Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Podarilo sa, Slovensko vyhralo nad Nórskom 5:2

Na snímke radosť hráčov Slovenska po strelení štvrtého gólu, zľava Marek Ďaloga, strelec gólu Ladislav Nagy a Miroslav Šatan v zápase Slovensko - Nórsko (5:2) na MS 2014 v ľadovom hokeji v A-skupine v Aréne Čižovka v Minsku v stredu 14. mája 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Druhým dvojgólovým zápisom na šampionáte sa pod cenný triumf podpísal Ladislav Nagy.

Minsk 14. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti vybojovali na MS v Minsku prvé víťazstvo. V dôležitom zápase A-skupiny zdolali Nórsko 5:2 a udržali sa v boji o účasť vo štvrťfinále. Druhým dvojgólovým zápisom na šampionáte sa pod cenný triumf podpísal Ladislav Nagy, Michel Miklík pridal k jednému presnému zásahu aj dve asistencie.

Zverencom Vladimíra Vůjteka patrí so štyrmi bodmi v tabuľke šiesta priečka, najbližšie sa na turnaji predstavia v piatok o 19.45 SELČ proti Švédsku. Nórov čaká dvojdňová pauza, po ktorej nastúpia v sobotu o 11.45 h proti Francúzom.

Slováci nastúpili do dôležitého stretnutia z pohľadu ďalšieho účinkovania na šampionáte proti Nórsku s niekoľkými zmenami v zostave. Neuplynula ani minúta a Nóri sa mohli ujať vedenia, no Ken-Andre Olimb z ľavého kruhu umiestnil puk len do náruče brankára Laca. Z následného protiútoku sa však už zrodil otvárací gól. Miklík našiel prihrávkou v predbránkovom priestore čepeľ hokejky Tomáša Tatara, ktorý nadvihol puk a ponad lapačku brankára Haugena ho poslal do siete. Zverenci Vladimíra Vůjteka boli aktívnejší smerom dopredu, v 6. minúte však Stene vykorčuľoval s pukom na okraj útočnej tretiny, prihral ho Bonsaksenovi a jeho nahodenie od modrej si pri snahe zblokovať puk zrazil do vlastnej siete Valach. O dve minúty neskôr mohol poslať Nórov do vedenia znova K. Olimb, svojou aktivitou pred bránkoviskom druhý gól nedosiahol.



Juraj Mikúš na druhej strane v 10. minúte už áno a Slováci opäť viedli. "Severania" nechali Mikúšovi príliš veľa priestoru na ľavej strane, ten si po prechode na os klziska počkal na vhodnú chvíľu a umiestnil puk do odkrytej časti bránky - 2:1. O minútu neskôr mohol Šatan zvýšiť už na rozdiel dvoch gólov, no skóre sa menilo na druhej strane. K. Olimb naservíroval puk na ľavý kruh Askovi a ten sa po jeho strele z prvej zatrepotal v sieti. Následne sa Slováci museli brániť dvom presilovkám súpera a v porcii šancí spálil tu najväčšiu v 16. minúte Trygg. Po odrazenom puku mal pred sebou úplne voľnú bránku, no vynikajúcim reflexom sa prezentoval Ján Laco, ktorý zabránil istému gólu čepeľou svojej hokejky.



Aktívna hra na oboch stranách


Druhá tretina začala v opatrnejšom tempe. Napriek tomu boli hráči s dvojkrížom na hrudi aktívnejší a do 25. minúty vyslali na Haugena šesť striel, kým Nóri na Laca ani jednu. Osmelili sa až počas presilovky od 27. minúty, Skröderov pokus z ideálneho uhla však nebol úspešný a Askovi následne chýbali centimetre pri snahe tečovať Tryggovu strelu od modrej. Slováci umožnili súperovi dostať sa do tempa ďalšou presilovkou a Laco sa pri nebezpečných pokusoch musel mať na pozore. V 36. minúte sa po Marcinkovom priťuknutí dostal k slovu Réway, využil priestor na pravom krídle a strelou na vzdialenejšiu žŕdku natiahol Haugena. V dramatickom závere najskôr nevyužil samostatný únik v oslabení Röymark, na druhej strane namieril Réway z dorážky len do pravej žŕdky z vonkajšej strany. Slováci napokon odchádzali na prestávku s tesným vedením 3:2, o ktoré sa 18 sekúnd pred sirénou postaral po Marinčinovej prihrávke presnou strelou spoza obrany Nagy.

Na snímke striedačka Slovenska, zľava v pozadí asistent trénera Vladimír Országh, tréner tímu Vladimír Vůjtek a prvý asistent tréner Peter Oremus, v popredí zľava Dávid Skokan, Martin Réway a Ladislav Nagy po v zápase Slovensko - Nórsko (5:2) na MS 2014 v ľadovom hokeji v A-skupine v Aréne Čižovka v Minsku v stredu 14. mája 2014.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Nóri vstúpili do tretieho dejstva s cieľom čo najskôr streliť vyrovnávajúci gól, Röymarka však stihol v poslednej chvíli zastaviť Ďaloga. Na druhej strane sa naskytla príležitosť po prihrávke spoza bránky pre Miklíka, puk sa po jeho zakončení obtrel len o bočnú sieť Haugenovej bránky. Útočnú aktivitu podčiarkol v 45. minúte Nagy, z ľavej strany sa však ešte nepresadil. O tri minúty neskôr to skúsil bekhendom pre zmenu z pravej strany a puk skončil v pravej šibenici Haugenovej bránky. Po ďalších 46 sekundách hry využil slabú chvíľku nórskeho brankára Miklík, ktorý sa presunul spoza bránky pred ňu a popri pravej žŕdke prepasíroval puk za bránkovú čiaru - 5:2. Do záverečného klaksónu už Slováci nedovolili Nórom výraznejšie ohroziť Laca a získali prvé víťazstvo na šampionáte.

