Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Bale zostrelil Belgicko, Wales blízko postupu. Česi pukli na Islande

Hráč Walesu Gareth Bale (v strede) oslavuje gól v zápase 6. kola kvalifikácie EURO 2016 B-skupiny Wales - Belgicko v Cardiffe. Foto: TASR/AP

Island dokázal otočiť skóre v poslednej polhodine, Česko tak prehralo prvýkrát v kvalifikácii. Wales čaká na veľký šampionát už takmer 60 rokov.

Bratislava 12. júna (TASR) - Chorvátski futbalisti remizovali v piatkovom kvalifikačnom dueli EURO 2016 s Talianmi 1:1. Deľba bodov situáciu v H-skupine nezmenila, so štrnástimi bodmi ju naďalej vedú Chorváti práve pred reprezentantmi z Apeninského polostrova. V ich drese odchytal rekordný päťdesiaty zápas v rámci európskych šampionátov a kvalifikácií na ne Gianluigi Buffon. Post lídra A-skupiny si po triumfe 2:1 nad Českom prevzali Islanďania, v "béčku" ho zasa získali Walesania, ktorí zdolali Belgicko 1:0.



Chorvátom pre trest od UEFA chýbala na štadióne Poljud v Splite podpora fanúšikov. Napriek tomu začali aktívne a ich najväčší ofenzívny pilier Mandžukič upriamil na seba pozornosť už v úvodných minútach. V tej siedmej síce ešte neuspel z "bieleho bodu", keď zle kopnutú penaltu vystihol Buffon, ale v 11. minúte už umiestnil Rakitičov center za chrbát skúseného brankára. V závere prvého polčasu však vo vlastnej šestnástke zahral rukou a Candreva mu štýlom Antonína Panenku ukázal, ako sa s prehľadom premieňajú pokutové kopy - 1:1. Po zmene strán nebola núdza o zaujímavé dianie na trávniku, okrem atmosféry však chýbali aj góly a zápas sa skončil deľbou bodov.

Prvý polčas zápasu Island - Česko divákov v Reykjaviku po futbalovej stránke príliš nenadchol. Po úvodnej štvrťhodine mohli byť dokonca o niečo smutnejší, ak by Necid aspoň jednu z dvoch gólových šancí premenil na gól. Domácim to smerom dopredu nešlo, naopak Čechom vcelku áno, navyše s oveľa väčšou ľahkosťou. Nárast aktivity im vyniesol v 55. minúte vedúci gól, keď sa ujalo expresné zakončenie Dočkala spred šestnástky do ľavej šibenice. Islanďanov tento moment vzpružil, už o štyri minúty neskôr si zabehol za obranu Gunnarsson a presnou hlavičkou vyrovnal. V 76. minúte si česká defenzíva nerozumela, Sigthorsson jej vzal loptu a zasadil súperovi K.O. - 2:1. Island sa dostal na čelo skupiny a pred druhým Českom má po piatku dvojbodový náskok.

Bitku o vedúcu priečku B-skupiny vyhral v piatok večer v Cardiffe domáci Wales. Druhé Belgicko zdolal 1:0, k čomu mu dopomohol obrovskou chybou stredopoliar hostí Radja Nainggolan. V 25. minúte nezmyselne vrátil hlavou loptu do svojho pokutového územia, kde sa od bránkovej čiary vracal Gareth Bale. Krídelník Realu Madrid sa ihneď zapojil do hry a presnou strelou rozhodol o tesnom triumfe Walesanov, ktorí sa výrazne priblížili k postupu na ME. Naposledy sa Wales predstavil na veľkom turnaji v roku 1958 na MS vo Švédsku...

Kazašský hráč Dmitrij Šomko a hráč Turecka Gokhan Gonul (vľavo) bojujú o loptu vo futbalovom zápase 3. kola kvalifikácie EURO 2016 A-skupiny Kazachstan - Turecko v Almaty 12. júna 2015.
Foto: TASR/AP

Tureckí futbalisti triumfovali nad domácim Kazachstanom 1:0. Autorom víťazného gólu z 84. minúty bol Arda Turan. Ziskom troch bodov sa reprezentanti z krajiny polmesiaca udržali v hre o priamy postup na kontinentálny šampionát, keď im v tabuľke A-skupiny patrí priebežná tretia priečka s ôsmimi bodmi.

A-skupina
Kazachstan - Turecko 0:1 (0:0)

Gól: 84. Turan

Island - ČR 2:1 (0:0)
Góly: 60. Gunnarsson, 72. Sigthorsson - 55. Dočkal

Lotyšsko - Holandsko 0:2 (0:0)
Góly: 67. Wijnaldum, 71. Narsingh

B-skupina
Andorra - Cyprus 1:3 (1:2)

Góly: 2. Dossa Junior (vl.) - 13., 45.+1 a 52. Mytidis

Bosna a Hercegovina - Izrael 3:1 (2:1)
Góly: 42. a 75. Višča, 45.+2 Džeko (z 11 m) - 41. Ben Haim

Wales - Belgicko 1:0 (1:0)
Gól: 25. Bale

H-skupina
Chorvátsko - Taliansko 1:1 (1:1)

Góly: 11. Mandžukič - 36. Candreva (z 11 m). ČK: 90. Srna (Chorvátsko)

Malta - Bulharsko 0:1 (0:0)
Gól: 56. Popov

Nórsko - Azerbajdžan 0:0