Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Futbal

TAKTIKA JE JASNÁ: Slováci vytiahnu na Wales vlastné zbrane

Na snímke slovenskí futbalisti, zľava Martin Škrtel a Stanislav Šesták na prechádzke na majstrovstvách Európy vo futbale vo francúzskom Vichy, 9. júna 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Reprezentanti si uvedomujú dôležitosť vstupu do šampionátu, no tlmiť nervozitu im pomáhala stmelená partia a skúsenosti ostrieľaných hráčov. Sobotňajší zápas s Walesom prinesieme na Teraz.sk ONLINE.

Bordeaux 10. júna (TASR) - Majú v tom úplne jasno, na Wales v ich debute na majstrovstvách Európy slovenskí futbalisti vytiahnu vlastné zbrane. Kolektívne poňatie, stopercentnú koncentráciu, dôležitý rozbor hry ostrovného súpera či vhodnú taktiku trénera Jána Kozáka. A potom by ich nemal zastaviť ani hviezdny Gareth Bale z Realu Madrid, na ktorom zrejme bude stáť hra "drakov" nielen v sobotňajšom zápase 11. júna v Bordeaux (18.00 SELČ), ale aj na celom turnaji.



Všetci reprezentanti si uvedomujú dôležitosť vstupu do šampionátu, no tlmiť nervozitu im pomáhala stmelená partia a skúsenosti starších a kvalitnými zahraničnými ligami ostrieľaných hráčov ako sú Ján Ďurica, Stanislav Šesták, Matúš Kozáčik a najmä hviezdneho tria Martin Škrtel, Marek Hamšík a Juraj Kucka. Mužstvo má svoju tvár, desať hráčov bolo aj pri osemfinále na MS 2010 v JAR pod trénerom Vladimírom Weissom starším. "Určite môžem hovoriť za celé mužstvo, keď poviem, že sa na prvý zápas veľmi tešíme. Každým dňom sme na Wales mysleli intenzívnejšie. Bude to určite veľmi dôležitý zápas z hľadiska vstupu do skupiny. Na takýto veľký turnaj sa treba len tešiť, užiť si každý zápas s tým, že treba odovzdať absolútne maximálny výkon pre mužstvo. Pokúsime sa opäť spraviť úspech pre slovenský futbal," vyjadril sa stabilný člen defenzívnej formácie Peter Pekarík z Herthy Berlín.

Sústrediť sa na vlastné herné poňatie, to zdôraznil aj stredopoliar Vladimír Weiss mladší. "Som si istý, že sa na nich stopercentne pripravíme. Uvidíme čo prinesie zápas. Bale patrí k svetovej špičke, ale my sa musíme sústrediť na našu hru a na náš kolektívny výkon. Keď budeme hrať tak ako doteraz, porazíme ich," deklaroval pár dní pred duelom ofenzívny hráč katarského klubu Al Gharafa.

Wales v generálke prehral so Švédmi 0:3, ale Slováci si okrem tohto zápasu rozanalyzovali najmä ich kvalifikačný duel s Belgickom. A ten bol už o niečom inom. Preto prehre s Tre kronor, pri ktorej v základe absentoval Bale, hráči nepripisovali príliš veľkú váhu. "Výsledok sme postrehli, ale je to len prípravný zápas. Netreba to preceňovať ani podceňovať. Určite aj Wales príde na turnaj s inou taktikou, tam si niečo skúšal. Bude záležať od nás a od nášho výkonu, aby sme to zvládli a ten prvý zápas dopadol v náš prospech," prezentoval svoj pohľad defenzívny stredopoliar Viktor Pečovský z MŠK Žilina.

