Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Legendárny hokejista Rišo Lintner ukončil bohatú kariéru

Na snímke bývalý slovenský hokejový reprezentant Richard Lintner počas tlačovej konferencie na ktorej ukončil hokejovú kariéru a venoval sa téme o budúcnosti slovenského hokeja v Bratislave 16. februára 2015. Foto: TASR/ Martin Baumann

Citrón, ako ho všetci prezývajú, sa už bude venovať iba nehráčskym aktivitám.

Bratislava 16. februára (TASR) - Slovenský hokejový obranca Richard Lintner sa v pondelok rozlúčil s aktívnou kariérou. Majster sveta z Göteborgu 2002 nastúpil za svoj materský klub Dukla Trenčín koncom januára proti Piešťanom. V nasledujúcom období sa chce venovať najmä pomoci slovenskému hokeju a pozdvihnúť extraligu.



"Dostal som sa do štádia, keď sa mi už nedarí skĺbiť hráčske a nehráčske aktivity. Pred niekoľkými týždňami som sa rozhodol ukončiť aktívnu hráčsku kariéru. Teším sa na to, čo bude nasledovať. Zahral som si vo všetkých najkvalitnejších hokejových ligách, stretol som množstvo hráčov, trénerov, manažérov a ľudí, ktorí mi veľa dali. Takže som sa rozhodol ukončiť aktívnu kariéru a dať priestor tej nehráčskej. Myslím si, že to bude mať zmysel a mám z toho dobrý pocit. V podstate nadväzujem na veci, na ktorých som pracoval naozaj veľmi dlho," povedal Richard Lintner.



"Teraz je príležitosť, aby sa veľa vecí zmenilo. Hlavne by sme chceli zmeniť imidž našej extraligy, pretože medzi ňou a českou ligou nie je až taký veľký rozdiel v kvalite, ale práve vo vnímaní. Česi sú presvedčení, že majú veľmi kvalitnú ligu. U nás to tak ale nie je," pokračoval. V prípade, že by Slovan Bratislava po tejto sezóne ukončil pôsobenie v KHL, tak by ho rád videl späť v domácej súťaži a myslí si, že tá mu má čo ponúknuť. V dlhšom horizonte uvažuje aj o vstupe do hokejových štruktúr a Slovenského zväzu ľadového hokeja, no ambíciu kandidovať v najbližších voľbách na post prezidenta zatiaľ nemá.



Za najkrajší moment kariéry považuje premenený nájazd v semifinále MS 2002 proti domácim Švédom. "Na ten si vždy spomeniem a je to super. Potom je to aj prvý zápas v NHL, pretože som kedysi hovoril, že keď nastúpim na jeden zápas v NHL, môžem ukončiť kariéru. Takisto aj prvý gól v NHL, ten bol fantastický. Na prvý gól v reprezentácii si neviem spomenúť, takže asi nebol až taký dôležitý," povedal.

Video nájazdov semifinále MS vo Švédsku, 9. mája 2002


Svoju bohatú kariéru zhodnotil úspešne a preto neľutoval, že sa s ňou v pondelok rozlúčil. "Síce v porovnaní s kariérami niektorých chlapcov, ktorí vyhrali napríklad Stanleyho pohár, tak moje úspechy neboli až také veľké, no na druhej strane musím povedať, že ani moje sny neboli až také veľké. Tie, ktoré som mal som si splnil nad rámec. Som veľmi spokojný, a preto ani dnes nemám problém deklarovať koniec hráčskej kariéry," dodal.

Vysmiaty Richard Lintner.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Tridsaťsedemročný obranca odštartoval kariéru v rodnom Trenčíne. V sezóne 1996 si ho v 5. kole draftu z celkového 119. miesta vybral Phoenix Coyotes, prvé dve sezóny v zámorí strávil v nižších súťažiach AHL a IHL. V najlepšej lige sveta debutoval v ročníku 1999/00 už v drese Nashvillu Predators. V NHL odohral dokopy 112 duelov s bilanciou osem gólov a 12 asistencií. Po návrate na starý kontinent hral vo švédskych kluboch MoDo, Djurgarden, Skelleftea, Färjestad a Rögle, vo švajčiarskom Gotterone, fínskych SaiPa a Lukko Rauma. Tri sezóny odohral aj v KHL v Diname Minsk. Posledné ročníky štartoval vždy v rodnom Trenčíne. V prebiehajúcej sezóne nastúpil za Duklu na 17 zápasov a nazbieral sedem bodov.

V reprezentačnom drese odohral 105 zápasov a strelil 14 gólov. Na konte má titul z MS 2002 i bronz z roku 2003.