Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Fenomén Jaromír Jágr má 43. Prečítajte si jeho najslávnejšie výroky

Jaromír Jágr ako žiačik v laviciach základnej školy. Foto: www.facebook.com

"Hokej milujem a stále ma veľmi baví," tvrdí napriek veku veterána český hokejový génius.

Bratislava 14. februára (Teraz.sk) – Česká hokejová hviezda Jaromír Jágr stále aktívne svieti na hokejovom nebi. Fenomenálny "Džagr" oslavuje tretiu februárovú nedeľu 43. narodeniny a korčule sa ešte nechystá zavesiť na klinec.

Pozrite si zaujímavú fotogalériu


Rodák z Kladna odštartoval svoju zámorskú kariéru v Pittsburghu, ktorý ho v roku 1990 draftoval v prvom kole z piateho miesta. Za Penguins odohral prevažnú časť kariéry - celkovo 11 sezón. Už v roku 1991 oslávil zisk prvého Stanleyho pohára, ktorý sa jeho tímu podarilo obhájiť aj o rok neskôr.

Vysmiata "68", v drese českej reprezentácie Jardo získal viacero zlatých medailí.
Foto: TASR/AP

Pred desiatimi rokmi sa stal členom veľmi prestižního Triple Gold Clubu, v ktorom sú hráči so ziskom troch najhlavnejších súťaží (Stanley Cup, OH a MS). V historických tabuľkách produktivity NHL mu patrí piate miesto, keď nazbieral 1784 bodov (716+1068), a to v sezónach 2008-2011 hájil farby ruského Omsku v KHL. Kvarteto pred ním Gretzky, Messier, Howe i Francis nikdy nevyhrali olympiádu či svetový šampionát.



Na svojom konte má v NHL množstvo individuálnych ocenení a rekordov. Najvýznamnejším z nich je Hartova trofej pre najužitočnejšieho hráča základnej časti (rok 1999), päťkrát sa víťazom kanadského bodovania a historicky je najúspešnejším Európanom v najlepšej hokejovej lige sveta. Momentálne pôsobí v mužstve New Jersey. Šanca Devils na postup do play-off je však nízka, preto zámorské médiá pred koncom prestupového obdobia špekulujú o možnej výmene. Najviac skloňované organizácie sú Boston, Monreal či New York Islanders.

OH Nagano, snímka velikánov svetového hokeja z 20. februára 1998 po semifinále Česko - Kanada (2:1 pt). Wayne Gretzky gratuluje Jágrovi k postupu do finále olympiády.
Foto: TASR/AP

Historická tabuľka produktivity v NHL
1. Wayne Gretzsky 2857 (894+1963)
2. Mark Messier 1887 (694+1193)
3. Gordie Howe 1850 (801+1049)
4. Ron Francis 1798 (549+1249)
5. JAROMÍR JÁGR 1784 (716+1068)


Jágr miluje nielen hokej, ale aj humor.


ZNÁME VÝROKY LEGENDÁRNEHO JARDA

"Zastávám tento názor: Stále je lepšie ísť na ľad s tým, že som o niečo málo horší ako ostatní, ako sedieť v krčme a robiť zo seba chytráka, že aký som v minulosti bol dobrý.“

"Verím, že s humorom a zábavou je všetko jednoduchšie.“

„Strielanie hetrikov ma veľmi baví. Menej sa mi už páči údaj, že som najstarším strelcom, ktorý to dokázal.“ (reakcia po domácom zápase proti Flyers, vo veku 42 rokov a 322 dní prepísal ďalšiu historickú štatistiku)

"Zase som zabudol, že už nie som Jágr, ktorý hral pred dvadsiatimi rokmi a chcel som obrancu najprv uklučkovať. Musel som si v duchu povedať: Hej, ukludni sa a len vystrel!“ (opis gólu v aktuálnej sezóne)

„To boli časy, dlhé vlasy, ja rýchly a obrancovia pomalí. Teraz - krátke vlasy, ja pomalý a obrancovia rýchli. Nedá sa nič robiť, čas nevrátiš.“ (spomienka na prvý gól v NHL pred 24 rokmi)

NOVINÁR: „Ako ste sa vlastne v Omsku rozlúčili?“
68: „Normálne. Povedal som čau a odišiel som. Rovnako ako poviem Tebe čau, keď budeš odchádzať.

NOVINÁR: "Kde máte teraz namierené po prílete? Idete priamo na Staromestské námestie alebo sa ešte cestou zastavíte u pána prezidenta?"
ZÁRUBA: „Na túto otázku by mal odpovedať asi zväzový šéf, pán Král.“
68: „Na túto otázku by mal asi odpovedať šofér autobusu."

NOVINÁR: „Dnes ste mali štyri asistencie, zažili ste to niekedy?"
68: „Zažil som v jednom zápase aj sedem, ale to som ešte býval dobrý.“

NOVINÁR: Čo Vám odkázala mama vo finálový deň?
68: "Ona je verný fanúšik, fandí stále. Pred finále mi volala, že sme pre ňu už teraz víťazi. Tak som jej to položil, lebo takéto reči ma nezaujímajú. To môže hovoriť babičke.“

Rozhovor po dramatickom víťaznom finále MS 2010 v Nemecku:
NOVINÁR: „V závere to vypadalo, že si sa už ani nepozeral?"
68: „A čuduješ sa mi?“
NOVINÁR: „Nie.“
68: "No tak vidíš.“

Rozhovor po víťaznom finále MS 2005 v Rakúsku:
NOVINÁR: „Ako sa cítite?“
68: "Ako majster sveta.“

NOVINÁR: „Je asi zložité riadiť kladenský klub na diaľku zo zámoria?“
68: "Ono je to zložité aj keď som tu.“

„Každý sa mi smeje za moje tréningové pomôcky, ale mňa to vôbec netrápi. To ja chcem byť tým, kto sa bude smiať ako posledný.“

„Určite chcem hrať ďalej v NHL. Budem hrať dokedy to bude len možné. Tréningy ma neunavujú a ani zápasy. Túto hru stále milujem. Čo mám iné robiť, tlstnúť?“

"Bez fanúšikov to nejde. To je tak, ako keby si išiel do lesa a neboli tam stromy."

"Môžeš prehrať, ale musíš být pyšný na to, že si spravil pre úspech maximum.“

„Niektorí ľudia si myslia, že hokejisti namiesto mozgu máme puk a jediné, čo nás zaujíma, sú peniaze. Samozrejme, tie dokážu život ulahčiť, ale sú situácie, keď sú vám skutočne nanič. Aj športovci majú srdce, emócie a riešia problémy ako každý človek."