Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Futbal

Poznáme súperov futbalovej reprezentácie SR v E-skupine EURO 2020

Na archívnej snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Pavel Hapal. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Finálový turnaj sa pri príležitosti 60. výročia prvých ME uskutoční v dvanástich krajinách na kontinente od Írska až po Azerbajdžan v termíne 12. júna - 12. júla 2020.

Dublin 2. decembra (TASR) - Súpermi slovenskej futbalovej reprezentácie v E-skupine kvalifikácie EURO 2020 budú Chorvátsko, Wales, Maďarsko a Azerbajdžan. Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v Dubline, ktorý zaradil 55 členských krajín do piatich päťčlenných a piatich šesťčlenných skupín. Finálový turnaj sa pri príležitosti 60. výročia prvých ME uskutoční v dvanástich krajinách na kontinente od Írska až po Azerbajdžan v termíne 12. júna - 12. júla 2020.

Druhýkrát na ňom bude hrať 24 krajín, o kontinentálny titul bojoval takýto veľký počet reprezentácií premiérovo pred dvoma rokmi vo Francúzsku (pozn. titul získalo Portugalsko). Slovensko pri žrebe figurovalo až v 3. výkonnostnom koši. Z prvého dostalo vicemajstrov sveta Chorvátov, z druhého Wales. Zo štvrtého Maďarsko a z piateho Azerbajdžan. O nasadení reprezentácií do šiestich košov rozhodovali výsledky v novom projekte Lige národov UEFA 2018/2019. V nej Slováci v konkurencii Ukrajiny a ČR skončili v 1. skupine B-divízie poslední a vypadli do C-divízie. V tzv. UEFA Nations League rankings skončili na 21. mieste, resp. v B-úrovni na 9. pozícii. Preto sa tak pri žrebe nemohli stretnúť v skupine s deviatkou - Turecko, Írsko, Severné Írsko, Škótsko, Nórsko, Srbsko, Fínsko, Bulharsko a Izrael.

Účastníci finálového turnaja LN (7.-11. júna v Portugalsku) Holandsko, Anglicko, Švajčiarsko a Portugalsko mali istotu, že sa dostanú do 5-člennej skupiny, aby sa im v júni budúceho roka otvoril termín na odohratie finálového turnaja celej LN. Boli tak pri žrebe nasadení v prvom kosi na 1. až 4. mieste, doplnili ich Belgičania, majstri sveta z Francúzska, Španieli, Taliani, Chorváti a Poliaci. Štvornásobní majstri sveta Nemci z A-divízie LN vypadli a žrebovali ich až z 2. koša.

Prvýkrát prebehne skupinová fáza kvalifikácie počas jedného roka. Hrať sa bude od marca do novembra 2019. Prví dvaja z každej skupiny postúpia na finálový turnaj, ktorý sa bude hrať v Taliansku (Rím), Azerbajdžane (Baku), Rusku (Petrohrad), Dánsku (Kodaň), Holandsku (Amsterdam), Rumunsku (Bukurešť), Anglicku (Londýn), Škótsku (Glasgow), Írsku (Dublin), Španielsku (Bilbao), Nemecku (Mníchov)a Maďarsku (Budapešť). Doplní ich kvarteto, ktoré si účasť vybojuje v baráži. Do nej pôjde 16 krajín, ktoré neuspeli v kvalifikácii, ale v LN vyhrali svoju skupinu, resp. sú ďalšími v poradí. Znamená to, že teoretickú šancu na účasť v baráži majú aj Slováci v prípade, že si nevybojujú účasť v kvalifikácii a súčasne z nej na EURO postúpi dostatočný počet krajín v rankingu pred SR (pozn. SR potrebuje najmenej 13), čím by dostali druhú príležitosť. Alebo inak, Slovensko sa iste dostane do play off LN, ak okrem vlastného kvalifikačného neúspechu neprejde eliminačným sitom najviac sedem tímov z 20-ky: Švajčiarsko, Portugalsko, Holandsko, Anglicko, Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Poľsko, Nemecko, Island, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Dánsko, Švédsko, Rusko, Rakúsko, Wales a Česko.

