Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Futbal

EURO16: Líder Lewandowski chce s Poliakmi prvý triumf na ME

Hráči Slovenska Martin Škrtel (vľavo) a hráč Poľska Robert Lewandowski v prípravnom zápase Poľsko - Slovensko 15. novembra 2013 vo Vroclave. Foto: TASR/Michal Svítok

Poľsko sa predstaví na treťom kontinentálnom šampionáte, no stále čaká na svoje historicky prvé víťazstvo na záverečnom turnaji.

Bratislava 4. júna (TASR) - Spoluorganizátor predchádzajúcich ME v roku 2012 Poľsko sa predstaví na treťom kontinentálnom šampionáte, no stále čaká na svoje historicky prvé víťazstvo na záverečnom turnaji.

Vo Francúzsku sa bude "orlica" spoliehať najmä na svoju najväčšiu hviezdu - kanoniera Bayernu Mníchov Roberta Lewandowského. Poliaci narazia v základnej C-skupine na Nemecko, Ukrajinu a Severné Írsko. "Mojim veľkým želaním je, aby sa z našej skupiny dostali ďalej Poľsko a Nemecko," povedal Lewandowski pred odchodom do dejiska šampionátu.

Poliaci mali v kvalifikácii sľubnú fazónu, keď v D-skupine skončili na druhom mieste iba o bod za Nemeckom. Majstrov sveta dokonca v októbri 2014 na domácej pôde vo Varšave zdolali 2:0. "To dokazuje, že vieme zdolať aj silné mužstvá. Nebude to ľahké, no chceme ukázať náš veľký potenciál," dodal Lewandowski.

Káder kouča Adama Nawalku ale nie je iba o Lewandowskom, dôležité miesto v štruktúre poľskej hry majú aj obrancovia Kamil Glik (FC Turín) a Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund) či stredopoliari Kamil Grosicki (Stade Rennes) a Grzegorz Krychowiak (FC Sevilla).

POĽSKO

rozloha: 312.679 km2
počet obyvateľov: 38,5 milióna
riadiaci orgán: Polski Zwiazek Pilki Nožnej (PZPN) - Poľský futbalový zväz
rok založenia: 1919
web: http:// //www.pzpn.pl
tréner: Adam Nawalka
postavenie v rebríčku FIFA: 27. miesto (k 2. júnu 2016)
farba dresov: bielo-červená
prezývky: Bialo-czerwoni (Bielo-červení), Biale Orly (Bieli orli)
účasti na ME: 3x (2008, 2012, 2016)
najväčšie úspechy: bronz na MS 1974 a 1972, olympijskí víťazi 1972
postup na EURO 2016: 2. miesto v kvalifikačnej D-skupine
hviezda tímu: Robert Lewandowski (Bayern Mníchov)