Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

Scolari po penaltovej dráme: Sme tri kroky od nebies

Tréner Brazílie Liuz Felipe Scolari dáva pokyny svojim zverencom počas prestávky pred predĺžením osemfinále majstrovstiev sveta vo futbale Brazília - Čile v brazílskom meste Belo Horizonte 28. júna 2014. Foto: TASR/AP

Brazília sa ubránila démonom z roku 1950, keď na Maracane stratila po prehre 1:2 s Uruguajom titul majstrov sveta, ale čílsky komplex z Brazílie pretrváva.

Belo Horizonte 29. júna (TASR) - Brazília prežila futbalovú klinickú smrť, no je už len "tri kroky od vstupu na nebesia", povedal po osemfinálovej penaltovej dráme s Chile jej tréner Luiz Felipe Scolari. V sobotu v Belo Horizonte v pútavom súboji skončil po riadnom hracom čase i predĺžení zápas 1:1, "kanárici" ale nedopustili ďalšiu národnú traumu v rozstrele a vyhrali ho 3:2.

"Postavili sme si pred seba jasný cieľ stať sa majstrami sveta. Ak dáte sľub, musíte ho dodržať. A to práve hráči robia," citovala trénera 5-násobných majstrov sveta agentúra Reuters. "Musia byť pred nami ešte tri zápasy, a uvidíme, či dokážeme dosiahnuť nebesá," dodal. Podľa kouča domácich hralo Čile výborne, no jeho tím trpel na nepremenené šance. "Svetový futbal je ohromne vyrovnaný. Ak nevyužijete dve alebo tri šance, ktoré si tvrdo vypracujete, tak ako my dnes, potom za to môžete tvrdo zaplatiť a vypadnúť."

Luiz Felipe Scolari
Foto: TASR/AP
Scolari sa vyjadril aj na tému Neymar, resp. pomerne značné napätie medzi oboma tímami počas súboja "vyšperkované" incidentom v polčase medzi tlačovým riaditeľom Brazílskej futbalovej federácie Rodrigom Paivom a útočníkom Mauriciom Pinillom alebo hodením kameňa na striedačku domácich. Neymar nepridal na svoje konto ďalší gól k už štyrom streleným a neexceloval tak, ako sú jeho fanúšikovia zvyknutí. Chladnokrvne ale premenil rozhodujúcu penaltu. "Neymar dospel, má 22 rokov. Bol dobre pripravený, už keď mal 18. Je to vlastne jednoduchý futbalista, lebo miluje a rád hrá futbal. Penaltu premenil tak, ako keby hral s kamarátmi. Utŕžil dosť úderov, teraz si pár dní odpočinie a naši lekári urobia všetko pre to, aby bol pripravený na ďalší zápas. Doteraz sme boli mimoriadne srdeční, milí a priateľskí k našim zahraničným súperom. Ale možno nastal čas, aby sa to zmenilo. Skoro nám vtrhli do nášho priestoru. Bola to skoro vojna, hádzali po nás fľaše. To už nemôžem akceptovať, už nemôžem byť ďalej taký zdvorilý."

Hrdinom prvého osemfinále sa stal brankár Julio Cesar

Brankár Brazílie Julio Cesar chytá penaltu v jedenástkovom rozstrele v osemfinále majstrovstiev sveta vo futbale Brazília - Čile v brazílskom meste Belo Horizonte 28. júna 2014.
Foto: TASR/AP

Podržal spoluhráčov viacerými kľúčovými zákrokmi počas duelu, a exceloval aj v rozstrele. Pred štyrmi rokmi v JAR zlyhal vo štvrťfinále v JAR s Holanďanmi, keď zle odhadol dlhý kop Wesleyho Sneijdera a boxoval do prázdna. Brazília viedla 1:0, ale napokon prehrala 1:2 a práve Cesara označili za vinníka. "Pred štyrmi rokmi som bol smutný, teraz plačem od šťastia. Iba Boh a moja rodina vedia, čím som si prešiel. Moje pôsobenie v tíme Seleçaa ešte nie je na konci. Bolo to zložité. Sme doma pod obrovským tlakom. Prvý polčas sme hrali dobre, no Čile vyrovnalo," povedal v emocionálnom prejave so stekajúcimi slzami po tvári po súboji podľa FIFA muž zápasu, ktorý vraj kapitánovi Thiagovi Silvovi tesne pred rozstrelom sľúbil, že chytí tri penalty.

Brazília sa ubránila démonom z roku 1950, keď na Maracane stratila po prehre 1:2 s Uruguajom titul majstrov sveta, ale čílsky komplex z Brazílie pretrváva. Zopakovalo sa jeho vyradenie týmto súperom z osemfinále spred štyroch rokov, resp. z roku 1998. "Čierny kôň" turnaja už skončil, keď ešte nikdy nedokázal vyhrať nad domácimi na brazílskej pôde. Zo 69 duelov ju pokoril len 7-krát. O jeho vypadnutí rozhodla strela obrancu Jaru do žrde v piatej sérii.

Čile hralo dobre, strážilo favorita a dokázalo ho často udržať na dištanc. Využívalo jeho chyby, tak aj Alexis Sanchez dokázal vyrovnať v 32. minúte, keď spolupráca Marcela s Hulkom pri vlastnom vhadzovaní skončila katastrofálne. Sanchez potom ale zlyhal v rozstrele. A absolútny šok mohla spôsobiť aj strela nešťastníka Pinillu v 120. minúte, ktorá však otriasla len brvnom Cesarovej bránky. "Ten moment bol pre nás nešťastný. Mohli sme rozhodnúť v úplnom závere. Ak by sme dali gól, zmenili by sme navždy dejiny. Bol by to 'Mineirazo'. Chýbal nám kúsok, aby sme zvíťazili," sklamane hodnotil argentínsky tréner Čile Jorge Sampaoli.