Každá divízia LN (A, B, C, D) totiž ponúka jedno miesto na ME reprezentácii, ktorá si nevybojuje účasť v kvalifikácii. Možný je tiež prechod tímov na barážové turnaje medzi divíziami. Napríklad ak by z A-divízie postúpilo cez kvalifikáciu viac ako osem tímov, zostanú pre jej play off menej ako štyri reprezentácie a tak sa budú dopĺňať tímy z nižších divízií. Tento systém sa ale stane aktuálnym až v novembri budúceho roka, keď budú známe výsledky všetkých kvalifikačných zápasov v skupinách.

Od 21. marca 2019 do 19. novembra 2019 zverenci reprezentačného trénera Pavla Hapala odohrajú za 8 mesiacov osem kvalifikačných zápasov. UEFA vyčlenila na jar štyri hracie termíny, na jeseň šesť. Slováci začnú 23. marca doma s Maďarskom, kvalifikáciu uzavrú 19. novembra doma s Azerbajdžanom. Prvý zápas s Chorvátmi odohrajú doma 6. septembra, v Chorvátsku sa predstavia 16. novembra.

Pri žrebe tiež platilo viacero obmedzení. Z usporiadateľských krajín EURO 2020 sa v jednej skupine mohli stretnúť maximálne dve. Z politických dôvodov nemohli v jednej skupine hrať dvojice Arménsko - Azerbajdžan, Gibraltár - Španielsko, Ukrajina - Rusko, Kosovo - Bosna a Hercegovina, Kosovo - Srbsko. Z klimatických dôvodov mohli byť v jednej skupine maximálne dve krajiny zo zoznamu Bielorusko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Island, Lotyšsko, Litva, Nórsko, Rusko a Ukrajina. A z dôvodu veľkej geografickej vzdialenosti mohol byť v skupine maximálne jeden súper ku krajine s hraničnou polohou: Azerbajdžan s triom Gibraltár, Island a Španielsko, Island s kvartetom Arménsko, Cyprus, Gruzínsko a Izrael, resp. Kazachstan s trinástkou Andorra, Anglicko, Francúzsko, Faerské ostrovy, Gibraltár, Island, Malta, Severné Írsko, Portugalsko, Írsko, Škótsko, Španielsko, Wales.

Slovensko v kvalifikáciách ME či MS ešte nikdy nehralo s Chorvátskom. S Maďarskom, Azerbajdžanom aj Walesom už o vrcholové turnaje bojovalo.

V C-skupine sa stretnú v repete súbojov v LN Holanďania a Nemci, žreb im v 5-člennej skupine prisúdil ešte Severné Írsko, Estónsko a Bielorusko. Nemci v dvoch súbojoch s "Oranjes" získali len bod a výber kouča Ronalda Koemana postúpil do Final Four aj na úkor majstrov sveta z Francúzska. Tí sa v 6-člennej H-skupine stretnú s Islandom, Tureckom, Albánskom, Moldavskom a Andorrou. Česi, ktorí v LN rivala zo Slovenska dvakrát zdolali, si zahrajú v 5-člennej A-skupine s Anglickom, Bulharskom, Čiernou Horou a Kosovom. Ukrajina, ktorá postúpila do A-divízie aj napriek prehre na Slovensku (1:4), sa stretne v 5-člennej B-skupine s majstrami Európy z Portugalska, Srbmi, Litvou a Luxemburskom. V F-skupine žreb spojil Španielsko, Švédsko, Nórsko, Rumunsko, Faerské ostrovy a Maltu. Taliani, ktorí nepostúpili na MS 2018 do Ruska, majú v J-skupine za súperov Bosnu a Hercegovinu, Fínsko, Grécko, Arménsko aj Lichtenštajnsko.

