Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Futbal

Mak prezradil, ako trávia naši futbalisti chvíle voľna: Nenudíme sa tu

Na snímke slovenský futbalový reprezentant Róbert Mak Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenskej výprave v jej prechodnom francúzskom domove nič nechýba.

Vichy 8. júna (TASR) - Slovenskí futbalisti sa vo Vichy rozhodne nenudia a čakanie na prvý zápas na EURO 2016 vypĺňajú rôznymi aktivitami. Krídelník Róbert Mak najčastejšie trávi voľné chvíle pri playstatione, v hoteli Les Celestins vo Vichy okrem toho prebiehajú medzi zverencami trénera Jána Kozáka súboje v stolnom tenise a biliarde.



Slovenskej výprave v jej prechodnom francúzskom domove nič nechýba. "Najčastejšie hráme na izbách FIFA play station. Chalani majú masáže, stolný tenis a biliard. Rozhodne sa nenudíme a snažíme sa popri tréningových povinnostiach nájsť čas aj na nejakú zábavu," povedal legionár gréckeho PAOK Solún, ktorý sa ako posledný zapojil do kempu národného tímu. Tréningová prax mu však nechýba, keďže ju nahrádzal súťažnými zápasmi v drese jeho klubového zamestnávateľa. "Žiadny deficit necítim. Chalani na sústredení v Rakúsku trénovali a ja som zasa hrával zápasy. Cítim sa super, hneď po prílete na Slovensko som nabehol na ich režim," poznamenal Mak.



Slováci vstúpia do zápolení na finálovom turnaji EURO 2016 v sobotu proti ďalšiemu debutantovi Walesu. Čas sa vlečie pomalšie ako obvykle, ale nervozitu v tíme cítiť nie je. "Každý chce, aby už prišiel zápasový deň. Už sa tešíme na piatok, keď odletíme do Bordeaux. To bude nefalšované znamenie, že sa šampionát skutočne začína." Na rolu jedného z ofenzívnych ťahúňov tímu si Mak zvykol a je s ňou stotožnený. "V reprezentácii som začínal ako náhradník. Všetko zlomil prvý zápas kvalifikácie EURO 2016 na Ukrajine, kde som strelil víťazný gól. Odvtedy som hrával stabilne v základnej zostave. Tlak cítiť, ale to je vo futbale a tobôž na tomto fóre normálne. Chceme zostať vo Francúzsku čo najdlhšie a urobiť maximum pre dobré výsledky," dodal Mak.

Kozáčik: Veľkou devízou "drakov" kolektívne poňatie hry

Najjagavejšou hviezdou waleskej futbalovej reprezentácie je krídelník Gareth Bale, nielen na neho si však slovenský tím v úvodnom zápase EURO 2016 bude musieť dať pozor. Podľa brankára Matúša Kozáčika je veľkou devízou "drakov" kolektívne poňatie hry, vďaka ktorej uspeli v kvalifikácii. Wales postúpil na finálový turnaj na úkor silnej Bosny a Hercegoviny, pričom v B-skupine bolo od neho lepšie len Belgicko, ktoré odborníci pasujú do pozície "čierneho koňa" šampionátu.

Na snímke Matúš Kozáčik.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bale má za sebou vydarenú sezónu vo farbách Realu Madrid, s ktorým vyhral Ligu majstrov. "Bielemu baletu" pomáhal svojimi presnými zásahmi, ale aj početnými gólovými prihrávkami Cristianovi Ronaldovi a Karimovi Benzemovi. Brankár slovenskej reprezentácie si uvedomuje jeho kvality: "Videl som ho vo viacerých zápasoch, pretože s Realom hral okrem ligy aj veľa pohárových stretnutí. Okrem toho sme mali možnosť ho sledovať aj v kvalifikácii, kde vystrieľal postup Walesu. Bale pravidelne ukazuje, že je to veľký hráč. Nebude ľahké ho ustrážiť," prognózoval Kozáčik.

