Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Futbal

Portugalsko remizovalo s Rakúskom, trápenie Ronalda pokračuje

Na snímke vľavo portugalský útočník Cristiano Ronaldo sa hnevá po tom, ako nepremenil pokutový kop v zápase F-skupiny ME vo futbale Portugalsko - Rakúsko v Paríži 18. júna 2016. Foto: TASR/AP

Na prvom mieste základnej F-skupiny aj po druhom kole prekvapujúco zostali Maďari.

Paríž 18. júna (TASR) - Futbalisti Portugalska sa v sobotnom večernom stretnutí majstrovstiev Európy rozišli s Rakúšanmi zmierlivo 0:0, hoci herne i štatisticky nad súperom dominovali. Zverenci Fernanda Santosa uhrali druhú remízu na turnaji, kým mužstvo Marcela Kollera získalo premiérový bod. Na prvom mieste základnej F-skupiny tak aj po druhom kole prekvapujúco zostali Maďari.

Portugalskí favoriti mali celý duel pod kontrolou, ich defenzívu zamestnával jedine Martin Harnik. Trápili sa však v zakončení, frustráciu im na kopačky zanášal Robert Almer, a keď už rakúsky brankár nestačil na hlavičku Naniho alebo penaltu Cristiana Ronalda, loptu zastavila žrď.

Veľká pozornosť sa sústredila na Ronalda, ktorý si pripísal 128. štart v najcennejšom drese, vďaka čomu prekonal Luisa Figa a stal sa rekordérom portugalského národného tímu. Ofenzívny klenot Realu Madrid zároveň nastúpil na šestnásty zápas na záverečných turnajoch ME, čím sa na čele historického rebríčka vyrovnal Francúzovi Lilianovi Thuramovi a Holanďanovi Edwinovi van der Sarovi. Tieto míľniky však napriek niekoľkým veľkým možnostiam vrátane pokutového kopu neoslávil gólovo.

Rakúšania mali šancu už v 3. minúte, keď sa osamostatnil Harnik, no zblízka hlavičkoval vedľa. O desať minút mohol na opačnej strane skórovať Nani, ktorý sa zbavil obrancu, ale Almera už neprekonal. Rakúsky brankár si následne poradil aj s tečovanou strelou Vieirinhu. V 22. minúte sa Portugalci kombinačnou hrou dostali cez defenzívu súpera a Nani po spolupráci s Guerreirom ponúkol zakončenie Ronaldovi, najväčšia hviezda však tesne minula. V závere úvodnej polhodiny bol Nani vo svojej druhej veľkej príležitosti, jeho hlavičku zastavila žrď, Moutinho z dorážky vypálil nad a Almer v 38. minúte chytil pokus Ronalda. Rakúšania sa pripomenuli pred polčasovou prestávkou, Alabov nebezpečný priamy kop hlavou odvrátil Vieirinha.

Snaha Ronalda o zásah pokračovala aj po návrate zo šatní, ale pozorný Almer vytlačil jeho delovku na roh. Po ňom vyskočil najvyššie opäť portugalský kapitán, no znovu "narazil" na rakúskeho brankára. V 65. minúte Ronaldo nevyužil priamy kop a o trinásť minút neskôr dokonca ani penaltu. V pokutovom území ho fauloval Hinterreger, ale lopta z bieleho bodu putovala do žrde. Päť minút pred koncom riadneho hracieho času mu gólovú radosť vzal pre zmenu ofsajdový verdikt.

F-skupina, 2. kolo:

Portugalsko - Rakúsko 0:0
Rozhodovali:
Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini (všetci Tal.), ŽK: Quaresma, Pepe - Harnik, Fuchs, Hinteregger

Zostavy:
Portugalsko:
Rui Patricio - Vieirinha, Pepe, Ricardo Carvalho, Guerreiro - Moutinho, William Carvalho, Gomes (83. Eder) - Quaresma (71. Mario), Nani (89. Rafa Silva), Ronaldo
Rakúsko: Almer - Klein, Prödl, Hinteregger, Fuchs - Ilsanker (87. Wimmer), Baumgartlinger - Sabitzer (85. Hinterseer), Alaba (65. Schöpf), Arnautovič - Harnik

Povedali po zápase:
Fernando Santos, tréner Portugalska:
"Na našu ofenzívnu mizériu musíme rýchlo zabudnúť. Čaká nás posledný zápas v skupine a pokiaľ ho zvládneme, postúpime do osemfinále. Nemôžeme sa vyhovárať na nepremenené šance. Taký je futbal - raz je fér, niekedy nie."

Nani, krídelník Portugalska: "Chceli sme vyhrať, do zápasu sme dali všetko. Hrali sme dobre, mali sme šance, ale nedokázali sme dopraviť loptu do siete. Som presvedčený, že góly prídu, inak sa to ani nedá. Najlepšie bude, keď prídu v ten správny moment."

Marcel Koller, tréner Rakúska: "Myslím, že proti silnému tímu Portugalska sme podali veľmi dobrý taktický výkon. V porovnaní s predchádzajúcim zápasom sme zmenili systém, hráči toho dnes nabehali skutočne veľa. Pri penalte sme mali šťastie, ak by Ronaldo skóroval, pravdepodobne by to znamenalo, že sme na šampionáte skončili. Avšak nestalo sa, máme bod a zabojujeme o postup do skupiny."

Robert Almer, brankár Rakúska: "Hrali sme dobre pozične, vytvorili sme si dve-tri šance a keby sme ich premenili, súper by mal ťažkosti. Trochu môžeme oslavovať a potom sa musíme sústrediť na dôležitý duel proti Islandu. Som skúsený, viem, čo tento výsledook znamená pre náš tím. Musíme vrhnúť všetku energiu na súboj proti Islandu."

Tabuľka F-skupiny:
1. Maďarsko 2 1 1 0 3:1 4
2. Island 2 0 2 0 2:2 2
3. Portugalsko 2 0 2 0 1:1 2
4. Rakúsko 2 0 1 1 0:2 1