Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

Slovan jasne do 2. predkola, College Europa zdolal aj v odvete 3:0

Na snímke sprava Hrvoje Plazanič (Europa), Adam Zreľák a Róbert Vittek (obaja Slovan) v odvete 1. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016 Slovan Bratislava - Europa College FC, 9. júla 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Šancu ukázať sa v odvete na Pasienkoch dostali viacerí hráči.

Bratislava 9. júla (TASR) - V odvete 1. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016 zvíťazili futbalisti Slovana Bratislava nad gibraltárskym outsiderom College Europa FC 3:0 a suverénnym spôsobom sa prebojovali do ďalšej fázy.

"Belasí" položili základ úspechu už v prvom zápase u súpera, nad ktorým na jeho umelej tráve zvíťazili vysoko 6:0. Domáca odveta na Pasienkoch mala formálny charakter, napriek tomu mužstvo oficiálne vedené trénerom Jánom Švehlíkom nenechalo nič na náhodu a na Pasienkoch triumfovalo 3:0. Po osemmesačnej rekonvalescencii zavinenej zranením kolena sa do zostavy vrátil kanonier Róbert Vittek, ktorý v 67. minúte z jedenástky spečatil skóre. Pred ním sa v prvom polčase strelecky presadili Nicolas Gorosito a Adam Zreľák.

Súperom Slovana v 2. predkole bude druholigový írsky tím UC Dublin. Prvý zápas je na programe 16. júla v Bratislave, odveta 23. júla v Írsku.

Na snímke brankár Slovana Martin Krnáč vytláča loptu mimo brány po strele z priameho kopu súpera v odvete prvého predkola Európskej ligy Slovan Bratislava - Europa College FC 9. júla 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovanisti mohli zopakovať scenár z prvého zápasu a bleskovo sa ujať vedenia, po kolmici Milinkoviča však Zreľák pred brankárom súpera ani na dvakrát neuspel. Hostia sa postupne osmelili a pôsobili aktívnejším dojmom ako doma, kde v prvom polčase inkasovali päťkrát. Nemalou mierou im k tomu dopomohli hráči Slovana svojím profesorským prístupom a úvodná štvrťhodina preto vyznela fádne a bez šancí. Potom však "belasí" udreli. Po dlhom aute kapitána Milinkoviča si Gorosito spracoval loptu v päťke hostí a nezadržateľne skóroval - 1:0. Nasledovala takmer 15-minútová hluchá pasáž, počas ktorej hráči Slovana znova skĺzli do laxného prístupu a pracovali ani nie na pol plynu. A tak sa v 35. minúte rozhodol vziať zodpovednosť na svoje plecia Podaný, ktorý po ľavom krídle potiahol loptu až k šestnástke súpera a do jeho centra nastavil hlavu pohotový Zreľák - 2:0. Hosťom sa naskytla ojedinelá príležitosť streliť čestný gól dvojzápasovej konfrontácie z priameho kopu v rámci šestnástkového oblúka, Akrapovičov tvrdý pokus však pozorný Krnáč vymrštením sa k pravej žrdi vyrazil do bezpečia. Na konci prvého polčasu spôsobilo vrásky na čele trénerov Slovana zranenie autora prvého gólu Gorosita, ktorého nahradil Saláta.

Veľkou snahou prekypoval navrátilec do zostavy Vittek, ktorému však chýbala väčšia podpora spoluhráčov. Napokon sa najlepší strelec v histórii slovenskej reprezentácie po dlhom čase predsa dočkal gólu v súťažnom zápase, keď v 67. minúte suverénne premenil jedenástku - 3:0. Okrem tohto momentu sa však po zmene strán nebolo na čo pozerať, obe mužstvá produkovali málo výživný futbal. Až v 74. minúte Zreľák naservíroval loptu ako na podnose pre Vitteka, jeho hlavička ale minula cieľ. O dve minúty sa Luque elegantne zbavil Podaného a jeho úsilie vyústilo do šance Toncheffa, ktorý však tiesnený Dobrotkom nemal presnú mušku. V závere ešte mohol dať krajšiu podobu výsledku Priskin, ale svoju šancu nepremenil. Slovan napriek vlažnému výkonu zdolal "trpaslíka" z Pyrenejského polostrova rozdielom triedy a celkovým skóre 9:0.

odveta 1. predkola EL 2015/2016:

ŠK Slovan Bratislava - College Europa FC 3:0 (2:0)
Góly:
21. Gorosito, 35. Zreľák, 67. Vittek (z 11 m). Rozhodca: Tean (Mold.), ŽK: Kubík, Mészáros - Pacheco, 2154 divákov.
/prvý zápas: 6:0, do 2. predkola postúpil Slovan/

Zostavy:
Slovan: Krnáč - Sekulič, Dobrotka, Gorosito, Podaný - Simovič - Milinkovič, Lásik, Kubík - Zreľák, Vittek
College Europa: Bellido - Pacheco, Sanchez, Plazanič, Pinero - Akrapovič, Lopez - Jukič, Luque, Moreno - Toncheff

Povedali po zápase:

Ján Švehlík, tréner Slovana Bratislava:
"Po vyžrebovaní bol náš cieľ jasný - postup. Potvrdili sme ho prakticky už v prvom zápase v Gibraltáre víťazstvom 6:0. Na dnešnú odvetu bolo ťažké motivovať hráčov, aby podali maximálny výkon. Kontrolovali sme hru, ale súper sa snažil mariť naše akcie. Podarilo sa nám streliť tri góly a jasne sme postúpili. Dnes sme však v našej hre videli aj rezervy. Myslím, že so stúpajúcou kvalitou ďalších súperov bude rásť aj náš výkon. Gorosito má ľahší otras mozgu, je na pozorovaní. Našťastie to nie je také vážne, ako to vyzeralo."



Juan Fernandez, tréner College Europa: "Som spokojný z toho pohľadu, že sme dosiahli lepší výsledok ako v prvom zápase. Takisto ma potešil prístup mužstva. Myslím si však, že sme si zaslúžili obstáť ešte lepšie. Dá sa povedať, že odchádzame so zmiešanými pocitmi, keďže prístup mojich hráčov bol výborný a progres oproti prvému zápasu značný. Rozdiel v kvalite oboch tímov bol veľký, ale aj my sme dnes mali pár šancí. Mrzí nás najmä tá Toncheffova v závere zápasu."