Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Futbal

Nováčik z Albánska stavia na obrane, Xhaka nastúpi proti bratovi

Rakúsky futbalista Zlatko Junuzovič (vpravo) a Albánec Taulant Xhaka v prípravnom zápase Foto: TASR/AP

Kuriózna situácia nastane 11. júna, keď sa Albánci stretnú so Švajčiarmi a stáť proti sebe budú dvaja bratia Granit Xhaka a Taulant Xhaka.

Bratislava 4. júna (TASR) - Albánci dosiahli postupom na EURO 2016 svoj historický úspech a premiérovo sa predstavia na vrcholnom podujatí. V eliminácii získali napríklad aj skalp Portugalska a v tabuľke predbehli Dánov i Srbov.

Taliansky tréner Giovanni de Biasi sa bude vo Francúzsku opierať najmä o kvalitnú defenzívu, kde by mali byť hlavnými piliermi skúsený Lorik Cana z Nantes či mladík Elseid Hysaj, ktorý je spoluhráčom Slováka Mareka Hamšíka v SSC Neapol. Oporou by mal byť aj brankár Etrit Berisha z Lazia Rím.

Miestenku si dokázal vybojovať aj Shkëlzen Gashi z tímu MLS Colorado Rapids, jeden zo štyroch nominovaných útočníkov. Do záverečného kádra sa naopak nedostali obrancovia Berat Gjimshiti a Amir Rrahmani, stredopoliar Herolind Shala či útočník Milot Rashica.

Albánci sa predstavia v A-skupine, kde sa postupne stretnú so Švajčiarskom, tímom usporiadateľskej krajiny a Rumunskom. Kuriózna situácia nastane 11. júna, keď sa Albánci stretnú so Švajčiarmi a stáť proti sebe budú dvaja bratia - Granit Xhaka z Borussia Mönchengladbach sa totiž rozhodol reprezentovať svoju novú domovinu Švajčiarsko, jeho brat Taulant Xhaka z FC Bazilej zasa vlasť svojich rodičov Albánsko.

ALBÁNSKO

rozloha: 28.748 kmkm2
počet obyvateľov: 2,9 milióna
riadiaci orgán: Federata Shqiptare e Futbollit (FSHF) - Albánska futbalová federácia
rok založenia: 1930
web: http://euro.fshf.org/
tréner: Gianni De Biasi (Tal.)
postavenie v rebríčku FIFA: 42. miesto (k 2. júnu 2016)
farba dresov: červeno-čierna
prezývky: Kuq e Zinjtë (Červení a čierni), Shqiponjat (Orli)
účasti na ME: 1x (2016)
najväčšie úspechy: postup na ME (2016)
postup na EURO 2016: 2. miesto v kvalifikačnej I-skupine
hviezda tímu: Lorik Cana (FC Nantes)