Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Švajčiari s Argentínou zabojujú o štvrťfinále po 60 rokoch

Švajčiarsky stredopoliar Xherdan Shaqiri (vpravo) oslavuje svoj druhý gól, vľavo jeho spoluhráč v útoku Josip Drmič v zápase E-skupiny MS vo futbale 2014 Honduras - Švajčiarsko na štadióne Arena Amazonia v brazílskom Manause v stredu 25. júna 2014. Foto: TASR/AP

Argentínčania trénovali aj streľbu z bieleho bodu pre prípadný jedenástkový rozstrel, Švajčiari sa v príprave držali osvedčeného postupu.

Sao Paulo 30. júna (TASR) - Ak chcú futbalisti Švajčiarska po dlhých 60 rokoch postúpiť medzi posledných osem tímov na majstrovstvách sveta, musia v osemfinále MS 2014 v Brazílii vyradiť favorizovanú Argentínu. Zápas na štadióne Arena de Sao Paulo v Sao Paule sa začne pod vedením švédskeho rozhodcu Jonasa Erikssona v utorok o 18.00 SELČ. Úspešnejší z tohto súboja sa vo štvrťfinále stretne s víťazom zápasu medzi Belgickom a USA.

"Albicelestes" v základnej F-skupine nestratili ani bod, pričom postupne zvíťazili nad Bosnou a Hercegovinou (2:1), Iránom (1:0) a Nigériou (3:2). Partia okolo hviezdneho Lionela Messiho však zatiaľ herne príliš nežiari a súperov nevalcuje tak, ako by ich krajania očakávali. Messi má však príjemné spomienky na tím Helvétov, pretože v prípravnom stretnutí v roku 2012 dosiahol svoj prvý hetrik na medzištátnom poli. "Švajčiari majú disciplinovaný tím, ktorý rád hrá dobrý futbal a majú niekoľko top hráčov. Napríklad (Xherdan) Shaqiri a (Haris) Seferovič majú výbornú formu a musíme si na nich dať veľký pozor," povedal defenzívny univerzál Argentíny Javier Mascherano.

Argentína trénuje penalty

Zatiaľ, čo Argentínčania poctivo trénovali pred osemfinálovým súbojom aj streľbu z bieleho bodu pre prípadný jedenástkový rozstrel, Švajčiari sa v príprave držali osvedčeného postupu. "Pripravujeme sa tak, ako na každý iný zápas. Samozrejme nám je jasné, že bude nesmierne náročné udržať Messiho úplne mimo hru. Môžete si pozrieť množstvom videozáznamov, na ktorých dokáže urobiť niečo prekvapujúce v rozhodujúcich momentoch," povedal brankár švajčiarskej reprezentácie Diego Benaglio, ktorý očakáva na štadióne Corinthians aj podporu brazílskych fanúšikov. "Myslím, že Brazílčania budú rozhodne na našej strane. Futbalovú rivalitu medzi Argentínou a Brazíliou je skrátka cítiť."

Švajčiarsky brankár Diego Benaglio chytá penaltu francúzskemu futbalistovi Karimovi Benzemovi v zápase E - skupiny medzi Švajčiarskom a Francúzskom na majstrovstvách sveta vo futbale 20. júna 2014 v brazílskom meste Salvador.
Foto: TASR/AP


Zverenci Ottmara Hitzfelda sa po šiestich dekádach od domáceho svetového šampionátu pokúsia opäť postúpiť do štvrťfinále. "V zápase s Argentínou sme síce jasní outsideri. Ale nemáme, čo stratiť a môžeme len veľa získať. V utorok sa môžeme zapísať do histórie. V jednom zápase je všetko možné," uviedol nemecký tréner, ktorý po šampionáte pri kormidle končí.

V osemfinálovej zostave Argentíny, ktorá doteraz nad Švajčiarskom štyrikrát vyhrala a dvakrát s ním remizovala, dôjde k vynútenej zmene. Zraneného Sergia Agüera nahradí v útoku Ezequiel Lavezzi. "Albicelestes" tak budú naďalej hrať s tromi útočníkmi, pričom Lavezziho vpredu doplnia Messi a Gonzalo Higuain.

Osemfinále MS v Brazílii:

Argentína - Švajčiarsko, utorok 18.00 SELČ, Sao Paulo, Arena de Sao Paulo. Rozhoduje: Jonas Eriksson (Švéd.)

pravdepodobné zostavy:

Argentína: Romero - Garay, Zabaleta, Rojo, Fernandez - Gago, Mascherano, Di Maria - Messi, Higuain, Lavezzi

Švajčiarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Rodriguez, Djourou, Schär - Inler, Xhaka, Shaqiri, Behrami - Mehmedi, Drmič