Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Anaheim vyvesí v januári Selänneho dres s číslom 8

Fínsky útočník Anaheimu Ducks Teemu Selänne ďakuje a zdraví fanúšikov po siedmom zápase s Los Angeles, ktorí králi vyhrali 6:2. Archívne foto. Foto: TASR/AP

Je to pre mňa obrovská pocta, za čo ďakujem majiteľom klubu aj celej organizácii Ducks. Na slávnosť a stretnutie s fanúšikmi sa veľmi teším, povedal v stanovisku 44-ročný Selänne.

Anaheim 1. augusta (TASR) - Zámorský hokejový klub NHL Anaheim Ducks vyvesí 11. januára pred zápasom s Winnipegom Jets dres s číslom 8, ktorý nosil fínsky útočník Teemu Selänne.

"Teemu je ikonou nášho klubu a zaslúži si stať sa prvým hráčom v histórii, ktorého dres vyvesíme pod strop a jeho číslo 8 vyradíme zo sady," viedli v stanovisku majitelia Ducks Henry a Susan Samueliovci. Selänne odštartoval svoje pôsobenie v NHL v sezóne 1992/1993 v pôvodnom tíme Winnipeg Jets (dnes Arizona Coyotes) a hneď vytvoril dodnes platný nováčikovský rekord, keď strelil 76 gólov a nazbieral 132 bodov. Väčšinu kariéry však "fínsky blesk" strávil v Anaheime, kde mal ďalšie dve 50-gólové sezóny.

"Je to pre mňa obrovská pocta, za čo ďakujem majiteľom klubu aj celej organizácii Ducks. Na slávnosť a stretnutie s fanúšikmi sa veľmi teším," povedal v stanovisku 44-ročný Selänne, ktorý po uplynulej sezóne ukončil kariéru v NHL. Na ľad ho ešte láka nováčik KHL Jokerit Helsinki, ale zatiaľ sa ešte Selänne nerozhodol, či bude pokračovať. V sezóne 1995/1996 vymenili Jets Selänneho do Anaheimu Ducks, kde nakoniec odohral s prestávkami 15 sezón a Kalifornia sa stala jeho druhým domovom. Populárny Fín medzitým pôsobil aj v San Jose Sharks a v Colorado Avalanche. Najviac radosti však zažil s Anaheimom, kde sa vrátil v sezóne 2005/2006 a odohral tam svojich posledných deväť sezón v NHL.

Celkovo odohral v zámorskej profilige 1451 zápasov v základnej časti, v ktorých strelil 664 gólov a zaznamenal 1457 bodov. V historickej tabuľke NHL je v počte gólov na 11. mieste a v kanadskom bodovaní mu patrí 15. priečka.