Zľava Slováci, Ján Ďurica, Juraj Kucka, Martin Škrtel a Ondrej Duda sa tešia po strelení gólu počas prípravného zápasu na EURO vo Francúzsku medzi úradujúcim majstrom sveta Nemeckom a Slovenskom v Augsburgu, 29. mája 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok
Jedným zo slovenských mladíkov, ktorí by mohli na EURO naskočiť do hry, je stredopoliar Ondrej Duda z Legie Varšava: "Všetci vieme, prečo sme tu. V sobotu je dôležitý prvý zápas. Tešíme sa naň a chceme potešiť aj Slovensko dobrým výsledkom. Nervozita je len v správnej miere, sme profesionáli." Nováčik v tíme a obranca Sampdorie Janov Milan Škriniar si uvedomuje kvality Balea a od Walesanov očakáva aktívnu hru: "Všetci ho dobre poznáme, je rýchly a má fantastickú ľavú nohu, svetová trieda. Ja ale verím, že ho naši chlapci eliminujú. Ale Wales nie je postavený len na Baleovi. Bude určite ťahúňom, ich taktika bude na ňom postavená, ale oni hrajú tímovo. Budú niečo podobné ako Severní Íri, aj keď si myslím, že nebudú takí zatiahnutí a budú sa snažiť viac útočiť a hroziť."


České médiá: V súboji dvoch Baleov miernym favoritom Hamšík


Dva odlišné štýly hry, no v každom mužstve jeden futbalový zázrak menom Gareth Bale. Teda aspoň obrazne. S waleským krídelníkom by si to mal podľa predpovedí médií rozdať slovenský líder Marek Hamšík, no nielen o nich bude sobotňajší vzájomný duel B-skupiny na EURO 2016. Český server aktualne.cz pasuje do role favoritov zverencov Jána Kozáka.

Duel Slovenska proti Walesu sprevádza množstvo nezodpovedaných otázok. Na časť z nich by mal v sobotu v Bordeaux odpoveď Gareth Bale, na ktorého pleciach leží úspech celého mužstva. Krídelníka Realu Madrid prirovnali viaceré svetové médiá v uplynulom období k Marekovi Hamšíkovi, keďže práve títo dvaja by mali byť kľúčovými postavami pri určení finálneho skóre. České médiá si však kladú aj iné rečnícke otázky: "Dostihne Peter Pekarík Garetha Balea? A vychytá hviezdu Realu Madrid plzenský Matúš Kozáčik? Walesania sa zasa obávajú záložníka Mareka Hamšíka," napísal web aktualne.cz.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Favorita duelu mali problém určiť aj stávkové kancelárie. Tipujúcim ponúkli síce vyrovnané, no mimoriadne vysoké kurzy na víťazstvo jedného či druhého mužstva a za najpravdepodobnejší scenár pokladajú ten remízový. Českí novinári sa však priklonili na slovenskú stranu: "Proti Walesu budú miernymi favoritmi, už len pre výsledky v uplynulých zápasoch, z ktorých vyniká prekvapivá výhra na ihrisku Nemecka."

Nielen české médiá vnímajú súboj Wales - Slovensko ako duel Bale vs Hamšík. Na ostrovoch sa už niekoľko dní venujú detailnému predstaveniu stredopoliara SSC Neapol. Portál walesonline.co.uk ho pasuje za kľúčového lídra Kozákovho výberu, pričom u Hamšíka a Balea našiel množstvo podobností. Jednu z nich pomenoval takto: "Je Hamšík kapitán? Nie. To je ďalšia podobnosť s Baleom," píše sa na portáli. "Dostáva sa mu toľko priestoru a pozornosti ako Baleovi. Jednoducho v slovenskom tímu má rovnakú rolu ako Bale v tom waleskom."

Waleskí novinári si uvedomujú silu slovenského tímu, aj preto v úvode piatkovej analýzy napísali: "Ak nič iné, sobotňajší otvárací zápas EURO 2016 prinajmenšom obleje prichádzajúcich waleských fanúšikov studeným potom pri vyslovení slova 'Slovensko'."

Nie je to súboj Bale - Hamšík, tvrdí hviezda SSC


Nebude to duel Gareth Bale - Marek Hamšík, ale zápas Slovenska s Walesom. Špílmacher slovenských futbalistov Marek Hamšík sa podľa vlastných slov s hviezdou Realu Madrid vôbec neporovnáva a túži uspieť najmä tímovým prejavom. V sobotňajšom zápase dvoch debutantov na EURO na štadióne v Bordeaux očakáva stredopoliar SSC Neapol útočnú hru a góly z oboch strán, uviedol na oficiálnej predzápasovej tlačovej konferencii.