Líder rebríčka FIFA z Belgicka dostal v I-skupine Rusko, Škótsko, Cyprus, Kazachstan a San Maríno. Skupinou bez jasného favorita je "Géčko" v zložení Poľsko, Rakúsko, Izrael, Slovinsko, Macedónsko a Lotyšsko.
žreb kvalifikácie EURO 2020:

A-skupina: Anglicko, ČR, Bulharsko, Čierna Hora, Kosovo

B-skupina: Portugalsko, Ukrajina, Srbsko, Litva, Luxembursko

C-skupina: Holandsko, Nemecko, Severné Írsko, Estónsko, Bielorusko

D-skupina: Švajčiarsko, Dánsko, Írsko, Gruzínsko, Gibraltár

E-skupina: Chorvátsko, Wales, SLOVENSKO, Maďarsko, Azerbajdžan

F-skupina: Španielsko, Švédsko, Nórsko, Rumunsko, Faerské ostrovy, Malta

G-skupina: Poľsko, Rakúsko, Izrael, Slovinsko, Macedónsko, Lotyšsko

H-skupina: Francúzsko, Island, Turecko, Albánsko, Moldavsko, Andorra

I-skupina: Belgicko, Rusko, Škótsko, Cyprus, Kazachstan, San Maríno

J-skupina: Taliansko, Bosna a Hercegovina, Fínsko, Grécko, Arménsko, Lichtenštajnsko


termíny zápasov kvalifikácie EURO 2020:

štart kvalifikácie 21. marca 2019

koniec kvalifikácie 19. novembra

1. a 2. kolo: 21. až 26. marca 2019

3. a 4. kolo: 7. až 11. júna 2019

5. a 6. kolo: 5. až 10. septembra 2019

7. a 8. kolo: 10. až 15. októbra 2019

9. a 10. kolo: 14. až 19. novembra 2019

žreb play off kvalifikácie EURO 2020: 22. novembra 2019

žreb finálového turnaja EURO 2020: 1. decembra 2019

play off o zvyšné 4 miesta (16 reprezentácii, ktoré nepostúpili z kvalifikácie a zaistili si v baráži miesto cez Ligu národov): 26. až 31. marca 2020


program E-skupiny:

štvrtok 21. marca: Chorvátsko - Azerbajdžan (20.45), SLOVENSKO - Maďarsko (20.45)

nedeľa 24. marca: Wales - SLOVENSKO (15.00), Maďarsko - Chorvátsko (18.00)

sobota 8. júna: Chorvátsko - Wales (15.00), Azerbajdžan - Maďarsko (18.00)

utorok 11. júna: Azerbajdžan - SLOVENSKO (18.00), Maďarsko - Wales (20.45)

piatok 6. septembra: SLOVENSKO - Chorvátsko (20.45), Wales - Azerbajdžan (20.45)

pondelok 9. septembra: Azerbajdžan - Chorvátsko (18.00), Maďarsko - SLOVENSKO (20.45)

štvrtok 10. októbra: Chorvátsko - Maďarsko (20.45), SLOVENSKO - Wales (20.45)

nedeľa 13. októbra: Maďarsko - Azerbajdžan (18.00), Wales - Chorvátsko (20.45)

sobota 16. novembra: Azerbajdžan - Wales (18.00), Chorvátsko - SLOVENSKO (20.45)

utorok 19. novembra: SLOVENSKO - Azerbajdžan (20.45), Wales - Maďarsko (20.45)


nasadenie do košov pri žrebe kvalifikácie EURO 2020:

1. kôš: Švajčiarsko, Portugalsko, Holandsko, Anglicko, Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Poľsko

2. kôš: Nemecko, Island, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Dánsko, Švédsko, Rusko, Rakúsko, Wales, ČR

3. kôš: SLOVENSKO, Turecko, Írsko, Severné Írsko, Škótsko, Nórsko, Srbsko, Fínsko, Bulharsko, Izrael

4. kôš: Maďarsko, Rumunsko, Grécko, Albánsko, Čierna Hora, Cyprus, Estónsko, Slovinsko, Litva, Gruzínsko

5. kôš: Macedónsko, Kosovo, Bielorusko, Luxembursko, Arménsko, Azerbajdžan, Kazachstan, Moldavsko, Gibraltár, Faerské ostrovy

6. kôš: Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Andorra, Malta, San Maríno


