Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Polícia začne voči ŠK Slovan priestupkové konanie

Na snímke policajti nastupujú na trávnik počas výtržností v zápase skupinovej fázy Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha 23. októbra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Policajný prezident Tibor Gašpar odmietol tvrdenia, že polícia vkročila na bratislavský štadión príliš neskoro od vypuknutia výtržností.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Polícia začne voči klubu ŠK Slovan Bratislava priestupkové konanie, pretože sa domnieva, že bol zo strany klubu porušený zákon. Novinárom to v utorok povedal policajný prezident Tibor Gašpar na margo minulotýždňového zápasu Európskej ligy Slovan Bratislava - Sparta Praha, ktorý poznačili výtržnosti fanúšikov.

Podľa Gašparových slov má usporiadateľ zabezpečiť, aby sa na podujatie nedostali ľudia pod vplyvom alkoholu, ktorí môžu narušiť verejný poriadok, alebo osoby s pyrotechnikou. "Toto všetko bolo porušené," zdôraznil policajný šéf. Ako chybu tiež vníma, že zápas organizátor nevyhodnotil ako rizikový napriek tomu, že ho o to polícia žiadala.

Gašpar zároveň odmietol tvrdenia, že polícia vkročila na bratislavský štadión príliš neskoro od vypuknutia výtržností. "Od požiadavky, ktorú podal usporiadateľ, do troch minút boli policajti v sektore," uistil. To, že sa niektoré vyjadrenia futbalového klubu a polície líšia, vedú podľa Gašpara k tomu, že sa zrejme budú robiť záznamy z rokovania s týmto klubom.



Postfederálne derby poznačili výtržnosti futbalových fanúšikov oboch táborov. Maskovaní a tyčami ozbrojení chuligáni Sparty na konci prvého polčasu prevalili plot na svojom sektore a ohrozovali bezpečnosť divákov na susednej tribúne. Tí sa následne rozbehli smerom k hracej ploche, strhla sa "mela", zasahovať musela polícia a ťažkoodenci. Na pokyn hlavného rozhodcu sa hráči v 42. minúte stiahli do útrob štadióna a polčas sa dohral až po 40-minútovom prerušení.

Generálny riaditeľ ŠK Slovan Dušan Tittel uviedol, že je potrebná zmena legislatívy, aby futbalový zápas nebol pre chuligánov živnou pôdou pre robenie výtržností. "Som veľmi smutný a chcem sa ospravedlniť návštevníkom zápasu, že v sektore na tribúne B a v sektore hostí vznikli incidenty, ktoré vzniknúť nemali. V klube si vyvodíme interné opatrenia a prijmeme postupy, aby sa nič podobné neopakovalo. Nechcem hodnotiť prácu polície, na druhej strane je nevyhnutné, aby pri podobných rizikových zápasoch bola spolupráca s organizátorom a Policajným zborom SR lepšia a najmä pôsobila preventívne, a nie represívne," povedal Tittel na pondelňajšej (27.10.) tlačovej konferencii.