Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Futbal

V nominácii Belgicka je aj Benteke, Rakúsko má 15 hráčov z bundesligy

Na archívnej snímke Christian Benteke. Foto: TASR/AP

Belgicko sa na EURO 2016 predstaví v základnej E-skupine, Rakúsko v F-skupine.

Brusel/Viedeň 12. mája (TASR) - Belgická futbalová reprezentácia sa na blížiacom sa finálovom turnaji EURO 2016 vo Francúzsku bude musieť definitívne zaobísť bez svojho kapitána Vincenta Kompanyho. Elitného stopéra Manchestru City vyradilo z hry zranenie slabín.

Kompany z toho dôvodu nefiguruje v 23-člennej nominácii trénera Marca Wilmotsa, ktorý zverejnil menoslov hráčov vo štvrtok. "Vincent nám bude chýbať, ale nebudeme preto plakať. Máme šancu na úspech, chceme sa sústrediť na budúcnosť," uviedol Wilmots. Naopak, vo výbere sú aj útočníci FC Liverpool Divock Origi a Christian Benteke. Origi si ešte nedoliečil zranenie členka a Benteke v končiacej sa sezóne Premier League nedostával v prvom tíme LFC dostatok príležitostí.

Belgicko sa na EURO 2016 predstaví v základnej E-skupine, jeho súpermi budú Taliansko, Švédsko a Írsko.

Predbežná nominácia Belgicka na EURO 2016:

brankári: Thibault Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), Jean-Francois Gillet (Mechelen)

obrancovia: Toby Alderweireld (Tottenham), Dedryck Boyata (Celtic), Jason Denayer (Galatasaray), Bjorn Engels (FC Bruggy), Nicolas Lombaerts (Zenit Petrohrad), Jordan Lukaku (Oostende), Thomas Meunier (FC Bruggy), Thomas Vermaelen (Barcelona), Jan Vertonghen (Tottenham)

stredopoliari: Moussa Dembele (Tottenham), Marouane Fellaini (Manchester United), Axel Witsel (Zenit Petrohrad), Radja Naingollan (AS Rím)

útočníci: Michy Batshuayi (Marseille), Christian Benteke (Liverpool), Yannick Carrasco (Atletico Madrid), Kevin De Bruyne (Manchester City), Eden Hazard (Chelsea), Romelu Lukaku (Everton), Dries Mertens (Neapol), Divock Origi (Liverpool)


Predbežná nominácia Rakúska

Tréner rakúskej futbalovej reprezentácie Marcel Koller vo štvrtok zverejnil predbežnú 24-člennú nomináciu na blížiace sa majstrovstvá Európy vo Francúzsku. V kádri je aj Christian Fuchs z tímu anglického majstra Leicester City, ale aj pätnásť hráčov z najvyššej nemeckej súťaže.

Rakúšania si tréningový kemp rozložia vo švajčiarskom meste Laax od 22. do 30. mája. Deň po skončení sústredenia odohrajú prípravný zápas proti výberu Malty a 4. júna si zmerajú sily s Holanďanmi.

Ku kľúčovým hráčom okrem kapitána Fuchsa patria David Alaba z Bayernu Mníchov, Aleksandar Dragovič z Dynama Kyjev či Marc Janko z FC Bazilej. Medzi náhradníkmi figuruje šestnásť futbalistov.

Konečnú 23-člennú nomináciu musia účastníci EURO 2016 oznámiť Európskej futbalovej únii (UEFA) do 31. mája. Rakúsko, ktoré sa na kontinentálnom šampionáte naposledy predstavilo v roku 2008, sa v základnej F-skupine stretne s Maďarskom, Islandom a Portugalskom.

Predbežná nominácia rakúskej futbalovej reprezentácie na majstrovstvá Európy 2016 vo Francúzsku:

brankári:
Robert Almer (Austria Viedeň), Heinz Lindner (Eintracht Frankfurt), Ramazan Özcan (Ingolstadt)

obrancovia: Aleksandar Dragovič (Dynamo Kyjev), Christian Fuchs (Leicester City), György Garics (Darmstadt), Martin Hinteregger (Borussia Mönchengladbach), Florian Klein (VfB Stuttgart), Sebastian Prödl (Watford), Markus Suttner (Ingolstadt), Kevin Wimmer (Tottenham Hotspur)

stredopoliari: David Alaba (Bayern Mníchov), Marko Arnautovič (Stoke City), Julian Baumgartlinger (Mainz), Martin Harnik (VfB Stuttgart), Stefan Ilsanket, Marcel Sabitzer (obaja Lipsko), Jakob Jantscher (Luzern), Zlatko Junuzovič (Werder Brémy), Valentino Lazaro (Red Bull Salzburg), Alessandro Schöpf (Schalke 04 Gelsenkirchen)

útočníci: Lukas Hinterseer (Ingolstadt), Rubin Okotie (Mníchov 1860), Marco Janko (FC Bazilej)


V širšej nominácii Írska veteráni Given a Keane

Veteráni Shay Given a Robbie Keane nechýbajú v širšej 35-člennej nominácii Írska na futbalový kontinentálny šampionát EURO 2016. Spolu majú na konte až 276 štartov, ani jeden si ešte nepripísal nováčik Callum O'Dowda. Ten sa do výberu dostal napriek tomu, že hrá iba štvrtú anglickú ligu za Oxford United.

