Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

LIGA MAJSTROV: Hamšíkovci v Madride, Wenger cíti šancu zaskočiť Bayern

Futbalisti Neapolu, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obhajca titulu Real Madrid vstúpi do vyraďovacej fázy LM na domácom štadióne proti talianskemu SSC Neapol, ktorý s kapitánskou páskou povedie slovenský stredopoliar Marek Hamšík.

Bratislava 15. februára (TASR) - Dva pútavé dvojzápasy, aj so slovenskou účasťou, ponúkne v stredu úvodné osemfinále futbalovej Ligy majstrov 2016/17. Obhajca titulu Real Madrid vstúpi do vyraďovacej fázy na domácom štadióne proti talianskemu SSC Neapol, ktorý s kapitánskou páskou povedie slovenský stredopoliar Marek Hamšík. V druhom súboji sa stretnú starí známi, Bayern Mníchov privíta v Allianz Arene londýnsky Arsenal.

Real má na konte rekordných 11 európskych titulov. "Je to jeden z najlepších tímov na svete. Čísla v počte vyhratých trofejí hovoria jasnou rečou," uviedol Hamšík. "Sme si vedomí, že nastúpime proti skvelému tímu. Bude to veľmi náročný zápas. Chceme ukázať čo najlepší výkon. Chceme hrať svoju hru, radi by sme potešili našich fanúšikov. Sme všetci pripravení nastúpiť. Utorok doobeda budeme trénovať doma, potom sa presunieme do Madridu, kde bude večer tlačová beseda nášho tímu. A v stredu nastúpime na veľký zápas. Verím, že dosiahneme dobrý výsledok," povedal 29-ročný špílmacher Partenopei pre jeho oficiálny web. Taliansky vicemajster sa naladil na favorita domácim ligovým triumfom 2:0 nad FC Janov. Hamšík hral do 75. minúty. Real vyhral na pôde Osasuny Pamplona 3:1.

Špeciálnu príchuť bude mať duel aj pre Josého Mariu Callejona, bývalého hráča "pusiniek": "Návrat na Bernabeu bude pre mňa špeciálny. Bol to môj domov. Ale chceme cez Real prejsť," citovali ho španielske médiá. Okrem neho sa "domov" vráti aj ďalší bývalý hráč Realu Raul Albiol.

Štatistiky hovoria, že španielsky veľkoklub bojuje o siedme štvrťfinále v sérii. Tím francúzskeho trénera Zinedina Zidana vyhral 28 z 33 minulých domácich zápasov. Neapol je medzi elitnou šestnástkou starého kontinentu iba druhýkrát. Vonku sa mu darí, v pohárovej Európe z posledných siedmich zápasov u súperov prehral len raz. Vzájomná bilancia Realu s SSC je jemne na strane Španielov. "Naposledy Neapol proti Realu Madrid hral v septembri roku 1987, keď som mal dva mesiace. Bolo to v 1. kole Pohára európskych majstrov. V prvom stretnutí vyhral Real na domácom štadióne 2:0, odvetné stretnutie na Sao Paolo pred 84-tisíc divákmi skončilo výsledkom 1:1. V zostave SSC nechýbal ani slávny Diego Armando Maradona," povedal Hamšík. Madrid doma neprehral posledných 11 zápasov v LM, Neapol ťahá 18-zápasovú sériu bez prehry vo všetkých súťažiach, čo je len jeden zápas od vyrovnania klubového rekordu. Pred úvodným hvizdom bude minúta ticha za bývalého prezidenta Realu Gomeza Montejana, ktorý zomrel 5. februára vo veku 94 rokov. Obranca "bieleho baletu" Sergio Ramos v mene UEFA tiež odovzdá šek na 100.000 eur Červenému krížu na podporu programu obetiam nášľapných mín v Afganistane.

Zidane sa bude spoliehať na najlepšieho hráča sveta Cristiana Ronalda. Tridsaťdvaročný majster Európy síce v tejto sezóne LM dal len dva góly, ale spolu vo všetkých súťažiach v 26 zápasoch 21. Zo zápasu s Osasunou si odniesol menšie zranenie, takže pre istotu vynechal pondelňajší tréning. Netrénoval ani Fabio Coentrao.

