Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Žilina po odvete proti Glentoran FC suverénne postúpila do 2. predkola

Na snímke si podávajú ruky hráči MŠK Žilina a FC Glentoran pred odvetným zápasom 1. predkola Európskej ligy v Žiline 9. júla 2015. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Žilina nastúpila na odvetu s vedomím, že má k dispozícii prakticky postupový výsledok 4:1 z prvého vzájomného duelu.

Žilina 9. júla (TASR) - Futbalisti MŠK Žilina postúpili do 2. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016. Vo štvrtkovej odvete toho prvého triumfovali doma nad Glentoran FC 3:0 a po víťazstve 4:1 z úvodného duelu sa suverénnym spôsobom prebojovali ďalej. Severoírsky klub v druhom stretnutí "zostrelil" hetrikom chorvátsky kanonier Matej Jelič.

V druhom predkole narazí slovenský vicemajster na moldavský klub Dacia Kišiňov, ktorý vyradil KF Ranova po víťazstvách 1:0 vonku a 4:1 doma. Prvý duel je na programe už budúci štvrtok, odveta následne o týždeň neskôr.

Žilina nastúpila na odvetu v pozmenenej zostave, no hlavne s vedomím, že má k dispozícii prakticky postupový výsledok 4:1 z prvého vzájomného duelu. Jej hráčov to však neodradilo od útočnej aktivity a pred domácimi divákmi sa snažili od začiatku hrať atraktívny futbal. Glentoran zasa postavil svoju hru na dôraznej defenzíve. Hoci percentuálne na lopte aj herne v poli ovládala loptu Žilina, šance si nevytvárala, pod čo sa podpísali najmä kombinačné zlyhania. Diváci z tribún na to reagovali len neuspokojivým piskotom. Na druhej strane mohli otvoriť skóre hostia, McMenamin v 34. minúte však mieril ľavačkou len do Volešáka a neskôr prehlavičkoval bránu v tutovke aj Gordon. Žilina napokon ešte do polčasu gólovo udrela. Jeliča najskôr obralo o radosť ofsajdové postavenie, no v 44. minúte už z ľavej strany šestnástky trafil presne.

Do druhého dejstva síce vstúpil Glentoran so snahou vyrovnať, no gólu sa napriek dvom ohrozeniam Volešáka nedočkal. Jeho nádeje definitívne stroskotali v 55. minúte, keď sa druhýkrát z hranice "veľkého vápna" presadil Jelič. Upokojil tak nielen spoluhráčov, ale aj trénera Guľu, ktorý stiahol z hry Špaleka s Pečovským a priestor prenechal Káčerovi s Čmelíkom. Žilina mala hru vo svojich rukách. Snažila sa aktívne zapájať oba krídelné priestory, pričom z toho ľavého prišla v 66. minúte Čmelíkova prízemná prihrávka, po ktorej Jelič jemným dotykom zavŕšil hetrik. Do konca stretnutia sa povzbudení Žilinčania snažili pridať aj ďalšie úspechy, ale zo závarov pred hosťujúcou bránou už gólovo nezapršalo. A to ani v momente, keď loptu od prechodu cez bránkovú čiaru delili len centimetre.

Odveta 1. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016:

MŠK Žilina - Glentoran FC 3:0 (1:0)
Góly:
44., 55. a 66. Jelič. Rozhodovali: B. Pašaj - Doda, E. Pašaj (všetci Alb.), ŽK: Bénes - Holland, 2897 divákov

zostavy a striedania:

MŠK Žilina: Volešák - Mabouka, Vavro, Škriniar, Letič - Pečovský (59. Káčer) - Špalek (59. Čmelík), Bénes, Škvarka, Mihalík - Jelič (79. Paur)
Glentoran FC: Morris - Holland, Birney, Magee (79. Garett), Kane - Gibson - Gordon, McCullough, McAlorum (67. Nelson) - McCafffrey (76. Addis) - McMenamim
/prvý zápas 4:1 - do 2. predkola postúpila Žilina/

Povedali po zápase:
Milan Škriniar, stredopoliar Žiliny:
"Nebolo to až také jasné, dôležité však bolo, že sme si priniesli výborný výsledok z prvého duelu. Súper hral veľmi dôrazne, mal aj nejaké šance. Z našej strany bol však veľmi dobrý druhý polčas, kde sme potvrdili postup."

Matej Jelič, autor hetriku: "Mal som aj dosť šťastia. Prvý gól sa mi podaril skutočne pekne, pri druhom bola moja strela tečovaná. Som však spokojný v prvom rade s výsledkom. Pred stretnutím sme si povedali, že ideme jednoznačne vyhrať a postúpiť ďalej."

Viktor Pečovský, kapitán Žiliny: "Po takomto výsledku aj predvedenej hre sa nemáme za čo hanbiť. Dostali sme sa ďalej, čo bolo našim cieľom. Vedeli sme, že to máme vo svojich rukách. Pristúpili sme však k tomu zodpovedne, v zápase išli naplno a zaslúžene vyhrali."