Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

EL: DAC si pred odvetou verí na postup, Koštrna: Máme na to

Na snímke sprava Vakoun Issouf Bayo (Dunajská Streda) a brankár Demetre Buliskeria (Tbilisi) počas úvodného zápasu 1. predkola Európskej ligy UEFA 2018/19 DAC 1904 Dunajská Streda - Dinamo Tbilisi 12. júla 2018 v Dunajskej Strede. Foto: TASR/Marko Erd

Po remíze 1:1 nemôže hrať fortunaligový zástupca na pôde šestnásťnásobného majstra Gruzínska na udržiavanie, potrebuje streliť gól.

Tbilisi 18. júla (TASR) - Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda zabojujú vo štvrtok o prvý úspešný dvojzápas v európskej súťaži po 30 rokoch. V odvete 1. predkola Európskej ligy 2018/19 nastúpia o 19.00 SELČ na ihrisku Dinama Tbilisi. V Pohári UEFA 1988/89 postúpili v úvodnom kole cez švédsky Östers IF, v druhom nestačili na mníchovský Bayern. V druhej najprestížnejšej európskej súťaži sa predstavili aj v sezóne 1993/94, no prehrali s rakúskym Salzburgom po dvoch výsledkoch 0:2.

Po domácom zápase 1. predkola s Dinamom sú v priaznivejšej pozícii než pred štvrťstoročím, hoci sa im minulý týždeň v MOL Aréne nepodarilo zvíťaziť. Po remíze 1:1 nemôže hrať fortunaligový zástupca na pôde šestnásťnásobného majstra Gruzínska na udržiavanie, potrebuje streliť gól. "Vieme, čo máme očakávať od súpera. Celý prvý zápas sme dominovali, len sme dostali gól, takže ho musíme dať aj vonku, aby sme si zachovali šancu na postup. Určite na nás nečaká nič ľahké, nemyslím si, že domáci budú hrať na výsledok 0:0. My však budeme viac s loptou, verím, že si vypracujeme šance a premeníme ich. Myslím si, že máme na postup," povedal obranca Kristián Koštrna pre TASR.

Pre Dunajskú Stredu bolo stretnutie s Tbilisi premiérové súťažné v novom ročníku, Fortuna ligu odštartuje až v nedeľu v Podbrezovej. Dinamo figuruje po osemnástich kolách gruzínskej ligy na druhom mieste s päťbodovým mankom na vedúce Saburtalo. Napriek chýbajúcej zápasovej praxi si zverenci Taliana Marca Rossiho vypracovali na vlastnom trávniku oveľa viac príležitostí než hostia, doplatili však na koncovku, pre ktorú si do odvety nepriniesli výhodnejší rezultát.

"Sme v bojovej nálade, všetci si uvedomujeme, čo na nás čaká a čo musíme urobiť. V príprave sme sa zamerali na našu defenzívu, snažili sme sa zlepšiť pár vecí, čo sa dalo. Samozrejme, sústredili sme sa aj na zakončovanie, aby sme premenili šance, aké prišli v prvom zápase. Veríme, že si ich vypracujeme aj v druhom a dokážeme ich zužitkovať," pokračoval ďalší obranca Tomáš Huk, ktorý predpokladá, že protivník pozmení svoj prístup: "Hral vonku, teraz doma bude chcieť ukázať pred svojimi fanúšikmi viac. Aj keď by im stačilo brániť stav 0:0, myslím si, že budú aktívnejší dopredu."

Brankár Patrik Macej si v Dunajskej Strede musel dávať pozor predovšetkým na kontry Dinama, v Tbilisi rovnako ako Huk očakáva otvorenejší prejav gruzínskeho mužstva: "Väčšia permanencia je lepšia, lebo brankár 'nezaspí' v zápase. Najradšej by som však bol, keby na mňa nevystrelili ani raz, moji chalani by to ubránili. Dali by sme jeden, dva góly a išli by sme ďalej. Na odvetu sa tešíme, veríme si, že ich zdoláme a postúpime. Mali sme dosť šancí, oni mali nejaké z brejkov, teraz budú chcieť predviesť viac svojej hry než len brániť."

V stredu mal DAC na programe predzápasovú tlačovú konferenciu a tréning na Štadióne Borisa Paichadzeho s kapacitou takmer 55.000 miest, ktorý slúži ako domovský stánok Dinama Tbilisi i gruzínskej reprezentácie. Štvrtkový duel na ňom v úlohe hlavného rozhodcu povedie Dimitar Meckarovski z Macedónska. Víťaz sa v 2. predkole stretne s postupujúcim z dvojice Dinamo Minsk a Derry City. Bieloruský tím triumfoval v Írsku 2:0 a pred domácou odvetou je favorit.

Odveta 1. predkola EL 2018/19:

Dinamo Tbilisi - FC DAC 1904 Dunajská Streda
/štvrtok 19. júla, 19.00 SELČ, Štadión Borisa Paichadzeho, Tbilisi/
rozhodcovia: Meckarovski - Nedelkoski, Petreski (všetci Mac.)
/prvý zápas 1:1/


vyslaný redaktor TASR