Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

USA chcú Belgicko zlomiť hneď v úvode zápasu

Americké mužstvo pózuje pre fotografov pred zápasom G-skupiny futbalových majstrovstiev sveta USA - Nemecko. Foto: FOTO TASR/AP

Tím Belgicka sa spolieha na svetovom šampionáte aj na talenty akými sú Eden Hazard, Kevin De Bruyne a Romelu Lukaku.

Salvador 30. júna (TASR) - Futbalisti USA sa v osemfinálovom súboji na MS 2014 proti Belgicku pokúsia oživiť spomienky na rok 1930. Práve pred 84 rokmi v základnej skupine na svetovom šampionáte totiž jediný raz zdolali tím Belgicka (3:0). Utorkový duel na štadióne Fonte Nova Arena v Salvadore sa pod taktovkou alžírskeho rozhodcu Djamela Haimoudiho začne o 22.00 SELČ. Úspešnejší z tohto súboja sa vo štvrťfinále stretne s víťazom zápasu medzi Argentínou a Švajčiarskom.

Mladý tím Belgicka na finálovom turnaji v Brazílii zatiaľ výsledkovo napĺňa štatút "čierneho koňa", aj keď jeho herný prejav nie je presvedčivý. Základnú H-skupinu však vyhral s plným bodovým ziskom po triumfoch nad Alžírskom (2:1), Ruskom (1:0) a Kórejskou republikou (1:0). Obrana dirigovaná brankárom Thibaultom Courtoisom a stopérom Vincentom Kompanym na "mundiale" zatiaľ inkasovala len jeden gól.

"Čo to znamená hrať pekný futbal?," reagoval tréner Belgicka Marc Wilmots na kritickú otázku ohľadne herného prejavu svojho mužstva. "Každý zápas je ovplyvnený taktikou a fyzickou kondíciou. To čo je však dôležité, je výsledok na konci zápasu. Chceme vyhrať zápas bez ohľadu na zvolený štýl našej hry. Súper je kondične a fyzicky dobre pripravený. Proti USA očakávame futbalovú vojnu."

Belgičania hrajú až po 70. minúte

Tím Belgicka sa spolieha na svetovom šampionáte aj na talenty akými sú Eden Hazard, Kevin De Bruyne a Romelu Lukaku. Proti USA ich však čaká súper, ktorý v základnej G-skupine nechal pod čiarou postupu štvrťfinalistu z MS 2010 - Ghanu a Portugalsko s Cristianom Ronaldom. Kombináciu kvalitnej organizácie hry a výbornej fyzickej pripravenosti posunul ešte do vyššej úrovne tréner Jürgen Klinsmann, ktorého zverenci v skupinovej fáze prehrali len s Nemeckom (0:1).

Pre tím USA by v osemfinálovom súboji mohol byť kľúčom k postupu rýchly vstup do zápasu. Belgičania totiž v Brazílii skórovali minimálne raz po uplynutí 70. minúty vo všetkých troch doterajších stretnutiach. "Sme pripravení vybehnúť na súpera. Veríme, že máme dostatok sebavedomia na to, aby sme v osemfinále zvíťazili. Dobre si uvedomujeme, že musíme siahnuť na svoje maximum, aby sa tak stalo," uviedol nemecký kouč Klinsmann, ktorý nepočíta s nedoliečeným útočníkom Jozy Altidorom do základnej ekipy.

V poslednom vzájomnom prípravnom stretnutí v Clevelande v máji minulého roku zvíťazil tím Belgicka nad USA 4:2.

Osemfinále MS v Brazílii:

Belgicko - USA, utorok 22.00 SELČ, Salvador, Fonte Nova Arena. Rozhoduje: Djamel Haimoudi (Alž.)

pravdepodobné zostavy:

Belgicko: Courtois - Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vermaelen - Witsel, Fellaini - Mertens, Hazard, De Bruyne - Lukaku

USA: Howard - Gonzalez, Johnson, Besler, Beasley - Beckerman - Zusi, Bradley, Jones, Davis - Dempsey