Na snímke tréner Dublinu Colin O Neill
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Zverenci trénera Martina O'Neilla odštartujú prípravu 23. mája v národnom tréningovom centre a o štyri dni neskôr privítajú v Dubline v medzištátnom stretnutí Holandsko. "Všetko je teraz o dobrej príprave na európsky šampionát do Francúzska, preto som si želal hrať proti súperovi kalibru Holandska," uviedol na tlačovej konferencii kouč Írov.

O'Neill oznámi definitívnu zúženú nomináciu 28. mája a jeho tím absolvuje zápasovú generálku 31. mája v Corku proti Bielorusku. Írsko sa na ME stretne v základnej E-skupine s Belgickom, Talianskom a Švédskom.

Širšia rumunská nominácia

Tréner rumunskej futbalovej reprezentácie Anghel Iordanescu oznámil širšiu 28-člennú nomináciu na EURO vo Francúzsku. Rumuni sa v základnej A-skupine na šampionáte stretnú s domácim organizátorom, Švajčiarskom a Albánskom.

Prím v tíme by mali hrať legionári - brankár Ciprian Tatarusanu a obranca Vlad Chirches pôsobia v talianskej Serii A. Ďalší obranca Razvan Rat hrá za Rayo Vallecano, brankár Costel Pantilimon je hráčom anglického Watford v Premier League. Z rumunskej ligy je v tíme až päť hráčov zo Steauay Bukurešť.

Pred začiatkom šampionátu sa Rumuni budú pripravovať na hernom sústredení v Taliansku. V meste Como 25. mája odohrajú prípravný zápas s Kongom, o štyri dni 29. mája v Turíne budú čeliť ďalšiemu účastníkovi ME Ukrajine.

širšia nominácia Rumunska na EURO 2016:

brankári: Ciprian Tatarusanu (ACF Fiorentina), Costel Pantilimon (FC Watford), Silviu Lung (Astra Giurgiu)

obrancovia: Cristian Sapunaru (Pandurii Targu Jiu), Alexandru Matel (Dinamo Záhreb), Vlad Chiriches (SSC Neapol), Valerica Gaman (Astra Giurgiu), Dragos Grigore (Al Sailiya), Cosmin Moti (Ludogorec Razgrad), Razvan Rat (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo Bukurešť), Alin Tosca (Steaua Bukurešť)

stredopoliari: Mihai Pintilii (Steaua Bukurešť), Ovidiu Hoban (Hapoel Be'er Sheva), Adrian Ropotan (Pandurii Targu Jiu), Andrei Prepelita (Ludogorec Razgrad), Adrian Popa (Steaua Bukurešť), Gabriel Torje (Osmanlispor), Alexandru Chipciu (Steaua Bukurešť), Andrei Ivan (CSU Craiova), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Nicolae Stanciu (Steaua Bukurešť), Lucian Sanmartean (Al Ittihad)

útočníci: Claudiu Keseru (Ludogorec Razgrad), Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Cordoba), Denis Alibec (Astra Giurgiu), Ioan Hora (Pandurii Targu Jiu)


Debuchy prišiel pre zranenie o domáce EURO

Francúzsky futbalový obranca Mathieu Debuchy prišiel o domáce EURO. Ako informoval jeho klub Girondins Bordeaux, 30-ročný pravý obranca utrpel zranenie stehna a rekonvalescencia zaberie niekoľko týždňov.

Tréner Bordeaux Ulrich Rame uviedol, že Debuchy sa zranil v stredajšom ligovom zápase s majstrovským Parížom St. Germain (1:1). Hráč, ktorý je v Girondins na hosťovaní z Arsenalu Londýn, odohral v reprezentácii 27 zápasov.

nominácia Francúzska na EURO 2016:

brankári: Hugo Lloris (Tottenham Hotspur), Steve Mandanda (Olympique Marseille), Benoît Costil (Stade Rennes)

obrancovia: Raphael Varane (Real Madrid), Laurent Koscielny (Arsenal Londýn), Jérémy Mathieu (FC Barcelona), Patrice Evra (Juventus Turín), Bacary Sagna, Eliaquim Mangala (obaja Manchester City), Christophe Jallet (Olympique Lyon), Lucas Digne (AS Rím)

stredopoliari: Paul Pogba (Juventus Turín), Blaise Matuidi (Paríž St. Germain), Lassana Diarra (Olympique Marseille), N’Golo Kanté (Leicester City), Yohan Cabaye (Crystal Palace), Moussa Sissoko (Newcastle United)

útočníci: Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Dimitri Payet (West Ham United), Anthony Martial (Manchester United), Kingsley Coman (Bayern Mníchov), Olivier Giroud (Arsenal Londýn), André-Pierre Gignac (Tigres UANL)

náhradníci: Alphonse Areola (FC Villarreal), Hatem Ben Arfa (Nice), Kevin Gameiro (FC Sevilla), Alexandre Lacazette (Olympique Lyon), Adrien Rabiot (Paríž St. Germain), Morgan Schneiderlin (Manchester United), Djibril Sidibé (Lille), Samuel Umtiti (Olympique Lyon)