Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

Slovenky chcú proti Izraelu zvíťaziť, Švihorík: Kľúčový zápas

Na snímke radosť hráčok Slovenska po strelení gólu počas odvetného zápasu baráže Ligy národov o udržanie sa v B-divízii Slovensko - Lotyšsko v utorok 27. februára 2024 v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na zápasy sa teší aj čerstvá Futbalistka roka Mária Mikolajová, ktorá v reprezentácii debutovala už ako šestnásťročná v roku 2015.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Senec 2. apríla (TASR) - Slovenské futbalové reprezentantky čakajú dva úvodné duely kvalifikácie o postup na ME 2025. Už v piatok 5. apríla nastúpia v NTC Senec o 15.00 h proti Izraelu a o štyri dni neskôr 9. apríla sa predstavia v Glasgowe proti favoritkám 2. skupiny zo Škótska. Asistent trénera Michal Švihorík priznal, že piatkový duel v Senci je pre hráčky najdôležitejší.

Slovenky zatiaľ proti Izraelčankám nehrali, Švihorík uviedol, že súpera majú dobre zmapovaného: "Skautovali sme ich uplynulých šesť zápasov. Je to zaujímavé družstvo, ale hrali proti rebríčkovo slabším súperkám a nevieme to odhadnúť. Ale je to kombinačne slušné družstvo, nehrá hlboký blok, hrali otvorené zápasy. Pre nás je najbližší zápas kľúčový. Ale aj z iného hľadiska ho berieme ako taký naj."

Tréner slovenských futbalistiek musel ešte pred samotným zrazom riešiť zmenu v nominácii. Pre zranenie vypadla Sára Kršiaková a na jej miesto prišla Alexandra Bíróová. Ostatné hráčky prišli na pondelkový zraz v dobrej nálade, ale najmä zdravotne v poriadku. "Komplikácie to nie sú, lebo prišla skúsená náhrada a nemusí sa učiť nič nové. Vie, aký systém využívame," dodal Švihorík.

Európska kvalifikácia žien bude prebiehať novým systémom od apríla do decembra 2024. Rozhodne sa v nej o 15 postupujúcich tímoch, ktoré sa pripoja k hostiteľskému Švajčiarsku. Fáza kvalifikácie ME sa bude hrať v rovnakom formáte ako Liga národov, pričom tímy sú rozdelené do troch divízií (A, B, C). V "áčku" a "béčku" je po 16 tímov, v "céčku" o tri družstvá viac. V elitnej divízii postúpia na záverečný turnaj z každej skupiny dvaja najlepší. Ostatné tímy zabojujú o zvyšných sedem miesteniek na ME v dvoch kolách play off v októbri až decembri. Prvé zápasy play off sa hrajú dvojkolovým systémom. V jednom kole sa stretnú tímy, ktoré skončili na treťom a štvrtom mieste v Lige A s piatimi víťazmi skupín a troma najlepšie umiestnenými tímami z Ligy C. Do druhého kola postúpi osem tímov. V druhom postupovom kole sa štyria víťazi skupín a dvaja najlepšie umiestnení druhí v Lige B stretnú so zvyšnými dvoma tímami na 2. mieste a štyrmi tímami na 3. priečke z Ligy B. V ďalšej fáze si zmerajú sily tímy z oboch ciest a žreb určí sedem dvojíc, z ktorých víťazi postúpia na záverečný turnaj do Švajčiarska. "Chceme hrať reálne o druhé miesto, nechceme sa spoliehať na to, že tam máme šancu ešte z tretieho miesta," dodal Švihorík.

Na zápasy sa teší aj čerstvá Futbalistka roka Mária Mikolajová, ktorá v reprezentácii debutovala už ako šestnásťročná v roku 2015. V minulom roku nastúpila v reprezentačnom drese na jedenásť zápasov a na jeseň sa jej podarilo streliť gól v zápase Ligy národov proti Rumunsku. Presadila sa aj proti Fínkam a naposledy proti Lotyšsku, v 77 zápasoch v národnom drese má tak na konte už štrnásť gólov. "Verím, že v každom zápase môžem pomôcť a gólu budem rada. Ale víťazstvo je vždy dôležitejšie. Bude to ťažký zápas a súperky sa na nás pripravujú, tak ako my. Jednu hráčku majú z Bundesligy, takže nás naozaj nečaká nič jednoduché."

Ani obrankyňa Patrícia Fischerová nemá skúsenosti s izraelským futbalom a preto sa na túto konfrontáciu teší: "Odohrala som v reprezentácii veľa zápasov a chýbajú mi krajiny, proti ktorým som ešte nehrala. Preto sa naozaj veľmi teším. Chceme sa ukázať čo najlepšie, verím, že toto bude tá správna kvalifikácia, ktorá nás posunie na Euro. Je dôležité ako v piatok odštartujeme."