Na archívnej snímke Gareth Bale.
Foto: TASR/AP
"Bale patrí medzi najlepších hráčov na svete a ja sa s ním neporovnávam. Bude to konfrontácie Walesu a Slovenska a nie Hamšíka s Baleom. Musíme sa na to takto pozerať. Futbal je tímový šport. Rozhodne tímovosť, veď futbal je to o tímovosti. Už prebehlo veľa dní od začiatku prípravy a tešíme sa, dlhý čas sme sa na to pripravovali a už sa nevieme dočkať, keď vybehneme na ihrisko," povedal muž, ktorý by mal vo Francúzsku režírovať hru trénera Jána Kozáka.

Wales je ostrovným tímom a Slováci ladili prípravu práve týmto smerom. "V posledných prípravných zápasoch sme hrali proti Írsku aj Severnému Írsku. Toto je tiež podobný súper. Proti nim sme podali dobré výkony, hoci sme remizovali. Za poslednú polhodinku v súboji so Severným Írskom sa vôbec nemusíme hanbiť, a keby sme niečo také predviedli aj v zajtrajšom zápase, bolo by to super."

Dvadsaťosemročný Hamšík je presvedčený, že Slováci odohrajú proti Walesanom dôstojnú partiu: "Bude to nepríjemný súper, musíme si dať pozor na jedného z najlepších hráčov na svete (Balea-pozn.), ale myslím, že to nebude problém, a odohráme otvorenú partiu. Je to veľmi dôležitý prvý zápas, ale nie najdôležitejší. Všetky budú veľmi dôležité. Určite by sme chceli vstúpiť do turnaja dobrým výkonom. Uvidíme ako to dopadne na ihrisku. Teraz sa sústredíme iba na Wales a nemyslíme na nič iné. Skupina je vyrovnaná s veľkým favoritom Anglickom. Potom si to tri ďalšie mužstvá rozdajú o ďalšie postupové miesta. Nemyslím si, že to bude len defenzívna bitka. Futbal je o góloch a vyhrá ten, kto ich strelí. Bude sa útočiť."

Kozák: Tešíme sa na zápas


Tréner Ján Kozák sa veľmi teší na premiérové vystúpenie slovenskej futbalovej reprezentácie na EURO 2016. Na predzápasovej tlačovej konferencii mohol radosťou v hlase konštatovať, že všetci jeho zverenci sú pripravení zasiahnuť v sobotu v Bordeaux do súboja s ďalším nováčikom finálového turnaja Walesom (18.00 SELČ). Slováci by tak mohli proti ostrovnému súperovi nastúpiť v najsilnejšom zložení, teda už aj s ľavým obrancom Tomášom Hubočanom, ktorému zdravotný stav neumožnil absolvovať ani jednu z troch predšampionátových príprav proti Gruzínsku (3:1), Nemecku (3:1) a Severnému Írsku (0:0).

"Príprava prebehla podľa našich predstáv, žiadne problémy sa nevyskytli. Momentálny stav je taký, že všetci hráči sú v poriadku a pripravení nastúpiť. Atmosféra v mužstve je dobrá. Tešíme sa na prvý zápas, pretože je potrebné sa na také niečo tešiť," povedal Kozák na oficiálnej predzápasovej tlačovej konferencii v dejisku úvodného stretnutia B-skupiny. Krátko predtým sa približne sedemdesiatim prítomným novinárom prihovoril slovami, že samotná účasť na šampionáte je pre Slovensko historický úspech. "Sme veľmi radi, že malá krajina ako Slovensko sa po 36 rokoch opäť dostala na majstrovstvá Európy. Francúzsko je pekná, futbalová krajina a veľmi sa tešíme. Pre mňa osobne je tento šampionát v pozícii trénera prvý. Určitý čas od emócií, keď sme vybojovali postup z kvalifikácie, prešiel. Teraz nastala chvíľa, aby sme v konfrontácii s najsilnejšími protivníkmi ukázali kvalitu a predstavili sa v dobrom svetle. Na úvod nás čaká priamy súboj s Walesom, v ktorom chceme uspieť," naznačil bodové ambície lodivod slovenského tímu.

