Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Futbal

Wales nestačil v generálke na EURO na Švédov, prehrali aj Česi

Futbalista Walesu Gareth Bale (vľavo) a Švéd Albin Ekdal bojujú v priateľskom zápase Foto: TASR/AP

Waleská futbalová reprezentácia, ktorá bude 11. júna v Bordeaux prvým súperom Slovenska na majstrovstvách Európy.

Bratislava 5. júna (TASR) - Waleská futbalová reprezentácia, ktorá bude 11. júna v Bordeaux prvým súperom Slovenska na majstrovstvách Európy, prehrala v nedeľňajšej generálke na ihrisku Švédska 0:3.

Do siete hostí skórovali postupne Emil Forsberg, Mikael Lustig a John Guidetti. Tréner "drakov" Chris Coleman poslal svoju najväčšiu ofenzívnu hviezdu na trávnik v 64. minúte, Gareth Bale z Realu Madrid vystriedal Andyho Kinga.

Rusko, ktoré na Slovensko narazí vo svojom druhom vystúpení v základnej B-skupine šampionátu (15. júna v Lille), remizovalo v Monaku so Srbskom 1:1. Rusi viedli zásluhou gólu Arťoma Dziubu v 85. minúte, ale o chvíľu neskôr vyrovnal Aleksandar Mitrovič.

Posledný prípravný zápas nevyšiel Čechom, ktorí na vlastnej pôde podľahli hráčom Kórejskej republiky 1:2.

Slováci sa na stretnutie s Walesanmi nachystali o deň skôr, keď doma uhrali bezgólovú remízu s iným ostrovným protivníkom - Severným Írskom. Švédi sa na EURO 2016 predstavia v E-skupine spoločne s Belgičanmi, Talianmi a Írmi. Belgicko v nedeľu zdolalo Nórsko 3:2.

Prípravný zápas:
Švédsko - Wales 3:0 (1:0)
Góly:
40. Forsberg, 57. Lustig, 87. Guidetti

Zostava Walesu: Hennessey (46. Ward) - Gunter, Chester (64. Collins), Ashley Williams, Davies, Taylor - King (64. Bale), Ramsey, Vaughan (64. Edwards), Jonny Williams (74. Huws) - Vokes (73. Church)


Češi prehrali s Kóreou 1:2



Futbalistom Česka nevyšla generálka na EURO 2016, keď v nedeľu v pražskej Eden Aréne podľahli Kórejskej republike 1:2.


Prípravný zápas v Prahe:
Česko - Kórejská republika 1:2 (0:2)
Góly:
46. Suchý - 26. Yoon, 40. Suk Hyun-Jun. ČK: 60. Gebre Selassie (ČR)


Juhokórejský futbalista Kwak Tae-hwi (vpravo) a Čech Tomáš Necid bojujú o loptu v priateľskom zápase v Prahe 5. júna 2016.
Foto: TASR/AP


Nemci si poradili s Maďarmi 2:0


Zo slovenskej studenej sprchy sa otriasli a generálku na EURO 2016 zvládli. Nemeckí futbalisti sa pred odchodom na záverečný turnaj naladili víťazstvom 2:0 nad Maďarskom, hoci v stretnutí strelili len jeden gól.

Jeho autorom bol Thomas Müller, ktorý dvadsať minút pred koncom nadviazal na "vlastenca" obrancu Ádáma Langa. Prehru 1:3 so Slovákmi v Augsburgu dali médiá úradujúcim majstrom sveta pocítiť, aj preto bolo prípadné zaváhanie s Maďarmi neprípustné. "Víťazstvo nám dodalo stabilitu a dobrý pocit. Dôležité je aj to, že sme neinkasovali a udržali si čisté konto. Tím hral veľmi súdržne, koncentrovane. Svoju prácu si tentoraz odviedol dobre, hoci stále sa v našej hre nachádzajú nezrovnalosti, ktoré musíme do začiatku šampionátu napraviť," povedal podľa agentúry DPA nemecký kouč Joachim Löw.

Nemeckí hráči oslavujú druhý gól do bránky Maďarska vo futbalovom prípravnom zápase Nemecko - Maďarsko v Gelsenkirchene 4. júna 2016.
Foto: TASR/AP


K reprezentácii "Nationalelf" sa po triumfe v Lige majstrov s Realom Madrid pripojil cez týždeň aj Toni Kroos. Odohral takmer sedemdesiat minút, následne prenechal miesto v strede poľa uzdravenému Bastianovi Schweinsteigerovi. "Bol to veľmi zodpovedný test. Lopta nám išla dobre od nohy, navyše súperovi sme toho veľa nedovolili. Bolo to absolútne v poriadku," povedal Kroos.

Úradujúci svetoví šampióni otvoria účinkovanie na EURO 2016 v C-skupine 12. júna v Lille proti Ukrajine. Následne narazia aj na Poľsko a Severné Írsko, ktoré v generálke na šampionát remizovalo v sobotu so Slovákmi 0:0.


Gelsenkirchen:
Nemecko - Maďarsko 2:0 (1:0)
Góly:
39. Lang (vlastný), 64. Müller


Chorváti deklasovali San Maríno 10:0

Futbaloví reprezentanti Chorvátska sa pred EUR0 2016 naladili dvojciferným víťazstvom. V sobotu na domácej pôde v Rijeke deklasovali San Maríno 10:0.

Hetrikom sa blysli útočníci Mario Mandžukič i striedajúci Nikola Kalinič.

Rijeka:
Chorvátsko – San Maríno 10:0 (6:0)

Góly: 23., 36. a 38. Mandžukič, 59., 73. a 84. N. Kalinič, 20. Pjaca, 24. Srna, 40. Perišič, 50. Rakitič


Rakúsko prehralo s Holandskom 0:2

Futbalisti Rakúska prehrali v sobotňajšom prípravnom stretnutí pred EUR0 2016 vo Viedni s Holandskom 0:2.

Viedeň:
Rakúsko – Holandsko 0:2 (0:1)

Góly: 9. Janssen, 66. Wijnaldum


Francúzi zdolali Škótsko hladko 3:0

Futbalistom Francúzska vyšla generálka na domáci kontinentálny šampionát EURO 2016.

V sobotu si v Métach poradili so Škótskom hladko 3:0, keď všetky góly padli už v prvom polčase. O dva z nich sa postaral útočník Olivier Giroud.

Méty:
Francúzsko - Škótsko 3:0 (3:0)

Góly: 7. a 35. Giroud, 39. Koscielny