Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Futbal

ŽOLÍK DUDA: Bod proti Walesu sme si zaslúžili. Hamšík chválil divákov

Na snímke vľavo Ondrej Duda (Slovensko) a Joe Allen (Wales) v zápase B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Walesom a Slovenskom 11. júna 2016 vo francúzskom Bordeaux. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenskí futbaloví reprezentanti vo svojom historicky prvom vystúpení na európskom šampionáte smolne prehrali s Walesom 1:2.

Bordeaux 11. júna (TASR) - Prvý gól slovenskej futbalovej reprezentácie na európskom šampionáte vo Francúzsku strelil Ondrej Duda, ktorý bol "chvíľkovým žolíkom" trénera Jána Kozáka. Tvorivý stredopoliar prišiel na ihrisko presne po hodine hry a už o niekoľko desiatok sekúnd po prihrávke Róberta Maka vyrovnal na 1:1. Napokon mu však radosť z premiérového presného zásahu na veľkom turnaji pokazil gól rovnako striedajúceho waleského útočníka Hala Robsona-Kanua, po ktorom "draci" strhli víťazstvo 2:1 na svoju stranu.



"Nálada nie je najlepšia, pretože sme nebodovali. Myslím, že aspoň remízu by sme si zaslúžili. Škoda, že za stavu 1:1 sme náš tlak nepretavili v ďalší gól," povedal Duda, ktorý sa poďakoval za výbornú prácu pred vyrovnávajúcim gólom svojmu spoluhráčovi Makovi. "Robo vymyslel perfektnú akciu. Potiahol loptu, ja som mu zakričal, aby mi prihral. Prepustil som si loptu a ľavačkou sa snažil trafiť bránu, čo sa mi podarilo a bol z toho gól," opísal Duda svoj druhý presný zásah v národnom tíme.

Tréner Kozák poslal stredopoliara Legie Varšava na trávnik s jasnými pokynmi - pokúšať sa rozvíriť stojaté ofenzívne vody slovenského tímu. S Adamom Nemcom priniesli do hry oživenie, ale na zisk aspoň bodu to nestačilo. "Musíme sa vyspať, zajtra je nový deň a nová výzva. Zanalyzujeme si hru Rusov a uvidíme, čo na nich bude platiť. Isté je, že hrať sa dá s každým," naznačil Duda ambície pred zápasom s Ruskom, ktorý je na programe v stredu v Lille.



Hamšík vychválil divákov

Na snímke slovenský futbalista Marek Hamšík (na zemí) reaguje potom, čo jeho čistú gólovú strelu pred bránkou vykopol Ben Davies v zápase B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Walesom a Slovenskom 11. júna 2016 vo francúzskom Bordeaux.
Foto: TASR/Michal Svítok
Bol opäť jasne najlepší v slovenskom drese. Špílmacher slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík mohol v prvej obrovskej šanci úvodného duelu jeho tímu na EURO 2016 proti Walesu určiť ráz zápasu, lenže ju nepremenil a v Bordeaux tak napokon triumfovali "draci" 2:1.

V mixzóne stredopoliar SSC Neapol médiám povedal, že zápasu by viac pristala remíza a opísal aj svoje súboje s lídrom súpera Garethom Baleom, v ktorých dominoval. "Remíza by bola spravodlivejšia. Wales bol lepší v prvom polčase, Slovensko zasa v druhom. Škoda, dostať gól takto v závere zápasu bolí. Musíme zdvihnúť hlavy a ísť ďalej," povedal Hamšík v prvej reakcii na výsledok sobotňajšieho úvodného zápasu B-skupiny. Práve on mohol už v tretej minúte dostať debutanta na turnaji do vedenia, keď odobral loptu Baleovi, skvele prenikol, prekonal aj brankára súpera, ale v poslednej sekunde loptu smerujúcu do brány odkopol waleský obranca: "Asi sme už všetci dvíhali ruky. A naozaj toho obrancu som ani ja nevidel osobne. Ale futbal je taký. Máme teraz tri-štyri dni, aby sme zregenerovali a dobre sa pripravili na Rusko."

Hamšík vs Bale


Na snímke Gareth Bale (Wales) sa raduje zo svojho gólu na 1:0 v zápase B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Walesom a Slovenskom 11. júna 2016 vo francúzskom Bordeaux.
Foto: TASR/Michal Svítok
Hamšík sa v stretnutí často stretával s Baleom. Podľa slov slovenského lídra bol taktický zámer Slovákov venovať pozornosť waleskému útočníkovi: "Boli dôležité druhé lopty, lebo veľa nakopávali na Garetha. A tie sme sa snažili zbierať my záložníci. Myslím, že väčšinu zápasu sa nám to darilo."

Hoci obrovskú prevahu na tribúnach mali fanúšikovia ostrovanov, určite sa nestratili ani fanúšikovia "modro-bielych". Tých bolo počuť najmä v druhom polčase, keď mali navrch ich miláčikovia. Hamšík ich úsilie ocenil a poďakoval: "Boli úžasní. Ďakujeme, že nás vytlieskali aj po konci zápasu. Videli, že sme na tom ihrisku odovzdali naozaj všetko. Škoda, ešte v závere sme mohli Adamovou hlavou vyrovnať."





Štatistiky po druhom hracom dni na EURO 2016 vo Francúzsku (po štvrtom z 51 zápasov):

Góly:

1 - Ondrej DUDA (SR), Gareth Bale, Hal Robson-Kanu (obaja Wal.), Olivier Giroud, Dimitri Payet (obaja Fr.), Fabian Schär (Švaj.), Bogdan Stancu (Rum.), Eric Dier (Angl.), Denis Glušakov (Rus.)

Žlté karty (16):

SLOVENSKO (5): Hrošovský, Mak, Weiss, Kucka, Škrtel
Anglicko (1): Cahill
Albánsko (3): Kace, Kukeli, Mavraj
Rumunsko (3): Chiriches, Rat, Popa
Rusko (1): Ščennikov
Švajčiarsko (2): Schär, Behrami
Francúzsko (1): Giroud

Červená karta (1):
Albánsko (1): Cana