Slováci v generálke na šampionát odohrali minulú sobotu prípravný súboj so Severným Írskom (0:0). Podobný herný štýl forsíruje aj Wales, podľa Kozáčika však šampionátový súper bude nebezpečnejší v ofenzíve. "Wales hrá veľmi dôrazne. Bude to nepríjemnejší súper, myslím, že aj v ofenzíve kvalitnejší ako Severní Íri. Jeho hráči pôsobia v najvyšších súťažiach a sú silní ako kolektív, nie je to len o Baleovi." Kozáčik si želá, aby sa Slováci vracali z Bordeaux s dobrým výsledkom, ktorý by posilnil ich postupové vyhliadky. "Bolo by ideálne, keby sme prvý zápas zvládli a dobre odštartovali do šampionátu. Základ je postup zo skupiny, potom už záleží na súperovi," poznamenal brankár českého majstra Viktorie Plzeň, ktorý medzi favoritov na titul radí reprezentácie Španielska, Nemecka a domáceho Francúzska.

V mladosti mal Kozáčik viaceré brankárske vzory. Za všetky spomenul legendárneho Petra Schmeichela, ktorý v roku 1992 doviedol Dánsko k titulu majstra Európy a okrem toho ho vyhlásili za najlepšieho brankára šampionátu. "Dánsko je menšia krajina, ale predsa dokázala vyrobiť takúto senzáciu. Bolo by pekné, keby sa niečo podobné podarilo aj nám," dodal Kozáčik.

Pekarík: Skvelá partia je základ úspechu

Nervozitu ešte necítia, hoci vedia, že čoraz bližšie k úvodnému zápasu s Walesom bude horúčka očakávania stúpať. Obranca berlínskej Herthy a slovenskej futbalovej reprezentácie Peter Pekarík je presvedčený, že skvelá partia a získané sebavedomie tímu trénera Jána Kozáka môžu debutanta na EURO 2016 dostať do vytúženého osemfinále.

"Nervozita len zväzuje nohy. Každý z našich hráčov už má niečo odkopané v kvalitných ligách. Na šampionát sa každý z nás teší a tú pozitívnu energiu, ktorú teraz máme, treba preniesť na ihrisko," povedal skúsený obranca na stredajšom mediálnom termíne národného tímu vo Vichy. Osemfinalista MS 2010 bude podľa 29-ročného bývalého hráča Wolfsburgu stavať najmä na skvelej partii: "Osobne si myslím, že skvelá partia je základ úspechu a myslím, že teraz tvoríme výbornú partiu. Potvrdilo sa to už nielen v kvalifikácii, ale aj teraz v príprave na samotné EURO. Partia je skvelá, každý sa na zraz teší a to svedčí o všetkom."

Slovensko dokázalo už pokoriť majstrov sveta Talianov, bývalých svetových šampiónov a úradujúcich majstrov kontinentu Španielov a v príprave na ME aj úradujúcich majstrov sveta Nemcov. Tím má teda na čom stavať v otázke sebadôvery. "Sebavedomie mužstva určite je. Ťaháme šnúru ôsmich zápasov bez prehry. Takže sebavedomie je, ale každý si uvedomuje, že dôležitosť výsledkov príde až teraz od prvého zápasu na EURO. Chceme to preniesť na šampionát. Pokúsime sa vstúpiť na šampionát čo najlepšie."

Francúzsko privítalo Slovákov mimoriadne prajne a aj s podmienkami pre reprezentačný tím je všetko tip-top. "Milo ma prekvapilo, ako nás tu fanúšikovia prijali, na plnom štadióne a v skvelej atmosfére. Užili sme si to. Dnes sme boli na novom tréningovom ihrisku, kde budeme trénovať prakticky stále. Je vo výbornom stave. Aj hotel, všetko bez najmenších problémov a nejakých chýb. Nevyskytli sa žiadne problémy. V Afrike to bolo síce iné, ale ani tam sa nevyskytli žiadne veľké problémy," porovnal Pekarík podmienky teraz a spred šiestich rokov. A neobišiel ani všetkého sa dotýkajúcu tému bezpečnosti, keď tím kapitána Martina Škrtela ako účastníka EURO monitorujú bezpečnostné zložky na každom kroku. "Už sme si na to zvykli. V Afrike to bolo ešte trošku prísnejšie. Tam sme ani prakticky nemohli vychádzať z hotela. Patrí to k tomu. My ani tu nemáme veľa času vychádzať z hotela, a keď sa ide na nejakú prechádzku, tak stačí povedať našim esbéeskárom, ktorí idú s nami, resp. vedia kde sme."

