Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Futbal

Gibraltárci šokovali slávny Celtic, favorita potopil policajt

Brankár Celticu Craig Gordon. Foto: TASR/AP

Prehra s gibraltárskym tímom je jeden z najväčších šokov histórie európskych súťaží.

Gibraltár 13. júla (TASR) - O najväčšiu senzáciu úvodných zápasov 2. predkola futbalovej Ligy majstrov 2016/17 sa postaral poloprofesionálny klub z Gibraltáru. Outsider Lincoln Red Imps dokázal doma triumfovať nad bývalým európskym, resp. úradujúcim škótskym šampiónom Celticom Glasgow 1:0.

Prehra 1:5 so švajčiarskym Xamaxom Neuchatel a päťgólová potupa od vtedajšieho slovenského majstra Artmedie Petržalka, to boli dlhé roky najväčšie strašiaky fanúšikov "The Bhoys". Prehra s gibraltárskym tímom je však jeden z najväčších šokov histórie európskych súťaží. Premiéru Brendana Rodgersa na lavičke favorita dokonale pokazil autor jediného presného zásahu Lee Casciaro. Ten je v civile policajtom.

"Futbal hrám od šiestich-siedmich rokov, v septembri budem mať 35, ale toto je najkrajší okamih môjho života. Prišlo to síce neskôr, ale pre tak malý klub ako je Lincoln, to je niečo neuveriteľné. Dlho ešte budem tento úspech prežívať. Bola to pre nás historická noc. Sme poloprofesionáli, ktorí teraz porazili mocný Celtic. To je niečo, čo nás bude hriať po väčšinu nášho života," vyjadril sa po historickom výsledku autor víťazného gólu.

"Červení škriatkovia" majú síce na konte rekordných 22 majstrovských titulov, ale v pohárovej Európe figurujú až od sezóny 2014/2015. Už v prvom predkole prekvapili vyradením estónskeho tímu FC Flora Tallinn a ich rozprávková jazda má ďalšiu kapitolu. "Piati alebo šiesti z nás sú profesionáli, ostatní iba na polovicu. Väčšina z nás pracuje. Ja napríklad na gibraltárskom ministerstve obrany spolu s mojim bratom. Máme v tíme rôzne profesie - robotníka, či colníka. Preto sme všetci v úžase z tohto výsledku. Teraz už však musíme začať myslieť na odvetu v Glasgowe," povedal Casciaro.

Prvý súťažný zápas Brendana Rodgersa nemohol dopadnúť horšie, no i napriek tomu kormidelník Celticu zostal na pozápasovej tlačovej konferencii pokojný. "Nie je to žiadna hanba. Bol to náročný zápas v ťažkých podmienkach. Dominovali sme a vytvorili sme dostatok šancí na skórovanie. Niekedy sa to proste stane, ihriskom, divným odskokom a zrazu sa hráč dostane k šanci a dá gól. Vedeli sme, že na toto nie sme reálne pripravení. Nič však nie je hotové, máme za sebou len polčas. V odvete s tým chceme niečo urobiť," uviedol k zápasu kormidelník Celticu. Glasgowčania musia v odvete zvíťaziť, ak nechcú pripustiť najväčšie prekvapenie histórie LM.

Tím Lincolnu má pritom v príprave prekážky - v utorky trénovať nemôže, pretože v tom čase má jediné regulárne ihrisko v krajine rezervované už niekto iný. Do utorňajšieho stretnutia zverenci Julia Cesara Ribasa nedali žiadnemu profesionálnemu tímu čo i len jediný gól, ale to už je minulosťou.

Ohlasy britských médií na prehru Celticu Glasgow:
The Sun: "Rodgers utrpel potupný gibraltársky šok v prvom zápase na lavičke."
Daily Mail: "Šokovaný Rodgers! Celtic zdolaný mäsiarmi, pekármi a výrobcami svietnikov."
Record Sport: "Strachopudi."
The Herald Sport: "Rodgers: 'Červenať sa? Nemáme sa prečo hanbiť.'"
Mirror: "Celtic ochromený poloprofesionálnym gibraltárskym klubom v prvom zápase Brendana Rodgersa."
The Telegraph: "Celtic klesol k potupnej prehre s maličkým Lincolnom Red Imps v Lige majstrov."