Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Futbal

FOTKY z VICHY: Tréner Kozák porozprával o cieľoch slovenského mužstva

Na snímke slovenskí futbalisti, zľava Dušan Švento,Tomáš Hubočan a brankár Ján Novota na prechádzke na majstrovstvách Európy vo futbale vo francúzskom Vichy, 9. júna 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Ján Kozák si už na ME zahral ako hráč. V roku 1980 sa z turnaja v Taliansku vrátil s bronzovou medailou. Teraz je však v odlišnej situácii.

Vichy 9. júna (TASR) - Má rad pokojné prostredie, preto mu francúzske kúpeľné centrum Vichy vyhovuje. Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák v oficiálnom predšampionátovom rozhovore pre Európsku futbalovú úniu (UEFA) porozprával o cieľoch jeho zverencov na EURO, o oporách, na ktorých bude stáť zodpovednosť za výsledky debutanta na ME aj o tom, ako sa tím pripravuje na dôležitý vstup do turnaja proti Walesu (sobota, 11. júna, Bordeaux, 18.00 SELČ).

Na snímke slovenskí futbalisti, zľava Dušan Švento,Tomáš Hubočan a brankár Ján Novota na prechádzke na majstrovstvách Európy vo futbale vo francúzskom Vichy, 9. júna 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


"Prijatie vo Vichy sa mi veľmi páčilo. Aj prostredie, ja mám radšej kľudné, kde nie je veľa ľudí. Verím, že to tu nájdeme. Videl som ochotu miestnych ľudí veci pomôcť a to ma teší," povedal 62-ročný lodivod Slovákov, ktorý si uvedomuje dôležitosť úvodného zápasu s Walesom: "Ak vstúpite do turnaja víťazne, tak je to dobré, ale s takým úmyslom ide do zápasu aj súper. Skupina je vyrovnaná, s veľkým favoritom Anglickom. Ostatné mužstvá sú si rovné, takže každý zápas bude dôležitý. Po postupe, keď sme v Luxembursku vyhrali, som mal dobrý pocit. Odvtedy ale ubehol určitý čas. Emócie a radosť odzneli, už je pred nami ďalšia výzva. A to obstáť na šampionáte čo najlepšie. V každom zápase sa budeme snažiť podať maximálne zodpovedný výkon a nesklamať našich fanúšikov, pretože sme si ich na Slovensku získali na svoju stranu. Rešpektujeme silu súperov, ale urobíme maximum pre úspešný výsledok."

Na snímke slovenskí futbalisti, zľava Michal Ďuriš, brankár Matúš Kozáčik a Viktor Pečovský na prechádzke na majstrovstvách Európy vo futbale vo francúzskom Vichy, 9. júna 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


Realizačný tím už všetko smeruje k prvému súboju a tréningové zaťaženie je normálne: "My sme spolu prakticky od 19. mája a tento týždeň už je taký vylaďovací a chceme sa čo najlepšie pripraviť na Wales." O tíme trénerského kolegu Chrisa Colemana Kozák uviedol, že to nie je len o hviezdnom Garethovi Baleovi: "Wales nie je len o Baleovi, disponuje aj ďalšími kvalitnými hráčmi. Nie je náhoda, že postúpil z ťažkej kvalifikačnej skupiny. My sa ale budeme snažiť presadiť svojou hrou."

Na snímke slovenskí futbalisti, zľava Michal Ďuriš, Viktor Pečovský a brankár Matúš Kozáčik na prechádzke na majstrovstvách Európy vo futbale vo francúzskom Vichy, 9. júna 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


K pilierom slovenskej hry by malo patriť trio Martin Škrtel, Marek Hamšík a Juraj Kucka. Špílmacher SSC Neapol špeciálne turnajové pokyny nedostane: "Sme už dlhšie spolu, prakticky tri roky. Úlohy v mužstve sú dané a hráči sa ich snažia napĺňať." Stopér FC Liverpool bude tmelom slovenskej obrany, Kucka sa podľa trénerových slov zasa vhodne dopĺňa s Hamšíkom: "Martin je dlhodobo, nielen za môjho pôsobenia, kľúčovou postavou defenzívy. Má dostatok skúseností, takže verím, že teraz to zužitkuje. A Kucka? Som rád, že prestúpil do veľkého klubu, lebo AC Miláno je veľký klub v rámci Európy. Stúplo mu sebavedomie. Vo dvojici s Marekom Hamšíkom si vyhovujú, každý je iný. A dobre im to funguje."