Na snímke Peter Pekarík.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Už v sobotu 11. júna zažije 24. mužstvo rebríčka FIFA "Deň D" v Bordeaux proti ďalšiemu nováčikovi na turnaji Walesu. Slováci na súpera začínajú myslieť čoraz intenzívnejšie. "Včera sme mali analýzu stretnutia Walesu so Švédmi. Ten zápas im veľmi nevyšiel. Ale v kvalifikácii zdolali silné Belgicko a je to tím, ktorý tiež zdobí súdržnosť a navyše majú aj výborné individuality. Určite ešte v predzápasovej taktike súpera rozoberieme a uvidíme, akú tréner určí taktiku," vyjadril sa pilier kraju slovenskej obrany, na ktorého zrejme čakajú vzájomné osobné súboje s najdrahším hráčom planéty a hviezdou úradujúceho šampióna Ligy majstrov Garethom Baleom (Real Madrid)."Je to bez pochyby ich najväčšia hviezda, ťahúň ich ofenzívy. Skvelý hráč, mal výbornú sezónu, v Lige majstrov dosiahol s Realom skvelý úspech, určite bude dobre naladený. My ale urobíme všetko preto, aby sme ho eliminovali," reagoval Pekarík a so smiechom na otázku, ako si rýchlostne trúfa na "waleský rýchlovlak" odvetil: "To vám poviem až po sobote."



Duda: Podmienky sú skvelé a my sa tak naplno môžeme sústrediť na futbal

Viacerým uznávaným futbalistom sa v priebehu kariéry nedostane cti štartovať so svojím národným tímom na veľkom šampionáte, stredopoliarovi slovenskej reprezentácie Ondrejovi Dudovi sa táto šanca črtá už v mladom veku. Dvadsaťjedenročný druhý najmladší hráč výberu trénera Jána Kozáka pociťuje tri dni pred premiérovým vystúpením na EURO 2016 proti Walesu eufóriu, zdravá nervozita sa podľa neho dostaví neskôr.

Na snímke futbalista Ondrej Duda.
Foto: TASR - Michal Svítok


"Patrím medzi mladíkov a všetko, čo sa deje okolo šampionátu a nášho mužstva, vnímam určite inak ako skúsenejší hráči. Je to pre mňa eufória a veľká vec, že tu môžem byť. Čo sa týka nervozity, tá príde neskôr. Ale myslím si, že to bude nervozita zdravá a športová, ktorá je potrebná pre to, aby sme podali dobrý výkon. Všetci sa tešíme a žijeme v očakávaní, kedy to celé vypukne. Chceme urobiť radosť sebe aj všetkým slovenským fanúšikom," povedal Duda na stredajšom mediálnom termíne vo Vichy.

Ofenzívny stredopoliar Legie Varšava si pochvaľuje podmienky, ktoré slovenský tím našiel v tréningovom centre vo Vichy. "Je veľmi pekné, celý komplex je uzavretý, máme tam kľud. Trávnik je vo výbornom stave, okrem toho nám v stane rozložili posilňovňu. Podmienky sú skvelé a my sa tak naplno môžeme sústrediť na futbal," poznamenal Duda, ktorého prídu podporiť rodinní príslušníci na zápasy s Ruskom v Lille a Anglickom v Saint-Étienne.

Šampionát v krajine "galského kohúta" už niekoľko dní pred jeho začiatkom sprevádzajú sprísnené bezpečnostné opatrenia. Duda ich vníma profesionálne a tvrdí, že nemá význam sa zaoberať čiernymi myšlienkami. "Mali sme míting, kde sa veľa hovorilo o bezpečnosti. Je to troška negatívna stránka šampionátu a všetci trocha cítime obavy. Na druhej strane to vnímam tak, že keď sa niečo má stať, tak sa to stane. Netreba si to však pripúšťať."

Prvým súperom slovenských futbalistov na EURO 2016 bude v sobotu v Bordeaux reprezentácia Walesu. Tá v generálke na šampionát prehrala so Švédskom hladko 0:3. Výsledok však môže skresľovať skutočnosť, že ofenzívny líder waleskej reprezentácie Gareth Bale nastúpil až v 64. minúte. "Je to fantastický hráč svetového kalibru. Rýchly, silný, má skvelú ľavačku. Ale my sa sústredíme na náš výkon. Švédsko proti Walesanom uspelo vďaka kombinačnej a nátlakovej hre. Možno bude na nich platiť niečo podobné. Uvidíme, akú taktiku určí náš tréner," podotkol Duda.