Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Futbal

Kandidátov na MS 2026 bude FIFA vyberať podľa sprísnených podmienok

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a nástupca Josepha Blattera - Švajčiar Gianni Infantin po svojom zvolení počas mimoriadneho kongresu FIFA vo švajčiarskom Zürichu v piatok 26. februára 2016. Foto: TASR/AP

Sprísnenie podmienok výberu kandidátov je reakcia na viaceré škandály FIFA pod bývalým prezidentom Seppom Blatterom.

Mexico City 11. mája (TASR) - O organizátorovi MS 2026 rozhodne Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) hlasovaním v roku 2020 a kandidáti budú musieť absolvovať sprísnené výberové konanie. Informovala agentúra AP.

Sprísnenie podmienok výberu kandidátov je reakcia na viaceré škandály FIFA pod bývalým prezidentom Seppom Blatterom. O kupovaní hlasov sa hovorilo pri pridelení MS v roku 2018 Rusku, resp. 2022 Katar. FIFA až v októbri rozhodne, ktoré krajiny by mohli kandidovať, resp. aký bude formát šampionátu. Nový prezident Gianni Infantino je zástancom rozšírenia finálového turnaja na 40 mužstiev.

Keďže MS sa pred rokom 2026 budú konať v Európe a Ázii, v roku 2010 boli v JAR a v 2014 v Brazílii, podľa rotačného systému by tento šampionát mala dostať Severná a Stredná Amerika. Už sa začalo hovoriť o spoločnej kandidatúre USA, Kanady a Mexika. Krajina zóny CONCACAF naposledy hostila MS v roku 1994 v USA. O dejisku šampionátu v roku 2026 padne verdikt na hlasovaní kongresu FIFA, resp. jeho 209 členských krajín v máji 2020.