Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Futbal

Bale vs Ronaldo. Dnes nás čaká prvé semifinále na ME vo futbale

Hráči zľava, James Chester, Gareth Bale, Ashley Williams (otočený chrbtom), Joe Allen, Aaron Ramsey a David Vaughan počas tréningu waleského národnému tímu vo francúzskom Dinarde 5. júla 2016. Wales odohrá semifinálový duel na majstrovstvách Európy vo futbale proti Portugalsku 6. júla v Lyone. Foto: TASR/AP

Futbalisti Walesu už účasťou medzi elitným kvartetom na EURO 2016 prepísali históriu.

Lyon 6. júna (TASR) - Futbalisti Walesu už účasťou medzi elitným kvartetom na EURO 2016 prepísali históriu. "Draci" si však trúfajú aj na Portugalcov a napriek absencii vykartovaných opôr chcú postúpiť do parížskeho finále. Stredajší úvodný semifinálový súboj na štadióne v Lyone so začiatkom o 21.00 h povedie ako hlavný rozhodca Švéd Jonas Eriksson.

Walesania nastúpia proti Portugalsku bez tvorcu hry Aarona Ramseyho i bez obrancu Bena Daviesa. "Sú to pre nás citeľné straty. Žlté karty dostali vo štvrťfinálovom zápase s Belgickom v zápale boja, nemám im čo vyčítať. Som na oboch hrdý, bez nich by sme neboli v semifinále. Netreba sa báť snívať o finále, ale treba zároveň zostať pevne nohami na zemi," povedal tréner waleskej reprezentácie Chris Coleman.

Tréner Chris Coleman počas tréningu waleského národnému tímu vo francúzskom Dinarde 5. júla 2016. Wales odohrá semifinálový duel na majstrovstvách Európy vo futbale proti Portugalsku 6. júla v Lyone.
Foto: TASR/AP


Pozornosť bude pútať duel spoluhráčov z Realu Madrid Garetha Balea a Cristiana Ronalda - momentálne dvoch najdrahších futbalistov sveta. "Nebude to iba o mne a o Ronaldovi, bude to o dvoch národoch túžiacich po finále. Dôležité je, aby sme hrali ako tím. V našom mužstve nie sú žiadne hviezdy, všetci sme ako bratia. Snívame o zisku titulu, no musíme ísť krok za krokom. Najprv treba zdolať Portugalsko," zdôraznil Bale, ktorý je zatiaľ kľúčovou postavou národného tímu. V skupinovej fáze zaznamenal tri góly. Walesania naplno potvrdzujú povesť "čierneho koňa" kontinentálneho šampionátu vo Francúzsku, v pozícii nováčika vyhrali štyri z piatich zápasov. Neuspeli iba v ostrovnom derby s Anglickom.

Ricardo Quaresma (vpravo) sa pozerá na spoluhráča Cristiana Ronalda počas tréningu portugalského národnému tímu v Marcoussise neďaleko Paríža 5. júla 2016. Portugalsko odohrá semifinálový duel na majstrovstvách Európy vo futbale proti Walesu 6. júla v Lyone.
Foto: TASR/AP


Portugalci postúpili do semifinále bez jediného víťazstva v riadnom hracom čase. Je to pre nich už štvrtá účasť v najlepšej štvorke z posledných piatich ME. Na celkový triumf však hráči z Iberského polostrova stále čakajú. Fanúšikovia tímu Fernanda Santosa dúfajú v strelecké prebudenie Ronalda, ktorý skóroval dvakrát proti Maďarsku, v ďalších stretnutiach však vyšiel naprázdno. Ronaldovi chýba jeden presný zásah k vyrovnaniu rekordu legendárneho Francúza Michela Platiniho, ktorý na ME zaznamenal deväť gólov.

"Ak Cristiano Ronaldo v nejakom zápase nestrelí gól, neznamená to, že by nehral dobre. Pre mužstvo je mimoriadne užitočný, je to vzorný kapitán. Na ihrisku odvádza skvelú prácu a má veľký hlad po víťazstvách," uviedol portugalský kouč Santos. Podľa slov stredopoliara Andreho Gomesa súboj v Lyone nemá favorita. "Sme pripravení na silný, agresívny waleský tím. Veľmi dobre poznám ostrovný štýl futbalu, aj my však máme svoje zbrane." Obranca Pepe pre zranenie stehenného svalu vynechal pondelňajší tréning, do zápasu by však mal byť fit.

Scolari verí Portugalcom

Luiz Felipe Scolari
Foto: TASR/AP
Skúsený futbalový tréner Luiz Felipe Scolari verí, že portugalská reprezentácia je schopná získať na prebiehajúcich ME titul. Ronaldo a spol. na EURO 2016 ani raz nevyhrali v riadnom hracom čase, napriek tomu postúpili až do semifinále, kde sa v stredu o 21.00 h v Lyone stretnú s Walesom.

"Je v ich silách vyhrať šampionát, pretože Portugalci vždy hrali lepšie, keď nastúpili proti tímom s vyššu kvalitou," vyslovil sa 67-ročný Brazílčan pre stanicu RTP. Ak sa Portugalci prebojujú do finále, budú podľa Scolariho ich súpermi hráči z usporiadateľskej krajiny. "Ak zdolajú Wales, zrejme nastúpia vo finále proti Francúzsku. To bude ťažký protivník, no pre portugalských hráčov sú takéto zápasy zakaždým ľahšie," tvrdí tréner, ktorý v minulosti priviedol portugalský tím do finále EURO 2004, kde však nestačil na prekvapenie turnaja Grécko.

Podľa Scolariho bude duel s Walesom náročným, no myslí si, že Portugalci majú výhodu v tom, že sa už dokázali na ME vyrovnať s ťažkosťami. Vo štvrťfinále dostali od Poliakov gól už v druhej minúte, dokázali však vyrovnať a nakoniec postúpiť cez jedenástkový rozstrel. "Portugalsko je pripravené prebojovať sa do finále," vyhlásil súčasný kouč čínskeho klubu Kuang-čou Evergrande. Ten tvrdí, že Cristiano Ronaldo nehrá tak slabo, ako niektorí ľudia tvrdia. "Je to výborný futbalista a je normálne, že po intenzívnej a namáhavej sezóne má určité problémy. No Portugalsko nezávisí iba na ňom. Quaresma hrá veľmi dobre, rovnako Nani a netreba zabúdať ani na novú posilu Bayernu Mníchov Renata Sanchesa, ktorý je takisto skvelým hráčom," dodal.

semifinále:

Portugalsko - Wales (streda 6. júla, 21.00 h, Lyon)



Predpokladané zostavy:

Portugalsko: Patricio - Cedric, Pepe, J. Fonte, Eliseu - W. Carvalho - Mario, Sanches, A. Silva - Nani, Ronaldo
Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, Collins - N. Taylor, Allen, Ledley, King, Gunter - Robson-Kanu, Bale