Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

PSG v Londýne bez Ibrahimoviča, v Dortmunde Lewandovski vs Ronaldo

Zlatan Ibrahimovič (vpredu) z Paríža SG a David Luiz z Chelsea Londýn počas prvého zápasu štvrťfinále Ligy majstrov proti Parížu SG 2. apríla 2014 v Paríži. Foto: TASR/AP

V Lige majstrov sa v odvetách štvrťfinále schyľuje opäť k súbojom individualít.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Futbalisti Borussie Dortmund sa v odvete štvrťfinále Ligy majstrov 2013/2014 proti Realu Madrid pokúsia o športový zázrak. V drese žlto-čiernych, ktorí minulý týždeň prehrali na San Bernabeu 0:3, už bude k dispozícii aj kanonier Robert Lewandowski. V druhom utorkovom zápase štvrťfinálovej fázy LM sa predstaví tím Paríž St. Germain na pôde FC Chelsea bez svojho zraneného útočníka Zlatana Ibrahimoviča. Francúzsky majster vyhral v prvom stretnutí v Parku Princov 3:1.

Lewandowski sa vracia do zostavy

Dobrou správou pre Dortmund je návrat Lewandowského do zostavy, na druhej strane obranu nemeckého tímu je opäť pripravený "terorizovať" Cristiano Ronaldo. Portugalský kanonier dokonca v ligovom stretnutí proti Realu Sociedad San Seabstian (4:0) oddychoval pre problémy s kolenom. Kapitán "bieleho baletu" so 14 gólmi v tejto sezóne prestížnej európskej klubovej súťaže vyrovnal rekord Lionela Messiho zo sezóny 2011/2012. V prvom zápase v Madride navyše nastúpil na svoj jubilejný 100. zápas v Lige majstrov, v ktorej dal doteraz 64 gólov, teda o tri menej ako Argentínčan Messi z FC Barcelony. V uplynulých 44 súťažných stretnutiach na klubovej aj reprezentačnej úrovni vsietil Ronaldo celkovo 54 gólov, vrátane piatich hetrikov.

Proti Dortmundu je otázny štart Garetha Balea. Waleský krídelník dal v San Sebastiane druhý gól, ale práve koleno si tak nešťastne poranil, že potreboval niekoľko stehov. "Víťazstvo proti San Sebastianu nás posilní, navyše vyhli sme sa aj fyzickým zraneniam," povedal tréner madridského klubu Carlo Ancelotti. "Odohrali sme s prehľadom veľmi dobrý zápas. Začali sme vo veľmi vysokom tempe a v druhom polčase sme dokázali ešte pridať na intenzite. Všetci chlapci odohrali dobrý zápas, ale som rád, pretože to nebolo jednoduché. Som nesmierne hrdý na to, že môžem viesť taký tím. Mám hráčov, ktorí radi bojujú a budeme preto bojovať do posledného zápasu v tejto sezóne."

Dortmund, ktorý v minulom ročníku LM vyradil Real Madrid v semifinále, vyhral v ligovej generálke nad VfL Wolfsburg 2:1 a figuruje v Bundeslige na druhom mieste. "Toto víťazstvo nám prišlo veľmi vhod," uviedol tréner Dortmundu Jürgen Klopp. "Ak by sme prehrali, tak by sme sa dostali pod obrovský tlak. Bolo to dôležité víťazstvo a teraz ideme do utorkového zápasu s dobrým pocitom. Nedáme súperovi nič zadarmo. Chceme v utorok odohrať dva dobré polčasy a potom uvidíme, čo sa s tým skóre ešte dá robiť."

