Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Hokej

Česko si poradilo s Veľkou Britániou 4:1. Červenka: Vyšiel nám vstup

Britský brankár Ben Bowns, vľavo, chytá puk Čechovi Dominikovi Kubalikovi počas zápasu medzi Českom a Veľkou Britániou na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Prahe v Českej republike, sobota 18. mája 2024. Foto: TASR/AP

Česi si pripísali piate víťazstvo a vedú tabuľku o bod pred Švajčiarskom a Kanadou, tí však odohrali o zápas menej.

Praha 18. mája (TASR) - Českí hokejisti si v sobotnom stretnutí A-skupiny MS v Prahe poradili s Veľkou Britániou 4:1 a vrátili sa na čelo tabuľky. Domáci hráči, ktorí nastúpili už aj so zámorskou posilou Martinom Nečasom, v zápase jasne dominovali, na strely vyhrali 45:15. Triumf režíroval prvý útok ČR, Lukáš Sedlák sa blysol dvoma gólmi a asistenciou, Roman Červenka asistoval pri všetkých štyroch presných zásahoch.

Česi si pripísali piate víťazstvo a vedú tabuľku o bod pred Švajčiarskom a Kanadou, tí však odohrali o zápas menej. Domáci reprezentanti majú teraz dva dni voľna, svoje účinkovanie v skupine zakončia utorkovým súbojom s obhajcami titulu Kanaďanmi (16.20). Briti stále čakajú na prvý bod na šampionáte, v pondelok nastúpia v kľúčovom dueli o záchranu proti siedmemu Nórsku (16.20), za ktorým zaostávajú o tri body.



A-skupina:

Česko - Veľká Británia 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)

Góly: 3. Sedlák (Červenka, Krejčík), 5. Krejčík (Gudas, Červenka), 21. Sedlák (Červenka, Kaše), 33. Kaše (Sedlák, Červenka) - 23. Mosey (Kirk, O'Connor). Rozhodcovia: Pearce (Kan.), Tscherrig - Fuchs (obaja Švaj.), Nikulainen (Fín.), vylúčení: 5:2 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 17.413 divákov.

Česko: Dostál - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, Špaček - Kaše, Sedlák, Červenka - Nečas, Tomášek, Palát - Kubalík, Voženílek, Stránský - Flek, Kondelík, Beránek

Veľká Británia: Bowns - O'Connor, Phillips, Ruopp, Richardson, Jones, Halbert, Batch, Mosey – Kirk, Perlini, Curran – Lake, Neilson, Dowd – Norris, Lachowicz, Betteridge – Critchlow, Davies, Duggan




Česi nastúpili už aj s Nečasom, ktorý sa predstavil v druhom útoku. Domácim sa vydaril vstup do zápasu a po necelých piatich minútach viedli po dorážke Sedláka a zaclonenej strele Krejčíka 2:0. V 8. minúte sa predviedol aj Nečas, v dvoch veľkých šanciach neuspel. Bowns bol v ohni striel, po zakončení Hájeka ho zachránila žŕdka. Domáci jasne vládli aj ďalšiemu priebehu, náskok zvýšil svojím druhým gólom v zápase Sedlák. Mosey síce v presilovke znížil, ale Česi sa nenechali vyviesť z tempa. Strojovými kombináciami naďalej "dusili" súpera a v 33. minúte im vrátil trojgólový náskok Kaše. V tretej časti sa podarilo Britom eliminovať chyby v defenzíve a pribrzdiť domácich. Tí však mohli aj tak zvýšiť náskok, po strele Červenku sa puk obtrel o žŕdku. Česi dohrali zápas v exhibičnom tempe a v pohode dokráčali k piatemu triumfu na MS.



hlasy aktérov (zdroj: JOJ):

Jakub Krejčík, obranca ČR (v zápase 1+1), dal prvý gól v národnom tíme: "Ani som si to neuvedomil, som rád, že to padlo práve tu. Lepšie to nemohlo dopadnúť. Pri góle som mal veľa času na strelu, bol tam výborný ´screening´ pred bránkou. V druhej tretine sme mali ľahšie výpadky, ale zvládli sme to. Užívame si to tu každý deň, je to bomba."

Roman Červenka, kapitán ČR (v zápase 0+4): "Našej lajne vyšiel vstup do zápasu, mali sme dve striedania a hneď sme dali gól. Od toho sa to odvíjalo. Všetci v lajne odviedli dobrú prácu, dnes nám to tam napadalo. Šancí sme mali pritom aj viac. Vstup do zápasu je vždy dôležitý. Ak sa v dueloch s papierovými outsidermi nedostanete rýchlo do vedenia, nemáte to potom jednoduché. Toho sme sa dnes vyvarovali."



tabuľka A-skupiny:

1. Česko 6 4 1 1 0 23:10 15*

2. Švajčiarsko 5 4 1 0 0 24:8 14*

3. Kanada 5 4 1 0 0 25:13 14*

4. Fínsko 5 2 0 1 2 17:10 7

-------------------------------------

5. Dánsko 6 2 0 0 4 14:26 6

6. Rakúsko 5 1 0 1 3 15:24 4

7. Nórsko 5 1 0 0 4 9:19 3

-------------------------------------

8. V. Británia 5 0 0 0 5 6:23 0



* - istý postup do štvrťfinále



/zápasy, víťazstvá, víťazstvá v nadstavbe, prehry v nadstavbe, prehry, skóre, body/