Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

Ukrajina vybojovala finále baráže EURO 2024 v závere

Ukrajinskí futbalisti sa tešia z výhry 2:1 po semifinálovom zápase B-vetvy play off o účasť na ME 2024 Bosna a Hercegovina - Ukrajina v Zenici vo štvrtok 21. marca 2024. Foto: TASR/AP

V semifinále baráže B-vetvy zdolali Bosnu 2:1 a v utorok ich čaká vo Vroclave duel o priamy postup s Islandom. Ten si v Budapešti poradil 4:1 s Izraelom, ktorý hral od 73. minúty v početnej nevýhode.

Bratislava 22. marca (TASR) - Futbalisti Ukrajiny udržali v záverečných minútach štvrtkového zápasu na pôde Bosny a Hercegoviny nádej na účasť na tohtoročných majstrovstvách Európy. V semifinále baráže B-vetvy zdolali balkánskeho súpera 2:1 a v utorok ich čaká vo Vroclave duel o priamy postup s Islandom. Ten si v Budapešti poradil 4:1 s Izraelom, ktorý hral od 73. minúty v početnej nevýhode.

Ukrajinci nechýbali na európskom šampionáte od domáceho turnaja v roku 2012 a v tom predošlom postúpili do štvrťfinále. Hlavnú časť kvalifikácie boli vo vyrovnanej C-skupine s Anglickom, Talianskom a Severným Macedónskom. Úradujúci majstri Európy postúpili na ich úkor len vďaka lepšej bilancii vzájomných zápasov. V B-vetve play off sú tak favorit, no vo štvrtok prehrávali do 85. minúty 0:1.

Šance Bosniakov, ktorí nenaplnili v "slovenskej" kvalifikačnej J-skupine úlohu spolufavorita popri Portugalsku, žili väčšinu druhého polčasu. V 56. minúte ich poslal do vedenia Mikola Matvijenko, ktorý si dal vlastenca po prieniku Amara Dediča. Ukrajinci však v priebehu štyroch minút otočili skóre a vybojovali postup. Striedajúci Roman Jaremčuk najprv skóroval v 85. minúte po prihrávke Juchima Konopľu a o chvíľu na to sa gólovo presadil Artem Dovbyk, ktorý ukončil gólový pôst presne po dvoch mesiacoch. V Girone má síce 14 gólov v 27 ligových zápasoch, no naposledy rozvlnil sieť ešte v januári, keď sa blysol hetrikom proti Seville (5:1). "Naši hráči chceli vyhrať a útočili najviac, ako sa dalo," zhodnotil tréner hostí Serhij Rebrov.

Izraelčania, ktorí neboli na vrcholnom podujatí od MS 1970 v Mexiku, taktiež viedli. Islanďan Daniel Leo Gretarsson fauloval po polhodine hry Erana Zahaviho. On sám premenil penaltu a poslal svoj tím do vedenia. Ešte pred prestávkou vyrovnal z priameho kopu Albert Gudmundsson a o tri minút neskôr po ďalšej štandardke (rohový kop) skóroval Arnor Ingvi Traustason. "Domáci" definitívne stratili postup v závere. Najprv dostal červenú kartu Roy Revivo a jeho spoluhráč Zahavi o chvíľu nepremenil penaltu, keď netrafil bránu. Jednoznačný triumf zariadil hosťom Gudmundsson, ktorý skompletizoval hetrik.

"Vlani nám chýbalo v kvalifikácii viac gólov, teraz je späť Gudmundsson a ukázal, že je špičkový hráč," povedal islandský tréner Aage Hareide. "Je to veľké sklamanie. Viedli sme o gól a potom sme dostali dva lacné pred polčasom. V hre 11 na 10 to nikdy nie je ľahké a niekedy nepremeníte penaltu, je to súčasť futbalu. Potom sme viac riskovali. Prehrali sme a musíme si nastaviť zrkadlo, zistiť, čo bolo zlé a čo dobré," dodal izraelský brankár Omri Glazer.

Celkový víťaz B-vetvy bude na záverečnom turnaji v Nemecku v "slovenskej" E-skupine. Stále tak existuje šanca, že tím Francesca Calzonu narazí na Island, ktorý zdolal dvakrát v kvalifikácii (2:1 (v), 4:2 (d)).

Gruzínci krok od prvého veľkého turnaja, chcú zlepšiť hru



Futbalistov Gruzínska delí len jeden zápas od historicky prvej účasti na vrcholnom podujatí. Vo štvrtkovom semifinále play off C-vetvy o majstrovstvá Európy vyhrali nad Luxemburskom 2:0. V utorok ich tak čakajú európski šampióni z roku 2004 a ich tréner Willy Sagnol si je vedomý, že jeho tím musí predviesť viac.

Domáci boli v prvom polčase dominantní a blízko ku gólu mal Budu Zivzivadze, ktorý trafil žrď. Obranu hostí nakoniec prelomil ten istý hráč v 40. minúte. V daždivom stretnutí sa tešil z vyrovnania po prestávke Gerson Rodrigues, ktorý pôsobí v Slovane Bratislava. Z gólu však bola nakoniec červená karta pre Maxima Chanota, ktorého faul na hranici šestnástky odhalil systém VAR. Na konečných 2:0 upravil krátko po hodine hry opäť Zivzivadze. Hosťom sa tak rozplynula nádej na ME, ktoré by pre nich taktiež boli prvé vrcholné podujatie v histórii. Kvalifikáciu odohrali v J-skupine, v ktorej čelili aj Slovensku. Tím Francesca Calzonu najprv remizoval so súperom v Trnave 0:0 a potom zvíťazil v druhom stretnutí v Luxemburgu 1:0.

"Dnes sme odviedli dobrú prácu, no nehrali sme perfektne. Bolo to semifinále a cena za triumf bola veľmi vysoká. Vo finále musíme zlepšiť kvalitu našej hry," citovala Sagnola agentúra DPA. Nadchádzajúci súper jeho tímu deklasoval Kazachstan 5:0. Gruzínci by mali mať proti Grécku na rozdiel od štvrtka k dispozícii ťahúňa Chviču Kvaraccheliju, ten vo štvrtok nehral pre kartový trest.

Gréci strávili kvalifikáciu v nabitej B-skupine, kde priamo postúpili Francúzsko a Holandsko. Na konte síce majú jeden európsky titul, na účasť na záverečnom turnaji však čakajú už dvanásť rokov. V prípade víťazstva v utorňajšom finále sa pridajú do F-skupiny k Turecku, Portugalsku a Česku.

Okrem Rodriguesa sa predstavili v stretnutí aj ďalší dvaja hráči Slovana. Za domácich bol v základe kapitán Guram Kašia a v 86. minúte nastúpil jeho krajan a spoluhráč Jaba Kankava.