Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Hokej

Univerzitná hokejová liga sa bude hrať už v štyroch krajinách

Na snímke vľavo Ján Filc, vpravo Richard Lintner. Foto: TASR/Jakub Kotian

V rámci súťaže bojujú medzi sebou študenti z univerzít a vysokých škôl o cenu Sekeráš Trophy.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Európska univerzitná hokejová liga (EUHL) bude mať vo svojom treťom ročníku dvoch nových účastníkov. V pondelok ich predstavilo vedenie Európskej univerzitnej hokejovej asociácie EUHA. V rámci súťaže bojujú medzi sebou študenti z univerzít a vysokých škôl o cenu Sekeráš Trophy.

V rámci tretej sezóny sa udiali viaceré zmeny. Tou najväčšou je rozšírenie krajín, v ktorých sa liga hrá. Po Slovensku, Česku a Rakúsku sa zapojilo aj Poľsko v podobe tímu z Noweho Targu. Pribudol aj ďalší český účastník Technika Praha, pokračovať už nebude tím zo Zlína. "Uplynulé dva roky boli veľmi pestré. Univerzitná liga v Európe ešte nebola, vďaka našej asociácii sme dokázali v priebehu dvoch rokoch skĺbiť štyri krajiny. Súťaž sa rozrastá a záujem je enormný," zhodnotil prezident EUHA Jaroslav Straka. O Sekeráš Trophy tak bude bojovať 10 vysokoškolských a univerzitných klubov zo štyroch krajín. Podľa slov Straku plánuje exekutíva rozšíriť ligu do ďalších štátov, záujem prejavili školy z Nemecka, Francúzka, Holandska, Švédska a Fínska.



Zmena sa udiala aj pri zápasoch s nerozhodným výsledkom, ktoré sa po novom rozhodnú v nájazdoch. Fanúšikovia sa môžu tešiť na novú webstránku a prostredníctvom spolupráce s HockeyData by mali byť k dispozícií aj online prenosy.

Liga má za svoj hlavný cieľ skĺbiť hokej a vzdelanie. Jaroslav Straka je vďačný, že školy vychádzajú hráčom v ústrety, keď im ponúkajú rôzne štipendiá či iné motivačné nástroje. Šéf Pro-Hokeja Richard Lintner si taktiež uvedomuje potrebu vzdelania a pochválil vedenie ligy, že sa pustili do jej založenia napriek mnohým skeptickým názorom z okolia. Podľa Lintnera sa stáva z hokeja intelektuálny šport: "Elitných hokejistov tlačia okrem povinností na ľade aj do toho, aby boli rozhľadení a študovaní. Musia byť pozitívnymi vzormi v spoločnosti." Bývalý reprezentačný tréner Ján Filc vidí taktiež v univerzitných súťažiach význam: "V zámorí prináša prepojenie juniorských súťaži na model univerzitného hokeja jednak vysokú pripravenosť mladých ľudí do života, ale aj vysokú kvalitu športovej pripravenosti."



Prezident EUHA by rád nadviazal užšiu spoluprácu s klubmi z Tipsport Ligy. Aktuálne majú takúto komunikáciu napríklad s Trenčínom. Počas sezóny by sa mali odohrať aj exhibičné zápasy proti univerzitným výberom z USA a Ruska: "V priebehu mesiaca by som mal mať stretnutia so zástupcami oboch krajín, takže sa budem snažiť, aby sme mali všetko vyjasnené do konca novembra," dodal Straka.