Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Hokej

Mikula si prial postup do semifinále, no s 5. miestom je spokojný

Na snímke tréner Peter Mikula. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slovenskí hokejisti do 18 rokov sa vrátili zo svetového šampionátu v Grand Forks maximálne spokojní.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Slovenskí hokejisti do 18 rokov sa vrátili zo svetového šampionátu v Grand Forks maximálne spokojní. Tréner Peter Mikula sa poďakoval hráčom za vzornú reprezentáciu a hoci tajne dúfal, že sa prebojujú do semifinále, najlepšie umiestnenie za uplynulých deväť rokov ho potešilo.

Slovenskí mladíci sa do štvrťfinále predrali prakticky už po úvodnom zápase, v ktorom otočili nepriaznivý vývoj proti Dánom a víťazstvom 5:4 sa katapultovali do play off. Sympatické výkony predviedli aj proti favoritom z Fínska či Kanady, no základnú fázu korunovali ďalším obratom z 1:3 na 4:3 proti Česku. Vo vyraďovačke proti Švédom zohrala svoju úlohu pri prehre 2:7 aj únava a nedostatok síl. "Musím vysloviť maximálnu spokojnosť. Hráčom som už poďakoval za veľmi dobrú robotu. Myslím si, že v základnej časti sme splnili cieľ, hoci ja som si nepripúšťal, že budeme hrať o záchranu. Preniknúť medzi štvorku bolo moje prianie, dúfal som, že urobíme semifinále, ale Švédi boli veľmi disponovaní. Hoci bol výsledok štvrťfinále pre nás krutý, bola tu partiu hráčov, ktorá chcela a drela do posledného okamihu. V zápase nám však vyfučali sily a neboli sme schopní ho zvrátiť," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii Mikula.

Jeho hlavným cieľom bolo zložiť káder, ktorého najsilnejšou zbraňou bude tímový výkon. "Toto mužstvo som postavil na morálke a na vzťahoch poznania človeka do hĺbky. V prvom som chcel, aby sme boli dobrá partia a v nej tímový duch. Myslím, že to sa mi podarilo," dodal Mikula. Do svojich zverencov vložil veľkú dôveru a hoci si prial postup do semifinále, s piatou priečkou bol maximálne spokojný. "Po všetkých turnajoch som v ňom cítil veľkú silu. Ak by sme mali šťastie, mohlo nastať ďalšie prekvapenie. Tajne som v to dúfal. Cítil som sa na semifinále, ale vieme, čím sme si zápas so Švédmi prehrali," konštatoval Mikula.

Veľkou oporou slovenského tímu bol Roman Durný. Do bránky sa dostal v 5. minúte úvodného duelu proti Dánom za nepriaznivého stavu 1:3 a stal sa tímovou jednotkou. "Čakal som, že niekto z tohto tímu sa vyšvihne. O Romana sme sa opierali a začali sme mu tak veriť, že vychytal neskutočné veci. Ak by sme sa dostali do semifinále, možno by ho vyhlásili za najlepšieho brankára šampionátu. Ako neznámy hráč naskočil do zápasu, nikoho už do bránky nepustil a bol totálnym pilierom. Dal o sebe vedieť a prajem mu, aby v týchto výkonoch pokračoval ďalej," zdôraznil Mikula. Ponúknutej príležitosti sa Durný chopil nad svoje vlastné očakávania. "Som rád, že som dostal šancu. Darilo sa mi, no celý tím hral veľmi dobre, chalani mi pomáhali. Snažil som sa upokojiť a dať do toho všetko. Na mená súperov som sa nesústredil," uviedol talentovaný reprezentant.

Na budúci rok sa svetový šampionát uskutoční v Poprade a Spišskej Novej Vsi. Na Slovákov bude čakať v A-skupine Fínsko, Kanada, Švajčiarsko a Lotyšsko. Poslední dvaja menovaní súperi sú z hľadiska slovenských postupových ambícií podľa Mikulu prijateľnými. "Sú hrateľní. Švajčiari boli vlani v Púchove s ročníkom, ktorý bude hrať o rok u nás, chabí až tragickí. Lotyšov sme videli, je to zdatný tím po korčuliarskej stránke, hoci takticky menej rozvážny. Tieto výbery by nás mohli predurčiť k tomu, aby sme zabojovali reálne o semifinále," dodal Mikula.