Priebeh zápasu prostredníctvom online prenosu na tomto linku.



A-skupina

Slovensko - Nórsko 5:2 (2:2, 1:0, 2:0)

Góly: 2. Tatar (Miklík, Švarný), 10. Mikúš (Ďaloga, Miklík), 40. Nagy (Marinčin), 48. Nagy (Ďaloga, Laco), 49. Miklík (Tatar) - 6. Bonsaksen (Stene), 12. Ask (K. Olimb, M. Olimb). Rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Gofman (Rus.) - Carlson (Kan.), Fluri (Švaj.), vylúčení: 4:4, presilovky a oslabenia: 0:0, zmeny: od 25. Viedenský za Šťastného (SR)

SR: Laco - Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Brejčák, Marinčin - Šatan, Hrivík, Nagy - Tatar, Mikúš, Miklík - Pánik, Marcinko, Haščák - Skokan, Šťastný, Réway - Viedenský

Nórsko: Haugen - Ödegaard, Holös, Trygg, Bonsaksen, Sörvik, Espeland – Forsberg, Röymark, Hansen – M. Olimb, K. Olimb, Bastiansen – Olden, Skröder, Ask – Stene, Martinsen, Roest

Hlasy po zápase:

Ladislav Nagy, dvojgólový strelec Slovenska (zdroj: RTVS): "Povedali sme si, že v tretej tretine sa nestiahneme, pôjdeme do nich a budeme hrať hokej. Konečne sa nám podarilo zvíťaziť. Vedeli sme, že všetko je len o korčuľovaní. Som rád, že to padá aj mne, hoci je úplne jedno, kto dá gól. Musíme zabojovať aj proti Švédom, ako by to bol náš posledný zápas na turnaji."

Vladimíra Vůjtek, tréner SR (zdroj: RTVS): "Spadol nám kameň zo srdca. Dobrý hokej sme hrali od začiatku turnaja až na jedenásť minút tretej tretiny s Francúzskom. Body nám doteraz unikali a sme radi, že dnes sme ich konečne získali. Podarilo sa nám oživiť formáciu Miklík - Mikúš - Tatar, ktorá bodovala už pred dvoma rokmi v Helsinkách. Práve oni dali tri góly, dvoma sa k nim pridal Nagy. Po druhej tretine však musel odstúpiť z hry Marek Hrivík, ktorý pre chorobu nastúpil so sebazaprením."

Martin Marinčin, obranca SR (zdroj: RTVS): "Konečne sme hrali náš hokej. Korčuľovali sme, strieľali a padlo nám to tam. Povzbudili sme sa v kabíne aj pred treťou tretinou. Vedeli sme, že už to musíme dotiahnuť do víťazného konca."

Michel Miklík, útočník SR, v zápase 1+2 (zdroj: RTVS): "Konečne sme všetci spokojní. Prelomili sme negatívnu sériu a dúfam, že sebavedomie aj nálada teraz pôjde hore. V zápase sme mali veľkú početnosť streľby. Snažili sme sa skutočne zakončovať z každej možnej pozície a svoje príležitosti sme premenili na góly."

Marek Ďaloga, obranca SR, v zápase 0+2 (zdroj: RTVS): "Zdôraznili sme si, že tretie tretiny nám nevychádzajú. Dnes sme k tomu pristúpili tak, ako sme mali. Hrali sme zodpovedne zozadu a vyšlo to. Vedeli sme, že Nóri majú zápas v nohách a práve preto sme nechceli poľaviť. Zvládli sme to."

Ján Laco, v zápase 0+1 (zdroj: RTVS): "Odľahlo mi. Po troch zápasoch a jednom získanom bode z nich sú tieto tri zlaté. Veľmi nám to pomohlo. Podarilo sa nám dať pekné góly, pomohlo nám aj šťastie. Stále sme chceli hrať svoju hru, obetavosť bola veľká a som rád, že máme z dnešného stretnutia tri body. Ešte nič nekončí, no musíme bojovať ďalej."

Roy Johansen, tréner Nórska: "Gratulujem Slovákom k víťazstvu, dnes boli lepším tímom a zaslúžili si tri body. Bol to tvrdý boj, v prvej tretine sme ešte súperovi stačili, potom sa prejavila na našich hráčoch únava po utorkovom náročnom zápase so Švédskom. Od druhej tretiny sme už neboli schopní súperovi pohybovo sa vyrovnať, tam sme zápas stratili."



Tabuľka A-skupiny:
1. Švédsko 3 2 1 0 0 9:4 8
2. Kanada 3 2 0 1 0 10:7 7
3. Česko 4 1 1 1 1 11:10 6
4. Nórsko 4 2 0 0 2 10:10 6
5. Francúzsko 3 1 1 0 1 9:7 5
6. SLOVENSKO 4 1 0 1 2 11:14 4
7. Dánsko 3 1 0 0 2 7:8 3
8. Taliansko 4 1 0 0 3 3:10 3