Proti Wolfsburgu sa medzi strelcov gólov okrem Poliaka Lewandowského dostal aj Marco Reus. Nemecký reprezentant je presvedčený, že "žlto-čierni" sa proti Realu Madrid pokúsia o nemožné. "Ešte sme ani zďaleka nevzdali naše štvrťfinálové účinkovanie v Lige majstrov," povedal útočník vlaňajšieho finalistu LM Reus. "Ak budeme v utorok hrať tak ako proti Wolfsburgu v prvom polčase, tak to budeme mať ťažké. Ak však zopakujeme výkon z druhého polčasu, potom by to na súpera mohlo fungovať. Je to nesmierne náročný súper, ale dáme do toho všetko. Vo futbale sa môže stať čokoľvek."



Chelsea s trápiacimi sa útočníkmi

Prestížny súboj sa bude v utorok hrať aj na štadióne Stamford Bridge. Tréner FC Chelsea Jose Mourinho je presvedčený, že napriek súčasnému trápeniu útočníkov londýnskeho klubu sú jeho zverenci schopní postúpiť cez Paríž St. Germain. Do kariet domácich hrá vynútená absencia Švéda Zlatana Ibrahimoviča, ktorý si v prvom zápase poranil zadný stehenný sval a ohrozený je tak aj jeho štart v prípadnom semifinále. Hráči anglického tímu dali v Paríži dôležitý gól a tak im v odvete stačí na postup aj víťazstvo 2:0.

FC Chelsea si v ligovej generálke poradila so Stoke City 3:0, pričom všetky tri góly "blues" dali stredopoliari - Mohamed Salah, Willian a Frank Lampard. Lampard tak v drese West Hamu United, Swansea City a FC Chelsea zaznamenal už 250 ligových gólov, pričom ďalších 29 pridal za anglickú reprezentáciu. Chelsea po zisku troch bodov tak zostáva v Premier League v hre o titul, keď na vedúci FC Liverpool stráca len dva body. Mourinhovi zverenci si cez víkend súčasne zapísali ôsme domáce víťazstvo v rade bez inkasovaného gólu, pričom na Stamford Bridge naposledy prehrali v septembri minulého roka v skupinovej fáze s FC Bazilej (1:2). FC Chelsea tak doma neokúsila trpkosť prehry už v posledných devätnástich zápasoch vo všetkých súťažiach.

"Vieme, že nás doma nečaká žiadna prechádzka, ale pokúsime sa zvrátiť nepriaznivé skóre. Už sme neraz potvrdili, že to dokážeme otočiť a môže sa to podariť aj tento týždeň," povedal belgický stredopoliar londýnskeho klubu Eden Hazard, ktorý v prvom zápase premenil pokutový kop a nastrelil konštrukciu brány. Aj podľa jeho spoluhráča a nemeckého krídelníka Andre Schürrleho, ktorý dostáva prednosť pred útočníkom Fernandom Torresom, ešte nie je koniec. "Je to najhoršie obdobie v sezóne na prehry a podobné výsledky, ale s našimi fanúšikmi na Stamford Bridge sme úplne iným mužstvom. Bude to nesmierne ťažké, ale nie nemožné."

Pri absencii Ibrahimoviča, ktorý dal v tomto ročníku 25 ligových gólov v 30 stretnutiach, sa tréner PSG Laurent Blanc bude spoliehať na ďalšie ofenzívne žihadlá. Ezequiel Lavezzi otvoril skóre v prvom štvrťfinálovom zápase LM v Parku Princov a Edison Cavani dal úvodný gól pri sobotňajšej ligovej generálke proti Stade Reims (3:0). Obaja bývalí spoluhráči Slováka Mareka Hamšíka boli v roku 2012 hráčmi SSC Neapol, ktorý vypadol s FC Chelsea v osemfinále LM 2011/2012. "Našu futbalovú filozofiu a taktiku nebudeme meniť," reagoval Blanc na absenciu Ibrahimoviča.




Odvetné zápasy štvrťfinále LM 2013/2014, utorok o 20.45 h:

Borussia Dortmund - Real Madrid

Rozhoduje: Damir Skomina (Slovin.)

/prvý zápas 0:3/

FC Chelsea Londýn - Paríž St. Germain

Rozhoduje: Pedro Proenca (Port.)

/prvý zápas 1:3/