Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Hokej

Kanada v Soči s 11 olympijskými šampiónmi z Vancouveru

Ruský hokejista Alexander Ovečkin (8) a Kanaďan Sidney Crosby si podávajú ruky. Foto: TASR/AP

Kanaďania sa v Soči predstavia bez najproduktívnejšieho hráča minulého skráteného ročníka Martina St. Louisa.

Ottawa 7. januára (TASR) - Kanadská hokejová reprezentácia sa na zimných olympijských hrách v Soči predstaví s 11 hráčmi z tímu, ktorý pred štyrmi rokmi vybojoval zlaté medaily na domácej pôde vo Vancouveri.

V 25-člennom kádri obhajcu figuruje aj strelec zlatého gólu z finále ZOH 2010 proti USA a líder produktivity NHL Sidney Crosby, ktorý sa pravdepodobne zhostí kapitánskych úloh. Útok opäť vystužia Jonathan Toews, Ryan Getzlaf, Corey Perry či Patrice Bergeron. Z vancouverskej zostavy nechýba ani Roberto Luongo, brankársku trojicu dopĺňajú Carey Price a Mike Smith. Do nominácie sa dostal aj zranený Steven Stamkos, vedenie tímu bude do poslednej chvíle čakať, či sa kanonier Tampy Bay stihne zotaviť po vážnom zranení pravej nohy.

Trochu prekvapivo sa v kádri objavil nenápadný Marc-Edouard Vlasic, 26-ročný obranca San Jose bude pre Kanadu užitočný najmä vďaka svojej všestrannosti. V mužstve nechýba ani extravagantný P.K. Subban z Montrealu, vlaňajší víťaz Norrisovej trofeje.

Kanaďania sa však v Soči predstavia bez najproduktívnejšieho hráča minulého skráteného ročníka Martina St. Louisa, ktorý sa nezmestil do nominácie ani pred štyrmi rokmi. "Nebolo jednoduché zavolať mu a povedať, že s nami nepocestuje. Rozhodne to nebol telefonát, po ktorom som túžil," povedal pre TSN výkonný riaditeľ reprezentačného tímu Steve Yzerman. Ten je zároveň generálnym manažérom Tampy Bay, teda klubu, v ktorom St. Louis dlhé roky pôsobí.

Yzerman mal spoločne s kolegami Petrom Chiarellim, Kenom Hollandom, Dougom Armstrongom či hlavným trénerom Mikeom Babcockom náročné rozhodovanie. Do nabitého tímu sa napokon nedostali okrem St. Louisa ani Joe Thornton, Claude Giroux, Eric Staal, James Neal, Tyler Seguin, Logan Couture, obrancovia Kris Letang, Brent Seabrook, Dan Boyle, Dion Phaneuf či brankári Corey Crawford a Marc-Andre Fleury. "Claude Giroux je výborný hokejista a v prípade zranenia niektorého z útočníkov budeme určite uvažovať o jeho dodatočnej nominácii. Viacero hráčov by si zaslúžilo dostať sa do tímu, nemôžem kritizovať ani jedného z tých, ktorých sme sem nezaradili," dodal Yzerman.

Jeden z veľkých favoritov turnaja odohrá svoj úvodný duel v Soči 13. februára proti Nórom, v základnej B-skupine narazí ešte na Rakúšanov (14. februára) a obhajcov bronzu Fínov (16. februára). "Poskladali sme silnú zostavu a som si istý, že budeme veľmi dobrým tímom," dodal tréner Babcock.


Nominácia Kanada na ZOH 2014 v Soči:

brankári - Roberto Luongo (Vancouver Canucks), Carey Price (Montreal Canadiens), Mike Smith (Phoenix Coyotes)

obrancovia - Jay Bouwmeester, Alex Pietrangelo (obaja St. Louis Blues), Drew Doughty (Los Angeles Kings), Dan Hamhuis (Vancouver Canucks), Duncan Keith (Chicago Blackhawks), P.K. Subban (Montreal Canadiens), Marc-Edouard Vlasic (San Jose Sharks), Shea Weber (Nashville Predators)

útočníci - Jamie Benn (Dallas Stars), Rick Nash (New York Rangers) Patrice Bergeron (Boston Bruins), Jeff Carter (Los Angeles Kings), Sidney Crosby, Chris Kunitz (obaja Pittsburgh Penguins), Matt Duchene (Colorado Avalanche), Ryan Getzlaf, Corey Perry (obaja Anaheim Ducks), Patrick Marleau (San Jose Sharks), Patrick Sharp, Jonathan Toews (obaja Chicago Blackhawks), Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning), John Tavares (New York Islanders)