V Bavorsku sa opäť raz predstaví Arsenal. Bayern vyradil v osemfinále "gunners" v rokoch 2005, 2013 a 2014. Londýnčania sa pokúsia prelomiť kliatbu šiestich osemfinálových vypadnutí v sérii. Budú to ale mať poriadne náročné, keďže Mníchov doma vyhral uplynulých 15 zápasov v LM, čo je rekordný zápis v súťaži. Od sezóny 2000/01 si proti sebe tieto veľkokluby zahrali už desaťkrát, Nemci vyhrali päťkrát, Angličania trikrát. Naposledy sa stretli v skupine v roku 2015, Arsenal doma vyhral 2:0, v odvete utrpel debakel 1:5.

Tréner Bavorov Carlo Ancelotti nemôže počítať s francúzskym stredopoliarom Franckom Riberym, 33-ročný hráč v pondelok absolvoval len bežecký tréning. Päťnásobný európsky majster nemôže rátať ani s obrancom Jerome Boatengom. V pondelok na tréningu zasiahol do kolena spoluhráč Španiela Xabiho Alonsa, ten tréning nedokončil, ale podľa klubového stanoviska nejde o nič vážne. Bavori sa naladili víťazne, keď zdolali Ingolstadt na jeho pôde 2:0 a ligu vedú už s náskokom 7 bodov pred Lipskom. Kanonier domácich Robert Lewandowski si chce súboj poriadne užiť. "Výhra v Ingolstadte bola veľmi dôležitá. Teraz sa už v pokoji môžeme sústrediť na Ligu majstrov. Každý sa na tento zápas teší. Je to pre nás opäť veľká výzva. Veríme, že v Mníchove odohráme dobrý zápas a budeme hrať dobre. Máme pred súperom rešpekt, Arsenal má dobrých futbalistov. Veľmi dobre vedia, čo to znamená hrať v Lige majstrov. My sa ale musíme koncentrovať sami na seba. Ak budeme hrať naši hru, Arsenal si pravdepodobne veľa šancí nevytvorí. Ale musíme hrať dobre na oboch koncoch ihriska. Ideálne by bolo streliť najmenej jeden gól a žiadny nedostať. S tým by sme boli spokojní," povedal Poliak pre klubový web.

Francúzsky tréner "kanonierov" Arsene Wenger cíti šancu. "Áno, máme s nimi zlé skúsenosti. Ale teraz cítim, že je tu šanca. Už sme tam aj vyhrali a najmä hráme prvý zápas tam a odvetu doma. Je preto veľmi dôležité, aby sme mali v odvete o čo hrať. Cítim totiž, že máme šancu postúpiť," citovala agentúra DPA Wengera. Arsenal vyhral skupinu pred Parížom St. Germain, dúfal v prijateľnejšieho súpera, no "futbaloví bohovia" boli opäť krutí. "Ak chceme vyhrať Ligu majstrov, musíme zdolať Bayern Mníchov. Už proti nim máme bohaté skúsenosti. Teraz je tu obrovská príležitosť ísť ďaleko. Hoci cítime, že sú tu aj nejaké negatívne emócie v súvislosti s tým, ako sa nám momentálne darí v Premier League," povedal anglický reprezentačný stredopoliar Alex Oxlade-Chamberlain. Arsenal naposledy v Premier League vyhral na Emirates Stadium nad Hullom 2:0 a uťal sériu dvoch prehier. Na lídra Chelsea Londýn ale stráca 12 bodov.

1. zápasy osemfinále LM 2016/2017, streda 15. februára (20.45 SEČ):

Real Madrid - SSC Neapol
rozhoduje: Damir Skomina (Slovin.)

Bayern Mníchov - Arsenal Londýn
rozhoduje: Milorad Mažič (Srb.)

/odvety sú na programe 7. marca/