Z tréningu slovenskej futbalovej reprezentácie, na archívnej snímke vpravo tréner Ján Kozák.
Foto: TASR/Michal Svítok
Otázky waleských žurnalistov smerovali najmä na hviezdu súperovho tímu Garetha Balea, o ktorom má Kozák vysokú mienku: "Je to špičkový hráč nielen Walesu, ale aj v celosvetovom meradle. V uplynulom období mal topformu a je na ňom vidno, že sa cíti veľmi dobre. Futbal je ale kolektívna hra a Wales nie je len o Baleovi, v jeho tíme sú aj iní kvalitní hráči. My máme mužstvo, ktoré sa chce presadiť tímovosťou. Áno, Bale je veľká osobnosť, ale aj my máme silu, ktorú chceme prezentovať na ihrisku. Až samotný zápas ukáže, ako sa nám podarí zrealizovať tieto veci na ihrisku."

Kozák je skúsený tréner a bez váhania priznal, že nervozitu pred štartom šampionátu necíti. Rovnaké psychologické rozpoloženie badá aj na svojich zverencoch. "Určité napätie musí byť, lebo bez neho sa nedá podať kvalitný výkon. Ale v žiadnom prípade nie nervozita, či nebodaj prílišná zodpovednosť. Prístup musí byť stopercentný, ale uvoľnený. Taký, aký ukázali chlapci aj v iných zápasoch," uviedol 62-ročný kouč SR.

V piatok popoludní sa nad Bordeaux zatiahli mraky a s menšími či väčšími prestávkami výdatne pršalo. Podobné vrtochy počasia je možné očakávať aj v deň zápasu. Podľa Kozáka však prípadný mokrý terén alebo lejak neovplyvnia jeho priebeh. "Počasie ani terén nebudú hrať žiadnu rolu. Pre obe mužstvá budú podmienky rovnaké," rázne konštatoval Kozák, ktorý na ďalšiu otázku, aký vývoj B-skupiny očakáva, uviedol: "Topfavoritom je Anglicko, ktoré disponuje širokým kádrom kvalitných hráčov. Je to však turnaj a na mladých anglických hráčov bude vyvíjaný veľký tlak. Sám som zvedavý, ako sa s ním popasujú. Ostatné mužstvá, teda my, Rusko aj Wales majú plus-mínus rovnakú kvalitu."

Hlavným rozhodcom súboja Wales - Slovensko je Nór Svein Oddvar Moen, ktorému budú asistovať krajania Kim Thomas Haglund a Frank Andas. Duel zo štadióna Matmut-Atlantique s kapacitou 40.000 miest vysiela v priamom prenose RTVS. Po zápase v Bordeaux vstúpia do EURO 2016 aj ďalší dvaja účastníci B-skupiny, ktorými sú Anglicko a Rusko. Ich vzájomný duel je na programe v sobotu o 21.00 SELČ v Marseille.

Coleman má absolútnu vieru v jeho tím

Na snímke tréner Chris Coleman (vľavo) a hráči Walesu počas tréningu pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Walesom a Slovenskom 10. júna 2016 vo francúzskom Bordeaux.
Foto: TASR/Michal Svítok
Na tlačovej konferencii s trénerom futbalistov Walesu Chrisom Colemanom a obrancom Ashleyom Williamsom pred sobotňajším zápasom EURO so Slovenskom, ktorá sa začala s polhodinovým meškaním, tréner "drakov" deklaroval, že ho nezaujíma minulosť. Wales v príprave na šampionát prehral s Holandskom, Ukrajinou a Švédskom, no Coleman už myslí len na budúcnosť a duely B-skupiny so SR, Anglickom a Ruskom.

"Ospravedlňujem sa za meškanie. Dlho sme snívali o tom byť na tomto turnaji. Veľmi sa tešíme. Sme všetci vo veľkom očakávaní. Vieme, že sem príde okolo 25.000 divákov a chceme, aby boli na nás pyšní. Urobíme všetko preto, aby sme ich nesklamali," povedal tréner 26. tímu rebríčka FIFA a na sériu nezdarov dôrazne odpovedal: "V príprave sme prehrali s naozaj silnými súpermi Holandskom, Ukrajinou či Švédskom. A boli to dobré testy. Nemyslíme už na to, čo bolo v minulosti. Nemám o toto mužstvo absolútne žiadny strach, obavu či pochybnosti, čo dokáže. Nevyhrali sme dlho, od zápasu s Andorrou. Verím, že sa to zmení. Súperom ale nič nedarujeme. Ukážeme im naše naozajstné kvality a dúfame, že pôjdeme na turnaji ďalej."