Vizitky súperov slovenskej futbalovej reprezentácie v E-skupine kvalifikácie EURO 2020:


Chorvátsky futbalový zväz (Hrvatski nogometni savez, HNS)

web: http://hns-cff.hr/

rok založenia: 1912

člen FIFA: 1941

člen UEFA: 1993

rebríček FIFA: 4. miesto

tréner: Zlatko Delič

prezývka: Vatreni, Kockasti

farby: červená, biela, modrá

najviac štartov: Darijo Srna (137)

najviac gólov: Davor Šuker (45)

najväčšie úspechy: 1x vicemajstri sveta (2018), 1x bronz na MS (1998)

štadión: rôzne

najväčšie hviezdy: Luka Modrič, Ivan Rakitič, Ivan Perišič, Andrej Kramarič, Dejan Lovren, Šime Vrsaljko



Waleská futbalová asociácia (Football Association of Wales, FAW)

web: http://www.faw.cymru/en/

rok založenia: 1876

člen FIFA: 1910

člen UEFA: 1954

rebríček FIFA: 19. miesto

najväčšie úspechy: semifinále EURO 2016

prezývka: Draci

farby: červená, biela, zelená

tréner: Ryan Giggs

štadión: Cardiff City Stadium (33.280 miest)

najviac štartov: Chris Gunter (93)

najviac gólov: Gareth Bale (31)

najväčšie hviezdy: Gareth Bale, Aaron Ramsey


Maďarský futbalový zväz (Magyar Labdarúgó Szövetség, MLSZ)

web: www.mlsz.hu

rok založenia: 1907

člen FIFA: 1907

člen UEFA: 1954

rebríček FIFA: 51. miesto

najväčšie úspechy: 2x vicemajstri sveta (1938, 1954), bronz na ME 1964, 4. miesto na ME 1972, 3x zlato na OH (1952, 1964, 1968), striebro na OH 1972, bronz na OH 1960

prezývka: Nemzeti Tizenegy

farby: červená, biela, zelená

tréner: Marco Rossi (Tal.)

štadión: Ferenc Puskás Stadium (67.889 miest)

najviac štartov: Gábor Király (108)

najviac gólov: Ferenc Puskás (84)

najväčšie hviezdy: Balázs Dzsudzsák, Péter Gulácsi, Ádám Szalai, Tamás Kádár


Asociácia futbalových federácií Azerbajdžanu (Azerbaycan Futbol Federasiyalari Assosiasiyasi, AFFA)

web: www.affa.az

rok založenia: 1992

člen FIFA: 1994

člen UEFA: 1994

rebríček FIFA: 107. miesto

najväčšie úspechy: -

prezývka: Milli

farby: modrá, biela, červená

tréner: Gurban Gurbanov

štadión: Tofiq Bahramov Stadium, Baku Olympic Stadium

najviac štartov: Rašad Sadygov (111)

najviac gólov: Gurban Gurbanov (14)

najväčšie hviezdy: Dimitrij Nazarov, Maksim Medvedev, Ramil Šejdajev


organizátorské mestá EURO 2020:

A-skupina:

Rím: 4 zápasy (3 v základných skupinách a 1 štvrťfinále)

Baku: 4 zápasy (3 v základných skupinách a 1 štvrťfinále)

B-skupina:

Petrohrad: 4 zápasy (3 v základných skupinách a 1 štvrťfinále)

Kodaň: 4 zápasy (3 v základných skupinách a 1 osemfinále)

C-skupina:

Amsterdam: 4 zápasy (3 v základných skupinách a 1 osemfinále)

Bukurešť: 4 zápasy (3 v základných skupinách a 1 osemfinále)

D-skupina:

Londýn: 7 zápasov (3 v základných skupinách, 1 osemfinále, 2 semifinále a finále)

Glasgow: 4 zápasy (3 v základných skupinách a 1 osemfinále)

E-skupina:

Dublin: 4 zápasy (3 v základných skupinách a 1 osemfinále)

Bilbao: 4 zápasy (3 v základných skupinách a 1 osemfinále)

F-skupina:

Mníchov: 4 zápasy (3 v základných skupinách a 1 štvrťfinále)

