Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

Francúzi sú vo štvrťfinále MS, Nigéria nezvládla záver zápasu

Francúz Paul Pogba strieľa úvodný gól v osemfinálovom zápase Francúzsko - Nigéria na MS vo futbale na Národnom štadióne v Brasilii 30. júna 2014. Foto: TASR/AP
Francúz Paul Pogba v boji o loptu s Nigérijčanom Emmanuelom Emenikem. Foto: TASR/AP

Francúzi sa vo štvrťfinále postavia proti jednému z dvojice Nemecko - Alžírsko.

Brasilia 30. júna (TASR) - Futbalisti Francúzska vyhrali v pondelňajšom zápase osemfinále na MS v Brazílii nad Nigériou 2:0. V boji o postup medzi elitné kvarteto sa stretnú v piatok 4. júla o 18.00 SELČ v Rio de Janeiro s úspešnejším z dvojice Nemecko - Alžírsko.

Na Národnom štadióne v Brasilii sa Francúzi dlho v koncovke trápili a africký tím pôsobil nebezpečnejším dojmom. Favorit až v závere vystupňoval tlak a v 79. minúte ho do vedenia poslala presná hlavička Paula Pogbu po rohovom kope a chybe nigérijského brankára Vincenta Enyeamu. V 92. minúte postup Francúzov spečatil vlastným gólom Joseph Yobo.

Do základnej zostavy "galského kohúta" sa vrátil útočník Olivier Giroud, zraneného Mamadoua Sakha nahradil v obrane Laurent Koscielny. Po dištanci sa v tíme kouča Didiera Deschampsa objavil Yohan Cabaye. Tréner Nigérie Stephen Keshi urobil v porovnaní s predchádzajúcim duelom s Argentínou jedinú zmenu - stredopoliar Victor Moses dostal dôveru namiesto zraneného Michaela Babatundeho.




Osemfinále MS v Brazílii:

Francúzsko - Nigéria 2:0 (0:0)



Góly: 79. Pogba, 90.+2 Yobo (vlastný), ŽK: Matuidi. Rozhodcovia: Geiger - Hurd (obaja USA), Fletcher (Kan.), 65.000 divákov.

Francúzsko: Lloris - Debuchy, Varane, Koscielny, Evra - Pogba, Cabaye, Matuidi - Valbuena (90.+4 Sissoko), Giroud (62. Griezmann), Benzema

Nigéria: Enyeama - Ambrose, Omeruo, Yobo, Oshaniwa - Onazi (59. Gabriel), Mikel - Musa, Odemwingie, Moses (89. Nwofor) - Emenike

Priebeh zápasu

Rohové kopy oboch tímov v úvodnej päťminútovke veľa vzruchu nepriniesli, prvé nebezpečenstvo tak znamenal až center Ambrosea z pravej strany do francúzskej šestnástky, loptu si ale Odemwingie nedokázal spracovať. Nigérijčania hrali s favoritom viac ako vyrovnanú partiu, no po chybe Benzemu nezakončil rýchly protiútok Emenike strelou na bránku a koncovka neprišla ani po nebezpečnej štandardke Odemwingieho po štvrťhodine hry. Afričania sa v 19. minúte už tešili z gólu, po Musovom centri tečoval loptu k žrdi Emenike, no z tesnej ofsajdovej pozície. Udrieť vzápätí mohli Francúzi, ktorým vyšiel rýchly brejk a po centri Valbuenu a pohotovej strele Pogbu z voleja musel ukázať svoje umenie brankár Enyeama. Hralo sa vo svižnom tempe, Odemwingie v dobrej pozícii napálil iba do Varaneho, kým Francúzi sa vo finálnej fáze naďalej trápili. Na začiatku 40. minúty sa ale dostali po pohľadnej akcii k strele, Debuchy po priťuknutí aktívneho Valbuenu netrafil bránku. Lloris na opačnej polovici vyrazil delovku Emenikeho, dobiehajúci Moses si pomohol rukou a diváci sa tak v prvom polčase gólu nedočkali.

Nigérijčan Kenneth Omeruo s loptou a stíha ho francúzsky futbalista Mathieu Valbuena.
Foto: TASR/AP


Ani po prestávke futbal nenudil, agilný Emenike sa opäť dostával k slovu po centri Ambrosea a zastavil ho napokon ofsajdový verdikt arbitrov. V 55. minúte americký rozhodca odpustil červenú kartu Matuidimu po likvidačnom zákroku na Onaziho, ktorý opustil ihrisko na nosidlách s podozrením na vážne zranenie nohy. Po hodine hry stopér Yobo v poslednej chvíli odvrátil strieľanú prihrávku Deubuchyho do "vápna", ale živšie pôsobila naďalej hra "Superorlov" a Lloris iba s námahou v 64. minúte čelil prízemnej strele Odemwingieho spoza šestnástky. Nedorozumenie v nigérijskej obrane o chvíľku nevyužil Pogba a do obrovskej šance sa v 70. minúte dostal dovtedy "neviditeľný" Benzema - narazil si s Griezmannom, zblízka dostal loptu aj cez brankára Enyeamu, no v poslednej chvíli ju ešte pred čiarou vykopol Moses. To akoby naštartovalo "trikolóru" a tá v závere stupňovala tlak. Cabaye ďalekonosonou strelou ešte označkoval iba brvno, Enyama vzápätí vytesnil nad bránku nebezpečnú hlavičku Benzemu, no v 79. minúte už nigérijský brankár kapituloval. Po rohovom kope Valbuenu loptu rukou nadvihol iba k Pogbovi a ten hlavou do opustenej bránky poslal Francúzov do vedenia - 1:0. Nigérijčania už v závere nenašli silu na vyrovnanie a ich vyradenie potvrdil vlastným gólom Joseph Yobo v 92. minúte.


hlasy po zápase /zdroj: ČT Sport/:

Didier Deschamps, tréner Francúzska:
"Sme vo štvrťfinále a to je úžasné. Bol to psychicky veľmi náročný zápas, mali sme v ňom veľa šancí, ale góly prišli až v závere. Ľahký zápas už na šampionáte neexistuje, ale zvládli sme to a ešte sa uvidíme."



Paul Pogba, strelec prvého gólu Francúzska: "Po mojom presnom zásahu prišla veľká úľava, bol to veľmi dôležitý gól. Cítili sme, že za nami stojí celá krajina a sme šťastní, že sme dokázali postúpiť."

Stephen Keshi, tréner Nigérie: "Je to veľká smola, že sme prehrali tento zápas. Keď si premietnem zápas, nezaslúžili sme si to. Ale taký je futbal. Ukázali sme na tomto šampionáte, že s nami treba rátať. Odohrali sme teraz v osemfinále výborný zápas. No prehrali sme a to nie je pekné. Neviem, či po MS zostanem pri mužstve."



Joseph Yobo, kapitán Nigérie: "Odovzdali sme všetko, ale taký je futbal. Mali sme dnes hrať ešte lepšie. A na začiatku sme tak aj hrali. Ale nevyužili sme naše šance."



program štvrťfinále:

piatok 4. júla:

Francúzsko - Nemecko/Alžírsko (18.00 SELČ, Rio de Janeiro)

Brazília - Kolumbia (22.00, Fortaleza)

sobota 5. júla:

Argentína/Švajčiarsko - Belgicko/USA (18.00, Brasilia)

Holandsko - Kostarika (22.00, Salvador)