Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Futbal

EURO16: Ukrajina bez veľkých očí, no s cieľom postúpiť

Na snímke v popredí Róbert Mak (Slovensko) a v pozadí Serhij Rybalka (Ukrajina) v kvalifikačnom zápase C-skupiny o postup na EURO 2016 Slovensko - Ukrajina v Žiline 8. septembra 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Najväčší úspech pre Ukrajinu zatiaľ znamenala štvrťfinálová účasť na MS 2006, teraz je rovnako cieľom postup do vyraďovacej fázy.

Bratislava 4. júna (TASR) - Ukrajina sa dostala na európsky šampionát cez "slovenskú" kvalifikačnú skupinu a následnú úspešnú baráž so Slovinskom.

Najväčší úspech pre Ukrajinu zatiaľ znamenala štvrťfinálová účasť na MS 2006, teraz je rovnako cieľom postup do vyraďovacej fázy. Najväčšia hviezda tímu už sedí na lavičke - Andrij Ševčenko je asistentom trénera.

Spomedzi hráčov púta pozornosť už 37-ročný niekdajší obranca Bayernu Mníchov Anatolij Tymoščuk, vpredu sa Ukrajinci budú spoliehať na o jedenásť rokov mlašieho útočníka Andreja Jarmolenka z Dynama Kyjev. V kádri figuruje aj víťaz Európskej ligy s FC Sevilla Jevhen Konopoľanka či ďalší legionár Denys Bojko z Besiktasu Istanbul.

Miesto vo výbere trénera Michajla Fomenka sa nenašlo pre hráčov pôsobiacich v Rusku. FFU už v marci pred medzištátnymi prípravnými zápasmi poprela, že takýto krok je motivovaný politicky. "Nemáme veľké oči, ale chceme potešiť ľudí doma," vyhlásil Fomenko.

Ukrajinci sa v základnej C-skupine EURO 2016 stretnú s Nemcami (12. júna), Severnými Írmi (16. júna) a Poliakmi (21. júna).

UKRAJINA

rozloha: 603.500 km2
počet obyvateľov: 44,4 milióna
riadiaci orgán: Federacija futbolu Ukrajiny (FFU) - Ukrajinská futbalová federácia
rok založenia: 1991
web: http://www.ffu.org.ua
tréner: Michajlo Fomenko
postavenie v rebríčku FIFA: 19. miesto (k 2. júnu 2016)
farba dresov: žlto-modrá
prezývky: Zbirna (tím)
účasti na ME: 2x (2012, 2016)
najväčšie úspechy: štvrťfinále MS 2006
postup na EURO 2016: v baráži cez Slovinsko
hviezda tímu: Andrej Jarmolenko (Dynamo Kyjev)