Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Hokej

Laco držal nádej na úspech, útočníci sa k nemu nepridali

Na snímke zľava brankár Ján Laco (Slovensko) a Milan Jurčina (Slovensko) a Joonas Kemppainen (Fínsko) počas zápasu základnej B-skupiny Fínsko - Slovensko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Ostrava, 9. mája 2015 Foto: TASR/Michal Svítok

Spoluhráči v útoku sa k Lacovmu výkonu nepridali a výsledkom tak bola prehra 0:3, ktorá ešte viac znížila nádeje Vůjtekovho tímu na postup zo skupiny.


Ostrava 9. mája (TASR) - Brankár Ján Laco v sobotňajšom zápase MS s Fínskom dlho držal slovenský tím nad vodou. Už v úvodnej tretine zmaril súperovi tri-štyri čisté góly a aj v ďalšom priebehu bol veľkou oporou svojho mužstva. Spoluhráči v útoku sa však k jeho výkonu nepridali a výsledkom tak bola prehra 0:3, ktorá ešte viac znížila nádeje Vůjtekovho tímu na postup zo skupiny.

"Hrali sme s Fínmi viacmenej celý zápas vyrovnanú partiu. V závere sme urobili dve chyby, ktoré rozhodli o našej prehre," hodnotil súboj Laco. Fíni si v štvrtom dueli v rade udržali čisté konto, čo svedčí o ich prepracovanej defenzíve. Slováci dokázali vyslať na ich bránku v druhej tretine iba dve strely, za celý zápas 22. "Fíni na tomto šampionáte dokazujú, že im to vzadu funguje. Hrajú dobre, bolo ťažké sa cez nich dostať do nejakých vyložených príležitostí. Nemali sme čas na dôraznejšie zakončenie. Pozitívom je, že sme mali dobrý pohyb a dobre korčuľovali. Bol to typický zápas o prvom góle."

Ten padol až v 51. minúte, keď strelu Lindella sklepol pred Lacom zo vzduchu do siete Donskoi. Slovenský brankár reklamoval, že puk bol zasiahnutý vysokou hokejkou, v hneve dokonca odsotil bránku smerom k rozhodcovi. "Sú to emócie. Bol som v danom momente presvedčený, že fínsky strelec zasiahol puk vysokou hokejkou. Budem si to musieť ešte pozrieť na videu," vrátil sa Laco k zlomovému momentu. Brankár Barysu Astana chytal excelentne, svoj tím podržal a dal mu nádej na dobrý výsledok. Za góly nemohol, čo však z toho, keď spoluhráči v útoku na jeho výkon nenadviazali. "Sme jedna partia, jeden tím, musíme zabrať všetci. Ja či chalani vpredu, musí všetko fungovať, ak chceme byť úspešní," poznamenal Laco.

Slovenské plány na prienik do štvrťfinále dostali ďalšiu vážnu trhlinu. V zostávajúcich zápasoch s favoritmi Ruskom a USA budú potrebovať hráči spod Tatier zvíťaziť a zrejme aj pridať k tomu ešte nejaké ďalšie body. "Máme pred sebou ešte dva zápasy, treba v nich bojovať, musíme spraviť všetko pre víťazstvo a až potom budeme hodnotiť. My už v podstate od začiatku šampionátu hráme play off. Sme v pozícii, že hráme v každom stretnutí nadoraz. S Rusmi to bude ťažký zápas. Je to však tím, ktorý vie zahrať v jednom zápase báječne a v druhom sklamať. Ak príde k druhému prípadu, treba to využiť."

Tatar: Nevieme dať gól

Na snímke smutní slovenskí hráči po prehre 0:3 v zápase základnej B-skupiny proti Fínsku na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Ostrava, 9. mája 2015. Zľava Milan Bartovič, Tomáš Tatar, Július Hudáček, Tomáš Kopecký a brankár Ján Laco.
Foto: TASR/Michal Svítok
Slovenskí hokejisti doplatili na slabú koncovku a po prehre s Fínskom sa opäť znížili ich šance na postup do vyraďovacej fázy MS. Sobotňajší duel bol o prvom góle. Kto ho strelí, ten sa dostane na koňa. Nakoniec sa to podarilo Fínom a to až v 51. minúte. Slováci totiž svoje veľké šance, ktorých ale nebolo veľa, spálili. Najväčšiu si v druhej tretine vytvoril Mário Bližňák, rútil sa sám na brankára, ale nevyšla mu kľučka.

Suomi tak natiahli sériu bez inkasovaného gólu už na štyri zápasy. "Za stavu 0:0 sme mali veľké šance a keby sme dali jeden - dva góly, bolo by to úplne iné. Klobúk dole pred ich brankárom, predviedol super výkon, ale nemyslím si, že bol neprekonateľný. Naši strelci mali šance, ale nepadol gól a bez toho sa nedá vyhrať," povedal po stretnutí útočník Tomáš Tatar.

Aj dvadsaťštyriročnému krídelníkovi zvlhol na šampionáte pušný prach. Kým v drese Detroitu v zámorskej NHL žiaril a v uplynulej sezóne si vytvoril osobné maximum v počte gólov (29), asistencií (27) i bodov (56), tak v Ostrave na premiérový zásah stále čaká. "Máme veľký problém dať góly. Aj ja mám šance, ale nepadá mi to tam. Musíme s tým niečo spraviť, treba sa trošku uvoľniť. Nie je možné, že proti každému súperovi, čo hráme, tak vždy vyhlásia za najlepšieho hráča toho tímu brankára," pokračoval Tatar, ktorý si v piatich dueloch pripísal do štatistík dve asistencie.

Veľkým problémom sú stále aj presilovky. Vůjtekovi zverenci využili z 21 pokusov iba tri. "V presilovke určite nedáme gól do prázdnej bránky. Keď máme strelu, treba vymiesť šibenicu. No nám sa to nedarí. Dostaneme sa do výhodnej streleckej pozície, no nedokážeme to zakončiť."

Prehra s Fínskom znamená, že Slováci potrebujú v zostávajúcich dvoch dueloch so silnými súpermi získať minimálne tri body, aby mali teoretickú šancu na postup. Ani desať bodov im však nemusí stačiť. Najbližšie ich už v nedeľu o 16.15 h čaká Rusko. "Samozrejme, je to náročný súper. Dnes vyhrali s úplným prehľadom. Myslím si, že ak budeme hrať tak ako dnes, bude to vyrovnané. Len súrne potrebujem dať góly," dodal Tatar.