Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

V Splite obojstranná spokojnosť s remízou, Nóri sa nepriblížili

Talian Andrea Pirlo v zápase 6. kola kvalifikácie EURO 2016 H-skupiny Chorvátsko - Taliansko v Splite 12. júna 2015. Foto: TASR/AP

Chorvátom pre trest od Európskej futbalovej únie chýbala na štadióne Poljud v Splite podpora fanúšikov.

Split 13. júna (TASR) - Chorvátski futbalisti remizovali v piatkovom šlágri kvalifikácie EURO 2016 s Talianmi 1:1. Deľba bodov situáciu v H-skupine nezmenila, so štrnástimi bodmi ju naďalej vedú Chorváti práve pred reprezentantmi z Apeninského polostrova, ktorí ich nazbierali dvanásť.

Za Taliansko odchytal rekordný 50. zápas v rámci európskych šampionátov a kvalifikácií na ne brankár Gianluigi Buffon, ktorý však po zmene strán do hry pre problém so silno narazeným kolenom nezasiahol a medzi žrďami ho nahradil Salvatore Sirigu z Paríža Saint-Germain.

Chorvátom pre trest od Európskej futbalovej únie (UEFA) chýbala na štadióne Poljud v Splite podpora fanúšikov. Napriek tomu začali aktívne a ich najväčší ofenzívny pilier Mandžukič upriamil na seba pozornosť už v úvodných minútach. V siedmej síce ešte neuspel z "bieleho bodu", keď zle kopnutú penaltu vystihol Buffon, ale v 11. minúte už umiestnil Rakitičov center za chrbát skúseného brankára. V závere prvého polčasu však vo vlastnej šestnástke zahral rukou a Candreva mu štýlom Antonína Panenku ukázal, ako sa s prehľadom premieňajú jedenástky - 1:1. Po zmene strán nebola núdza o zaujímavé dianie na trávniku, okrem atmosféry však chýbali aj góly a zápas sa skončil deľbou bodov.

Taliansky brankár Gianluigi Buffon chytá pokutový kop v zápase 6. kola kvalifikácie EURO 2016 H-skupiny Chorvátsko - Taliansko v Splite 12. júna 2015.
Foto: TASR/AP

Obaja aktéri remizovali aj 16. novembra minulého roka v prvom vzájomnom zápase na milánskom San Sire. Duel sa vtedy skončil rovnako 1:1. "Dosiahli sme dobrý výsledok proti silnému súperovi. Musel som urobiť dve vynútené striedania, ktorými sa trocha narušila naša koncepcia, preto tento bod zo Splitu beriem. Nebolo nič príjemné hrať pred prázdnymi tribúnami, ale myslím si, že skôr to bola nevýhoda pre domácich. Obe mužstvá si uvedomovali dôležitosť zápasu a tak k nemu aj pristúpili, bol to taktický boj. Remíza nič nevyriešila, naša skupina je otvorená. Rozhodovať sa možno bude až v záverečnom kole," vyjadril sa kormidelník "squadry azzurra" Antonio Conte. Pod jeho vedením ešte Taliani neprehrali, od augusta minulého roka dosiahli päť víťazstiev a štyri remízy.

Remízu považoval za spravodlivú aj Conteho náprotivok Niko Kovač. "V týchto extrémnych podmienkach si hráči oboch mužstiev zaslúžia absolutórium za vysoko kvalitný výkon. Hralo sa v úmornej horúčave na konci dlhej sezóny, napriek tomu sme mohli vidieť obetavé výkony na hraniciach možností na jednej i druhej strane. Som hrdý na moje mužstvo." Náročnú úlohu mal anglický rozhodca Martin Atkinson, ktorý musel viackrát krotiť vášne žltými kartami, celkove ich rozdal deväť. V závere vylúčil domáceho kapitána Dariu Srnu.

Remízu Chorvátska s Talianskom nevyužili Nóri, ktorí doma nedokázali prekonať brankára Azerbajdžanu a získali len bod po nerozhodnom bezgólovom výsledku. Na 3. mieste strácajú na Taliansko dva body, od lídrov z Chorvátska ich delia štyri body.