keli. Vedeli sme, že potrebujeme minimálne jeden bod, aby sme si zachovali šancu na postup, Dáni však boli dnes o trochu lepší ako my. Zrejme trochu viac chceli a prejavilo sa to na výsledku. Momentálne sa cítime skutočne zle."

B-skupina (Ostrava)
Dánsko - Nórsko 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Góly:
2. N. Jensen (A. Poulsen), 20. Nielsen (Jakobsen, Madsen), 34. Storm (J. Jensen, Nielsen), 52. Jakobsen (Hardt, Madsen) – 4. K.A. Olimb (Rosseli Olsen, Bonsaksen). Rozhodovali: Rantala (Fín.), Gofman (Rus.) – Lederer (ČR), Schrader (Nem.) , vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 7316 divákov.

Dánsko: Dahm – Nielsen, O. Lauridsen, Kristensen, J. B. Jensen, M. Lauridsen, Bödker - Madsen, Jakobsen, Hardt - O. Bjorkstrand, J. Jensen, P. Bjorkstrand – M. Poulsen, Green, Storm – Hansen, A. Poulsen, Starkov - N. Jensen

Nórsko: Haugen - Holös, Tollefsen, Nörstebö, Trygg, Bonsaksen, Sörvik, Ödegaard - M. Olimb, Ask, Thoresen - Rosseli Olsen, K.A. Olimb, Martinsen - Forsberg, Bastiansen, Trettenes - Röymark, Stene, Roest - Dahlström

Tabuľka B-skupiny
1. USA 5 4 0 0 1 14:9 12
2. Rusko 5 4 0 0 1 25:11 12
3. Fínsko 5 4 0 0 1 16:5 12
4. Bielorusko 5 3 0 1 1 15:14 10
---------------------------------------
5. SLOVENSKO 5 1 2 0 2 11:11 7
6. Nórsko 6 2 0 0 4 10:20 6
7. Dánsko 6 1 0 1 4 10:19 4
---------------------------------------
8. Slovinsko 5 0 0 0 5 7:19 0

/počet zápasov, víťazstvá v riadnom čase, víťazstvá v nadstavbe, prehry v nadstavbe, prehry v riadnom čase, skóre, body - prvé štyri tímy do štvrťfinále, posledný opúšťa elitnú kategóriu/