Budapešť: 4 zápasy (3 v základných skupinách a 1 osemfinále)


Pavel Hapal, tréner SR (zdroj: www.futbalsfz.sk): "Ocitli sme sa vo vyrovnanej skupine, príde aj na pikantný súboj s Maďarskom, určite sa máme na čo sa tešiť. Chorvátsko je aktuálny vicemajster sveta, má neskutočnú kvalitu. Videl som ich posledný zápas v Anglicku, musím im vyjadriť rešpekt, no zároveň dodávam, že z tejto skupiny môže postúpiť ktorékoľvek mužstvo. S Walesom sme odohrali vzájomný zápas na ME 2016, môžeme z toho čerpať, v každom prípade, Walesania budú nepríjemným súperom. Vzájomné duely s Maďarskom budú niesť prvky rivality, Maďari disponujú kvalitným tímom, v žiadnom prípade ich nemožno podceniť, naopak, musíme sa na tohto súpera veľmi dobre pripraviť. Ďalším súperom bude Azerbajdžan, za ktorým budeme merať dlhú cestu. Ocitli sme sa v 5-člennej skupine, okrem kvalifikačných zápasov tak odohráme počas roka aj prípravné stretnutia. So žrebom môžeme byť spokojní, skupiny v ktorých figurujú tímy Španielska a Nemecka sú veľmi silné, naša skupina je veľmi vyrovnaná. Nepríjemné pocity som mal po tom, čo hrozilo, že by sme mohli byť nažrebovaní práve do skupiny s Nemeckom."

Ján Kováčik, prezident SFZ (zdroj: www.futbalsfz.sk): "So žrebom som spokojný, mohli sme dostať aj ťažšiu skupinu. Z prvého koša som si prial Chorvátsko, zápasy s Chorvátskom a Maďarskom budú mať náboj, v skupine máme aj nebezpečný Wales a nevyspytateľný Azerbajdžan. Nie je si z čoho veľmi vyberať. Najťažšie mi pri žrebe bolo, keď do C-skupiny vyžrebovali Írsko a potom ho presunuli do D-skupiny."

Karol Belaník, viceprezident SFZ (zdroj: www.futbalsfz.sk): "Žreb nám pridelil finalistu uplynulého svetového šampionátu v Rusku Chorvátsko a tento tím je top favorit skupiny. S Walesom sme nedávno hrali na ME vo Francúzsku a odohrali sme vyrovnaný zápas. S Maďarskom sme dlho nehrali, ale bude to veľké derby a Azerbajdžan vie byť nepríjemný najmä v domácom prostredí. Žreb hodnotím pozitívne, je to skupina, v ktorej sa dá hrať, okrem top favorita sú ostatné tímy vyrovnané, ale pokúsime sa odohrať vyrovnané zápasy aj s Chorvátskom. Mužstvo má potenciál tieto zápasy zvládnuť. Ocitli sme sa v päťčlennej skupine a tak bude mať tréner v prípravných zápasoch priestor vyskúšať nejakých nových adeptov na reprezentačný dres, myslím si, že aj toto je výhoda."

Marek Hamšík, stredopoliar SR (zdroj: www.marek-hamsik.sk): "Podľa mňa je to ťažký žreb. Máme tam favorita z Chorvátska. Je vicemajstrom z posledných MS. Wales je veľmi nepríjemný súper, aj keď sme s ním odohrali vyrovnanú partiu na EURO vo Francúzsku. Zverenci trénera Ryana Giggsa hrajú nepríjemný futbal s nepríjemným rozostavením. Je zaujímavé, že proti Maďarsku som ešte nehral. Teším sa na zápasy proti našim susedom, lebo majú dobrých fanúšikov. V hojnom počte ich podporujú doma a aj vonku. Dvojzápasy proti Maďarsku budú vypredané. Azerbajdžan nie je ťažký súper, no v žiadnom prípade ho nemôžme podceniť. Je to súper, proti ktorému by sme mali získať šesť bodov. No ešte raz zdôrazňujem, že ho nemôžeme podceniť."