Na tlačovke slovenskej reprezentácie rezonovala téma Gareth Bale, resp. jeho porovnanie s Marekom Hamšíkom, čo Coleman považuje za normálne: "Očakávam, že nielen Slovensko bude venovať pozornosť Baleovi, ale každý náš súper. Hamšík je dobrý hráč, ale pripravujeme sa na celé slovenské mužstvo. To je vo futbale normálne. Slovensko má dobré mužstvo, bude to zaujímavý turnajový zápas."

Za kabínu sa vyjadril kapitán Williams, ktorý čelil tiež otázke o kvalite Hamšíka: "Sústredíme sa na našu hru, hoci vieme, že Slovensko má dobrých hráčov. Ale bude to o našej hre a nájdení spôsobu, ako by sme mohli Slovákov prekonať."

Doprava v Bordeaux mešká kvôli štrajku

Ilustračná snímka (AP Photo/Claude Paris)
Foto: TASR AP
Len niekoľko hodín pred oficiálnym otvorením futbalového EURO 2016 zaznamenali vo francúzskych mestách problémy s rôznymi druhmi štrajkov, prevažne dopravného charakteru. Vážna situácia je aj na juhozápade krajiny v 230-tisícovom meste Bordeaux, v ktorom slovenská reprezentácia nastúpi v sobotu na svoj premiérový zápas na šampionáte proti Walesu.

Regionálne periodiká z Bordeaux a okolia informovali, že v piatok vstúpilo do ostrého štrajku 50-70 percent z celkového počtu ľudí pracujúcich pre spoločnosť Keolis, ktorá spravuje mestský dopravný systém. Úrady v metropole Akvitánska na túto skutočnosť zareagovali vydaním stanoviska, podľa ktorého sa "presun fanúšikov môže v deň stretnutia výrazne skomplikovať". Trpezlivosťou by sa mali vyzbrojiť aj priaznivci zo Slovenska, ktorých sa do Bordeaux chystá až osemtisíc.

Štrajkujúci zamestnanci Keolisu žiadajú nárazové vyplatenie prémie 500 eur na osobu, keďže podľa vlastných slov počas futbalového šampionátu vykazujú nadčasovú prácu. V opačnom prípade sľubujú vytrvanie vo svojej aktivite. Riaditeľ Keolisu Hervé Lefevre tvrdí, že ich požiadavky sú prehnané. "V tejto chvíli robíme maximum pre to, aby doprava v meste fungovala v normálnom režime. Kladieme dôraz na to, aby ľudia nepocítili výpadky, aj keď situácia nás zaskočila. Ale keď začneme dávať špeciálny bonus za EURO 2016, potom by sme museli pristúpiť aj na to, aby sme vyplácali odmeny tiež na Nový rok, 14. júla, počas hudobného festivalu a tiež cez slávnosti vína. To však nie je možné," vyhlásil rezolútne.

Najvypuklejšie problémy hlásia v Bordeaux v rámci električkovej dopravy. Niektoré linky boli z dôvodu štrajkov presmerované, resp. jazdili po skrátených trasách. Namiesto päťminútových pravidelných intervalov premávali električky len každých 7-10 minút. Meškania, resp. výluky zaznamenala aj autobusová doprava. V sobotu by mali vozidlá mestskej hromadnej dopravy previezť na štadión Matmut Atlantique ležiaci mimo centra až 20.000 ľudí.


Na snímke tréner Walesu Chris Coleman počas tréningu pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Walesom a Slovenskom 10. júna 2016 vo francúzskom Bordeaux.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na snímke Gareth Bale počas tréningu pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Walesom a Slovenskom 10. júna 2016 vo francúzskom Bordeaux.
Foto: TASR/Michal Svítok