Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Hokej

Gáborík, Višňovský a Sersen stále otázni, dedlajn do 27. januára

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek (vľavo) a hlavný lekár hokejovej reprezentácie Vladimír Lupták po tlačovej konferencii, na ktorej zverejnili nomináciu na tohtoročné ZOH v Soči, 7. januára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Všetci traja figurujú v 25-člennej nominácii do Soči, ktorú v utorok zverejnilo vedenie národného tímu, či však budú skutočne štartovať pod piatimi kruhmi, to je v súčasnosti otázne.

Bratislava 7. januára (TASR) - Pri zostavovaní kádra pre ZOH 2014 komplikovali trénerovi slovenských hokejistov Vladimírovi Vůjtekovi situáciu početné zranenia. Obranca Ľubomír Višňovský z New Yorku Islanders prejavuje symptómy otrasu mozgu a stále pauzuje pre porania hlavy a krku, ktoré utrpel 20. októbra. Zadáka Slovana Bratislava Michala Sersena trápia boľavé slabiny a útočník Columbusu Blue Jackets Marián Gáborík je po operácii kľúčnej kosti, ktorú si zlomil 21. decembra.

Všetci traja figurujú v 25-člennej nominácii do Soči, ktorú v utorok zverejnilo vedenie národného tímu, či však budú skutočne štartovať pod piatimi kruhmi, to je v súčasnosti otázne. "Podľa čerstvých informácií sa zdravotný stav Višňovského zlepšuje," uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii v Bratislave lekár slovenskej reprezentácie Vladimír Lupták. "Podstupuje testy a v prípade dobrých výsledkov by mu lekári Islanders umožnili väčšiu záťaž v zmysle počiatočného tréningu. Jeho stav budeme počas najbližších dní vyhodnocovať a konzultovať s klubovými doktormi." Gáborík má na piatok naplánovanú kontrolu, ktorá by mala ukázať primárne výsledky hojenia po operácii. "Po nej by sme mohli byť múdrejší a vedeli stanoviť, kedy bude môcť začať s tréningom a či má vôbec reálnu šancu štartovať na olympiáde."



Na rozdiel od dvojice hráčov z NHL sa Sersen lieči doma na Slovensku a Lupták ho má pod drobnohľadom. "Michal by v priebehu siedmich až desiatich dní mohol začať s tréningom. Mal by mať tak dostatok času, aby sa stihol dostať pred olympiádou do zápasového rytmu," doplnil Lupták. Ten má aj podrobné správy o zdravotnom stave Jaroslava Haláka, brankár St. Louis momentálne nechytá v zámorí pre chorobu. "Jaro má pravdepodobne zápal dýchacích ciest. Cíti sa však lepšie ako pred pár dňami a už sa v klube aj zapojil do tréningového procesu. Nemal by to byť výrazný problém."

V prípade absencie Gáboríka (alebo kohoľvek iného na tomto poste) by na ZOH štartoval Branko Radivojevič, v súvislosti s obrancami má Vůjtek pripravených minimálne štyri až päť alternatív. O prípadnej náhrade musí rozhodnúť do 27. januára. "To je pre nás šibeničný termín," povedal generálny manažér reprezentácie Otto Sýkora. "Dovtedy musí Slovenský olympijský výbor nahlásiť na registračnom mítingu konkrétnych 25 hokejistov, ktorí nás budú reprezentovať v Soči." Pravda, vážne zranenia hráčov dávajú aj neskôr možnosť korektúry v súpiske. Oprávnenie štartovať musí dať hráčom z NHL samotný klub. "Na prvom mítingu direktoriátu 11. februára máme možnosť tento stav ešte raz upresniť. Posledné korekcie zostavy môžu nastať dve hodiny pred prvým zápasom na turnaji," prezradil Sýkora. Tréner Vůjtek v tejto súvislosti konštatoval: "Bude päť hráčov, ktorí musia opustiť olympijskú dedinu, keď priletia hráči z NHL. Do toho času sa budú s nami pripravovať, zúčastnia sa na olympijskom sľube, dostanú komplet vybavenia a budú čakať, ako sa vyrieši situácia so zranenými."



Úvodný duel na ZOH čaká Slovákov 13. februára o 13.30 h SEČ, keď narazia na Američanov, obhajcov strieborných medailí z Vancouveru 2010. Európsky olympijský výber ešte predtým odohrá 3. februára na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave exhibičný duel s výberom Tipsport extraligy.