Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Štadión Chelsea je pre súperov nedobytnou baštou

Manažér Chelsea Londýn José Mourinho (druhý sprava) gestikuluje na hráčov vo futbalovom zápase odvety štvrťfinále Ligy majstrov Chelsea Londýn - Paríž St. Germain v Londýne 8. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Londýnsky tím má našliapnuté k zisku tretej významnej trofeje v priebehu troch rokov - predvlani vyhral Ligu majstrov a vlani Európsku ligu.

Londýn 9. apríla (TASR) - Futbalisti Chelsea Londýn sa pred štvrťfinálovou odvetou Ligy majstrov 2013/2014 nenechali rozhodiť papierovými prognózami, ktoré im dávali približne 20-percentné nádeje na úspech. Napriek prehre 1:3 na ihrisku Paríža St. Germain verili, že dokážu cez francúzskeho rivala prejsť, pričom týmto presvedčením ich úspešne nainfikoval trénerský mág Jose Mourinho. Portugalský "lišiak" okrem toho opäť demonštroval svoju genialitu dvomi striedaniami, ktoré sa pre priebeh utorňajšieho zápasu ukázali ako kľúčové.

Najskôr v 32. minúte nemecký ofenzívny "víchor" André Schürrle, ktorý zasiahol do diania namiesto zdravotne indisponovaného Edena Hazarda, nažhavil Stamford Bridge svojím prvým gólom v tejto sezóne Ligy majstrov. Po zmene strán ten istý hráč nastrelil spoza šestnástky brvno, rovnako dopadol aj jeho spoluhráč Oscar. V tých chvíľach už Parížanom poriadne "priháralo" a napokon ich trest za príliš prísnu defenzívnu taktiku neminul. Druhým žolíkom "The Blues" bol senegalský útočník Demba Ba, ktorý v 87. minúte chladnokrvne zarezal nádeje parížskeho tímu, keď využil Maxwellov a Alexov nedôraz v bránení. Paríž sa mohol predstaviť po dlhých 19 rokoch v semifinále LM, no rovnako ako vlani na FC Barcelona stroskotal aj teraz na štvrťfinálovej prekážke.

"Všetko sa to udialo veľmi rýchlo. Uvidel som loptu a zrazu bola v bráne. Snažil som sa tlačiť do zakončenia, aj keď veľa šancí som v zápase nemal. Dnes som však tú rozhodujúcu premenil, no predovšetkým mám obrovskú radosť z postupu," povedal Ba. Autora postupového gólu vychválil aj kouč Mourinho, od ktorého Afričan nepožíval počas sezóny veľkú dôveru. "Myslím si, že sa Dembovi dostalo zadosťučinenia za jeho snahu. Keď som ho posielal na ihrisko, veril som, že sa dokáže presadiť. Som rád, že mužstvo, ktoré sa rozhodlo brániť, bolo potrestané. My sme hrali so srdcom a zaslúžene sme postúpili do semifinále." Mourinho ešte nikdy ako tréner nevypadol so svojím klubom vo štvrťfinále Ligy majstrov a hoci po prvom zápase v Paríži to s Chelsea nevyzeralo dobre, v odvete sa zadrapila do bojazlivých Francúzov a jasne dominovala. Londýnsky tím má našliapnuté k zisku tretej významnej trofeje v priebehu troch rokov - predvlani vyhral Ligu majstrov a vlani Európsku ligu.



Mourinhov náprotivok Laurent Blanc na predzápasovej tlačovej konferencii avizoval, že jeho tím nepríde do Londýna len brániť. Potvrdilo sa však, že štadión Chelsea je pre súperov nedobytnou baštou, Mourinhovci na ňom v tomto roku v desiatich zápasoch inkasovali jediný gól v rámci všetkých súťaží. Francúzsky majster poriadne trpel absenciou zraneného švédskeho kanoniera Zlatana Ibrahimoviča, na hrote bol Uruguajčan Edinson Cavani len jeho tieňom, pričom svoju jedinú šancu v stretnutí zahodil. "Sme veľmi sklamaní. Päť minút pred koncom zápasu sme siahali po postupe, aj keď Chelsea nás tlačila a v tomto zápase sme trpeli. Ublížil nám prvý gól, ktorý padol z nenápadnej akcie. V ďalšom priebehu sme sa strachovali o výsledok, smerom dopredu sme boli takmer neškodní. Je ťažké stráviť takúto prehru," vyhlásil Blanc.

Čiastočnou náplasťou pre PSG je suverénne vystúpenie v najvyššej domácej súťaži, v ktorej obhajuje majstrovský titul. Druhú trofej môžu Blancovi zverenci získať už 19. apríla, keď sa vo finále Ligového pohára predstavia proti Lyonu, no Liga majstrov bola, je a bude pre Parížanov najväčšia výzva, čo priznal aj prezident Nasser al-Kelaifi: "Samozrejme, že sme nesmierne sklamaní, ale získali sme veľké skúsenosti. Boli sme blízko postupu, na ktorý sme nedosiahli a mňa to mrzí najmä kvôli našim fantastickým fanúšikom, ktorých dnes bolo v Londýne poriadne počuť. Musíme sa naučiť s touto prehrou žiť, naša práca sa neskončí, budeme pokračovať v dosahovaní vytýčených cieľov."

Žreb semifinále a finále LM sa uskutoční v piatok 11. apríla na pravé poludnie vo švajčiarskom Nyone. Finálový súboj o trofej je na programe v sobotu 24. mája v Lisabone.