Na snímke slovenskí futbalisti, zľava Dušan Švento,Tomáš Hubočan a brankár Ján Novota na prechádzke na majstrovstvách Európy vo futbale vo francúzskom Vichy, 9. júna 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


Kozák si už na ME zahral ako hráč. V roku 1980 sa z turnaja v Taliansku vrátil s bronzovou medailou. Teraz je však v odlišnej situácii: "Určite sa zopakuje veľký záujem o šampionát zo strany divákov, ale aj médií, teraz to bude samozrejme na inej úrovni. Ako hráč som bol zodpovedný za svoj výkon, teraz som v inej pozícii. Som zodpovedný za výkon celého mužstva, o to je to zodpovednejšie a ťažšie."

Brankári sú naladení skvele, Seman: Sú to ostrieľaní harcovníci

Brankárske trio slovenskej futbalovej reprezentácie tvorí skvelú partiu. Matúš Kozáčik, Ján Mucha aj Ján Novota sú ostrieľaní harcovníci a s blížiacim sa úvodným zápasom na EURO 2016 proti Walesu sú výborne naladení, potvrdil na štvrtkovom mediálnom termíne tréner brankárov Miroslav Seman.

Post brankára je špecifický, to potvrdia všetci, čo hrali futbal. Úlohou trénera brankárov pri reprezentácii je takticky a technicky doladiť ich výkonnosť z klubov. A najdôležitejšie je navodiť medzi nimi dobrú atmosféru a psychickú pohodu. A na to je mužom na pravom mieste aj Seman, ktorý hneď pri prvej otázke o aktuálnom rozpoložení jeho zverencov s úsmevom klopal na drevo: "To je chúlostivá otázka. Ale ak poviem, že sú naladení skvele, je to pravda. Ale nič nechceme zakríknuť."



Jednotkou v mužstve hlavného trénera Jána Kozáka je Matúš Kozáčik z Viktorie Plzeň. "Myslím si, že Matúš teraz podával celý čas veľmi spoľahlivé a kvalitné výkony v posledných zápasoch či už na klubovej alebo reprezentačnej úrovni. To je veľmi potešujúce. Myslím, že čo sa týka brankárov, tam nie je žiadny problém ani s Matúšom, ani s Jánom Muchom a Jánom Novotom. Sú to starší a ostrieľaní brankári, ktorí si už zažili svoje a majú dosť skúseností. Nie je s nimi žiadny problém čo sa týka výkonov ani charakterovo. Je tu medzi brankármi veľmi dobrá partia, čo naozaj kvitujem a som s nimi veľmi spokojný," povedal bývalý reprezentačný gólman, ktorý je presvedčený, že Kozáčik bude oporou: "Matúš je výborný brankár a verím, že jeho výkony sa budú stupňovať od zápasu k zápasu."



Slováci už absolvovali aj všeobecný rozbor hry Walesu a možno odhalili jeho slabšie stránky. "Včera sme si pozreli priateľský zápas Walesu so Švédskom a dnes kvalifikačný s Belgickom. Ten už bol v trošku inom nasadení a inom tempe. Tiež sme si pozreli štandardné situácie proti nim. Wales je určite kvalitný súper. Tréner zdôraznil, že v posledných dvanástich zápasoch dostali asi sedem gólov zo štandardných situácií, takže tam by mohla byť ich nejaká slabina. Dostávajú veľmi málo gólov z hry. Toto je ale iba všeobecná príprava, tá predzápasová ešte len bude tesne pred súbojom," vysvetlil bývalý brankár Prešova, Košíc, Žiliny či Českých Budějovíc a Nea Salamina.

