Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Futbal

Európska liga: Trnavský Spartak cestuje na Maltu s pohodlným náskokom

Na snímke radosť hráčov Trnavy po strelení gólu v zápase prvého predkola Európskej ligy FC Spartak Trnava - Hibernias FC v Trnave vo štvrtok 30. júna 2016. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Spartak sa s Hibernians FC stretol už v ročníku 2014/15 v rovnakej fáze súťaže. Po výsledkoch 4:2 (v) a 5:0 (d) jasne postúpil do 2. predkola.

Trnava 6. júla (TASR) - Z trojlístka slovenských zástupcov v Európskej lige UEFA 2016/2017 dosiahli v úvodných zápasoch 1. predkola najlepší výsledok futbalisti trnavského Spartaka, ktorí nad maltským vicemajstrom Hibernians FC zvíťazili doma hladko 3:0. Zverenci trénera Miroslava Karhana si vďaka triumfu rozdielom triedy vydláždili cestu za postupom, ktorý chcú spečatiť vo štvrtkovej odvete v Paole (20.00 SELČ, rozhoduje Papapetrou/Gr.).

Mužstvo v stredu predpoludním odletelo z Viedne komerčnou linkou na Maltu. Ubytovalo sa v hoteli InterContinental v St. Julian's, ktorý leží neďaleko letiska i dejiska stretnutia. "Prvý zápas naznačil, v akej sme pozícii, treba ju však potvrdiť. Trojgólový náskok je výrazný, s ním musíme postúpiť. Súper však ukázal, že keď sa jeho hráčom nechá priestor, vedia hrať futbal. Preto ho musia dostať čo najmenej," uviedol lodivod Spartaka, ktorý v odvete nemôže počítať so zraneným defenzívnym stredopoliarom Filipom Deketom.



Magnetická rezonancia odhalila u hráča poškodenie predného krížneho väzu. Ak príde k rozhodnutiu, že operácia je nevyhnutná, čaká Deketa šesť až deväťmesačná pauza. Zvyšok kádra je v poriadku, po zdravotných problémoch už trénuje aj Lukáš Mihálik, do mužstva pre maltský výjazd sa však ešte nedostal. Doma zostali aj Denis Horník a Martin Košťál a najnovšie posily Anton Sloboda s Loicom Gagnonom. Pripísať na súpisku ich budú môcť funkcionári klubu až pre ďalšie predkolo.



Podľa kapitána Spartaka Martina Mikoviča by jeho mužstvu pomohlo, keby proti "pávom" strelilo prvý gól. "Bolo by dobré ujať sa vedenia. Dovolím si tvrdiť, že po ňom by už súper stratil šancu myslieť na postup." V prvom súboji s Hiberniansom, ktorý sa hral pred prázdnymi trnavskými tribúnami, nemal veľa práce a podarilo sa mu udržať čisté konto.

Devätnásťročný brankár FCST Adam Jakubech si aj na pôde súpera trúfa neinkasovať: "Je pred nami odveta, v ktorej chceme potvrdiť dobrý výsledok z prvého zápasu. Radi by sme strelili prvý gól, aby sme si zápas urobili ľahším a pokojne ho dohrali. Musíme však byť ostražití, súper ukázal, že vie byť nebezpečný z brejkov. Musíme hrať koncentrovane celý zápas."



Spartak sa s Hibernians FC stretol už v ročníku 2014/2015 v rovnakej fáze súťaže. Po výsledkoch 4:2 (v) a 5:0 (d) jasne postúpil do 2. predkola. V prípade, že sa mu podarí zopakovať úspech spred dvoch rokov, stretne sa s úspešnejším z dvojice Dila Gori (Gruz.) - Širak Gjumri (Arm.), prvý zápas 1:0. Najskôr by hral 14. júla vonku, v odvete (21. júla) by mal výhodu domáceho prostredia.

Odveta 1. predkola EL 2016/2017, štvrtok 7. júla, 20.00 SELČ v Paole:
Hibernians FC - FC Spartak Trnava /rozhoduje: Anastasios Papapetrou (Gr.)/
/prvý zápas: 0:3/