Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Mexičania sa hnevali na Robbena, ten priznal filmovanie

Holanďan Arjen Robben kríči po faule v treťom osemfinálovom zápase Holandsko - Mexiko na MS vo futbale v brazílskom meste Fortaleza 29. júna 2014. FOTO TASR/AP

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) futbalistu za simulovanie trestať nebude.

Fortaleza 30. júna (TASR) - Holandskí futbalisti sú majstrami zvratov. Po tom, čo v základnej skupine na 20. MS v Brazílii otočili zápasy so Španielskom (5:1) a Austráliou (3:2), dokázali zvrátiť vo svoj prospech aj nepriaznivo sa vyvíjajúci osemfinálový súboj s Mexikom (2:1). S potomkami Aztékov prehrávali od 48. minúty po vydarenej strele Giovaniho Dos Santosa spoza šestnástky 0:1, v dramatickom závere však v priebehu šiestich minút skórovali Wesley Sneijder a Klaas Jan Huntelaar a poslali "oranjes" do štvrťfinále.

Holanďania si v nedeľu dlho nevedeli rady s mexickou obranou. Až v druhom polčase zmenili rozostavenie z 5-3-2 na útočnejšie 4-3-3, začali súpera vyššie napádať, po zisku lopty ju viac podržať a vytvárať si šance. "Počas občerstvovacej prestávky som predstavil hráčom plán B," prezradil po zápase tréner Holanďanov Louis van Gaal. "Vlhkosť vzduchu hrala proti nám, no boli sme sviežejší a kondične lepšie pripravení ako Mexičania. Ušli sme hrobárovi z lopaty."

Vyrovnanie zariadil v 88. minúte Sneijder, ktorý po rohovom kope nekompromisne napálil odrazenú loptu k pravej žrdi. V nadstavenom čase spadol Arjen Robben v pokutovom území v súboji s Rafaelom Marquezom a rozhodca nariadil jedenástku, ktorú Huntelaar chladnokrvne premenil a rozhodol o postupe svojho tímu. "Ten záver bol neuveriteľný. Päť minút nás delilo od vyradenia, napriek tomu sme to dokázali otočiť," citovala agentúra Reuters Robbena.


FIFA nebude trestať Robbena za simulovanie proti Mexiku
Holandský futbalista Arjen Robben sa nemusí báť žiadnych sankcií od disciplinárky Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) ani potom, ako sa priznal, že v osemfinálovom súboji MS v Brazílii proti Mexiku simuloval penaltu. Informovala agentúra DPA.

Hovorkyňa FIFA Delia Fischerová k téme povedala, že FIFA rieši iba "vážne ovplyvnenia" a "žiadna žltá karta nebude Robbenovi udelená retroaktívne": "My žiadame hráčov, aby vystupovali v hre v duchu fair play. Je na rozhodcoch, aby viedli zápas."
Podľa Mexičanov rýchlonohý Holanďan svoj pád v šestnástke jasne nafilmoval a penalta sa kopať nemala. Tréner stredoamerického tímu Miguel Herrera nemohol po zápase prísť rozhodcovi Pedrovi Proencovi ani Robbenovi na meno. "Filmoval trikrát. Rozhodca mu mal hneď v prvom prípade dať kartu. Mal by varovať toho, kto sa pokúša podvádzať. Potom by to už Robben druhýkrát neurobil. Takto ale vedel, že sa mu nič nestane. Je to obyčajný simulant," hneval sa Herrera, ktorý následne obrátil svoju kritiku na portugalského arbitra. "Bol to pán s píšťalkou, kto nás vyradil z turnaja. Ak si rozhodca vymyslí pokutový kop, ste von zo šampionátu. Očakávam, že sa komisia rozhodcov pozrie na to, čo sa stalo, a tento džentlmen pôjde domov rovnako ako my," dodal ironicky mexický tréner.

Holandský "motor" Robben pripustil, že sa počas zápasu dvakrát pokúsil zmiasť rozhodcu a vykoledovať si trestný kop prifilmovaným pádom. Nie však v nadstavenom čase, keď bola penalta nariadená za zákrok Marqueza. "Tá bola jasná," stál si za svojim Robben. Podľa neho Proenca urobil chybu, keď neposúdil ako nedovolený zákrok v závere prvého polčasu, keď ho v pokutovom území v poslednej chvíli zastavil Marquez z Hectorom Morenom.

O víťazstve "oranžových" napokon rozhodol muž z lavičky. Klaas-Jan Huntelaar štyri z piatich penált pred MS nepremenil, napriek tomu si v štvrtej minúte nadstaveného času vzal do rúk loptu, postavil ju na biely bod a jedenástku s istotou premenil. Kanonier Schalke 04 ukázal obrovské sebavedomie. "Žijem si svoj vlastný sen. Ako malý chlapec som sa hral na borcov, ktorí reprezentujú svoju krajinu na šampionáte a predstavoval som si takýto moment. Je to najkrajší okamih v mojej kariére," rozplýval sa 30-ročný útočník, ktorý prvé tri zápasy Holanďanov na šampionáte presedel na lavičke. V dueli s Mexikom dostal príležitosť v 76. minúte, keď na trávniku nahradil Robina van Persieho. Najprv prihral hlavou na gól Sneijderovi a potom si udržal pevné nervy pri pokutovom kope. "Nijako som sa naň nehrnul. No prišiel za mňou Robben a spýtal sa ma, či pôjdem kopať. Tak som si vzal loptu a bolo to. Nechcel som ju napáliť iba tak do stredu, na to som nemal odvahu. Tak som si vybral ľavý dolný roh a jednoducho som to tam trafil," dodal Huntelaar.

Jeho tím sa v boji o účasť v najlepšej štvorke stretne v sobotu 5. júla o 22.00 SELČ s Kostarikou, ktorá vyradila na jedenástky Grécko.