Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Hokej

Islanders vyhrali play off sériu prvýkrát od 1993, hrdinom Tavares

Na archívnej snímke hráči New York Islanders, v strede John Tavares, úplne vľavo Kyle Okposo. Foto: TASR/AP

Do 2. kola postúpili v noci na pondelok aj Dallas a New York Islanders.

New York 25. apríla (TASR) - Hokejisti Washingtonu Capitals postúpili do štvrťfinále zámorskej NHL. V nedeľňajšom šiestom stretnutí 1. kola play off triumfovali na ľade Philadelphie Flyers 1:0 a sériu vyhrali 4:2 na zápasy. V konferenčnom semifinále si víťaz základnej časti zmeria sily s Pittsburghom Penguins, takže fanúšikovia sa môžu tešiť na ďalšiu konfrontáciu Alexandra Ovečkina so Sidneym Crosbym.

O triumfe Capitals rozhodol Nicklas Bäckström, ktorý zakončil strelou z prvej vydarenú kombináciu Ovečkina s Johanssonom. "Chcel som strieľať z prvej. Pre každého brankára je ťažké, keď strelec páli bez prípravy. Už sa teším na sériu s Pittsburghom, bude to zábava," poznamenal autor postupového gólu. Pre švédskeho centra to bol jubilejný 20. presný zásah v play off v kariére, čím sa dostal na piate miesto klubovej histórie. Flyers nepomohla ani záverečná hra bez brankára, mrzieť ich môže aj nevyužitá presilovka o dvoch hráčov v druhej tretine. "Nie je nutné, aby sme vyhrávali zápasy 5:1, každé stretnutie sa dá vyhrať rôznymi spôsobmi. Niekedy je to otvorený hokej, inokedy fyzický. My sme schopní hrať oboma spôsobmi. V tomto smere sme za uplynulé dva roky urobili veľký pokrok," pochvaľoval si tréner "Caps" Barry Trotz. Oporami oboch tímov boli brankári, Braden Holtby v drese Washingtonu neinkasoval z 26 striel ani raz a vychytal druhé čisté konto v sérii. S 20 víťazstvom v bojoch o Stanleyho pohár vyrovnal klubový rekord, ktorý vytvoril Nemec Olaf Kölzig. Čech Michal Neuvirth držal "letcov" dlho nad vodou, ale ani jeho 28 úspešných zákrokov nakoniec na výhru a udržanie sa v sérii nestačilo.



Do 2. kola postúpili v noci na pondelok aj Dallas a New York Islanders. Stars uspeli na ľade Wild 5:4 a v sérii dominovali 4:2 na zápasy. Po San Jose sú tak druhým tímom s postupom do 2. kola v Západnej konferencii. Hoci po dvoch tretinách hostia viedli 4:0, domáci duel zdramatizovali. Stars tak museli v závere ešte tuho bojovať o víťazstvo. "Nemali sme dobrý vstup do zápasu, ale v závere sme boli blízučko k vyrovnaniu. My sa nikdy nevzdávame, čo sme ukázali v tretej tretine. Škoda, že to oživenie prišlo tak neskoro," smútil obranca "divochov" Ryan Suter. Hlavným strojcom triumfu bol skúsený útočník "hviezd" Jason Spezza, ktorý ku gólu pridal tri asistencie. Spoluhráč Jamie Benn mu sekundoval s bilanciou 1+2. "Štyridsaťpäť minút sme hrali ukážkový duel. Mali sme dostatočný náskok, súper bol 'mŕtvy'. Potom sme však začali kopiť chyby a nechali sme ich dostať sa do zápasu. Záverečných 15 minút bolo zaujímavých. Našťastie sme to ustáli," vydýchol si tréner Dallasu Lindy Ruff. Stars sa v 2. kole stretnú s úspešnejším z dvojice Chicago - St. Louis, ktorých sériu musí rozhodnúť až siedmy zápas.

Islanders zdolali Floridu 2:1 po dvojnásobnom predĺžení a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy. Hrdinom duelu bol domáci kapitán John Tavares. Ten najprv vyrovnal v záverečnej minúte riadnej hracej doby a potom v druhom predĺžení rozhodol o tom, že "ostrovania" vyhrali prvú play off sériu od roku 1993. Tavares v 91. minúte z prvej strely na Roberta Luonga ešte neuspel, ale zmocnil sa vyrazeného puku, obkrúžil bránku a zasunul ho za čiaru, čím v Brooklyne spustil postupové oslavy. "Ešte stále mi to nedochádza. Nemôžem tomu uveriť... Som šťastný, že to padlo dovnútra, pretože nohy mi už nevládali a nestačil by som sa pri prípadnom protiútoku vrátiť naspäť do obranného pásma," priznal kanadský center. Islanders po rokoch dopriali svojim fanúšikom chuť 2. kola, celý Brooklyn vďaka nim teraz žije hokejom. "Bolo niečo úžasné, vidieť celú halu odetú do oranžovo-modrej. Postup bol ťažko vybojovaný. Florida si zaslúži obrovské uznanie za to, ako nám to sťažila. Bola to náročná séria," dodal Tavares. "Ostrovania" sa v boji o konferenčné finále stretnú s Tampou Bay. Zatiaľ nie je známe, či už v ňom budú môcť počítať aj so službami slovenského brankára Jaroslava Haláka, ktorého trápia boľavé slabiny. Islanders sa však môžu spoľahnúť na výborné výkony Nemca Thomasa Greissa, ktorý v noci zlikvidoval 41 striel, z toho tucet v predĺžení. Zverenci trénera Jacka Capuana vyhrali v sérii až tri duely v predĺžení. Sezóna v profilige sa tak skončila aj pre floridského veterána Jaromíra Jágra.

NHL - play off

1. kolo play off NHL /na štyri víťazstvá/

šieste zápasy štvrťfinále Východnej konferencie

PHILADELPHIA FLYERS - WASHINGTON CAPITALS 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Gól:
29. Bäckström (Johansson, Ovečkin). Brankári: Neuvirth - Holtby, strely na bránku: 26:29, 19.925 divákov.
/konečný stav série: 2:4, postúpil Washington/

NEW YORK ISLANDERS - FLORIDA PANTHERS 2:1 pp (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
60. Tavares (Kuľomin, Leddy), 91. Tavares (Okposo, Quine) - 19. Huberdeau (Trocheck, Jokinen). Brankári: Greiss - Luongo, strely na bránku: 51:42, 15.795 divákov.
/konečný stav série: 4:2, postúpil New York/

šiesty zápas šťvrťfinále Západnej konferencie

MINNESOTA WILD - DALLAS STARS 4:5 (0:3, 0:1, 4:1)
Góly:
44. Spurgeon (Granlund, Koivu), 45. Brodin (Haula, Niederreiter), 49. Spurgeon (Koivu, Suter), 56. Pominville (Brodin, Niederreiter) - 6. Klingberg (Spezza, Jamie Benn), 10. Spezza (Janmark, Eaves), 19. Sharp (Eakin, Jamie Benn), 40. Jamie Benn (Sharp, Spezza), 51. Goligoski (Janmark, Spezza). Brankári: Dubnyk - Lehtonen, strely na bránku: 29:24, 19.310 divákov.
/konečný stav série: 2:4, postúpil Dallas/