Hoci Wales nie je iba o skvelom krídelníkovi Garethovi Baleovi, chtiac či nechtiac sa vždy pri otázkach na hru reprezentácie ostrovného futbalu zvrtne reč na hviezdu Realu Madrid. Slovenskí brankári o ňom budú mať dostatok znalostí. "Špecifické sú pre nich dlhé lopty a veľmi nepríjemný Bale. Ten strieľa z každej pozície a má nájazdy a skvelú hru jeden na jedného. Bale je rozdielový hráč. Je veľmi rýchly. Rieši hru spontánne, preto je ho ťažko prečítať," opísal Seman.

Škriniar si vo Francúzsku plní sen a tvrdí: Reprezentovať je česť

Jeho chvíle v slovenskej futbalovej reprezentácii by mali prísť v blízkej budúcnosti, EURO 2016 berie Milan Škriniar najmä ako obrovskú skúsenosť v jeho začínajúcej sa kariére. Najmladšiemu hráčovi z 23-členného kádra trénera Jána Kozáka sa už samotným "pobytom" vo Francúzsku splnil sen, pričom možnosť reprezentovať vníma ako veľkú česť.

Dvadsaťjedenročný stopér bez problémov zapadol do reprezentačného kolektívu, v ktorom sú od neho aj o vyše dekádu starší spoluhráči. "Je tu výborná partia, skutočne nebol žiadny problém s tým, aby som zapadol. Reprezentovať je vždy česť, byť súčasťou A-tímu dvojnásobná. Platí to aj v mojom prípade," rozhovoril sa Škriniar, ktorému odborníci predpovedajú veľkú budúcnosť.

Na snímke slovenský futbalový obranca Milan Škriniar počas tlačovej konferencie v mediálnom centre na majstrovstvách Európy vo futbale 9. júna 2016 vo francúzskom Vichy.
Foto: TASR/Michal Svítok
Pri súčasnej defenzívnej skladbe národného tímu je stopérskou štvorkou po Martinovi Škrtelovi, Jánovi Ďuricovi a Kornelovi Salátovi, v budúcnosti by sa však v tejto hierarchii mohol posunúť vyššie. Aj preto mu tréner Kozák umožnil cestovať do Francúzska, aby získal medzinárodné "ostrohy": "Snažím sa predovšetkým zbierať skúsenosti. Možno sa mi už na európsky šampionát nepodarí dostať, preto to vnímam tak, že si to tu treba užiť," povedal legionár Sampdorie Janov.

Škriniar verí v úspešný vstup do finálového turnaja, do ktorého vstúpia Slováci v sobotu proti Walesu. Na základe vzhliadnutých videozáznamov o hre súpera naznačil, čo by na neho mohlo platiť. "Videli sme, že Walesania majú problémy pri bránení štandardných situácií, z ktorých inkasovali v kvalifikácii niekoľko gólov. Evidentne sú ich slabinou, cez ne by sme mohli udrieť. Verím, že sme dobre pripravení a podarí sa nám dosiahnuť úspešný výsledok." Ani Škriniara neobišla otázka smerujúca ku Garethovi Baleovi, ktorý je najväčšou osobnosťou waleského tímu. "Všetci ho poznáme. Je to hráč svetových kvalít, má úžasnú ľavú nohu. Ale verím, že ho chlapci eliminujú. Hra waleského tímu určite bude stáť na ňom."



Zato Slováci sa budú opierať o kolektívny výkon. Výsledky v tomto kalendárnom roku potvrdzujú, že Slovensko môže na šampionáte miešať postupové karty. Svet len prednedávnom obletelo ich víťazstvo 3:1 nad Nemeckom v príprave na EURO a Škriniar potvrdil, že bolo pre tím veľkou psychickou vzpruhou. "S Nemcami sa nevyhráva každý deň a tobôž u nich. Po tomto výsledku naše sebavedomie stúplo, ale nesmieme poľaviť a pripraviť sa poctivo na každý jeden zápas," podotkol Škriniar.