Zlatko Dalič, tréner Chorvátska: "Nie je to ani ľahké, ani ťažké. Dobré je, že máme dve blízke cesty na Slovensko a do Maďarska. Wales by mal byť dvojkou za nami. Samozrejme, nesmieme nikoho podceniť, musíme byť najlepší. Dobré je tiež, že budeme hrať iba osem zápasov. Ryan Giggs mi zagratuloval k výkonom na MS a povedal, že sme favoriti. Súhlasil ale so mnou, že skupina môže byť zradná. Očakávam veľký boj. Slovensko tiež hralo na minulých ME a postúpilo do osemfinále, vo Francúzsku hrali aj Maďari. Musíme byť sebavedomí a rešpektovať súperov. Sme vicemajstri sveta a každý nás bude chcieť zdolať. My ale musíme urobiť čo musíme, skončiť na prvých dvoch miestach."

Marco Rossi, tréner Maďarska: "Chorvátsko v tejto skupine vyčnieva nad všetkých jej ďalších účastníkov. Je favorit na prvé miesto. Na ostatných mužstvách je, aby sa pobili o postup z ďalšieho miesta."

Ryan Giggs, tréner Walesu: "Sme v 5-člennej skupine, s tým môžeme byť relatívne spokojní. Mohlo to skončiť aj horšie aj lepšie. Sú to nároční súperi a Chorváti vyčnievajú. V Modričovi majú jedného z najlepších hráčov sveta. Aj ďalší Chorváti sú skvelí futbalisti. Ukázali, že majú veľký charakter a nikdy sa nevzdávajú. Musíme hrať výborne, aby sme ich zdolali. My sme hrali v semifinále EURO 2016 vo Francúzsku za trénera Chrisa Colemana. Okúsili sme chuť úspechu a celá krajina za nami stála. Teraz to budeme chcieť opäť. Budem žiadať od mojich hráčov, aby sme takúto prekážku ešte raz zdolali a opäť zažili tieto pocity."

Gurban Gurbanov, tréner Azerbajdžanu: "Dostali sme mimoriadne zaujímavú skupinu. Bude to pre nás veľká skúsenosť. Každý tím v skupine poznáme. Pokúsime sa ukázať našu najlepšiu tvár. Bolo by skvelé, ak by sme mohli hrať zápasy na finálovom turnaji EURO v domácom prostredí."

Žreb kvalifikácie EURO 2020:

A-skupina: Anglicko, ČR, Bulharsko, Čierna Hora, Kosovo

B-skupina: Portugalsko, Ukrajina, Srbsko, Litva, Luxembursko

C-skupina: Holandsko, Nemecko, Severné Írsko, Estónsko, Bielorusko

D-skupina: Švajčiarsko, Dánsko, Írsko, Gruzínsko, Gibraltár

E-skupina: Chorvátsko, Wales, SLOVENSKO, Maďarsko, Azerbajdžan

F-skupina: Španielsko, Švédsko, Nórsko, Rumunsko, Faerské ostrovy, Malta

G-skupina: Poľsko, Rakúsko, Izrael, Slovinsko, Macedónsko, Lotyšsko

H-skupina: Francúzsko, Island, Turecko, Albánsko, Moldavsko, Andorra

I-skupina: Belgicko, Rusko, Škótsko, Cyprus, Kazachstan, San Maríno

J-skupina: Taliansko, Bosna a Hercegovina, Fínsko, Grécko, Arménsko, Lichtenštajnsko



Termíny zápasov kvalifikácie EURO 2020:

štart kvalifikácie 21. marca 2019

koniec kvalifikácie 19. novembra

1. a 2. kolo: 21. až 26. marca 2019

3. a 4. kolo: 7. až 11. júna 2019

5. a 6. kolo: 5. až 10. septembra 2019

7. a 8. kolo: 10. až 15. októbra 2019

9. a 10. kolo: 14. až 19. novembra 2019

žreb play off kvalifikácie EURO 2020: 22. novembra 2019

žreb finálového turnaja EURO 2020: 1. decembra 2019

play off o zvyšné 4 miesta (16 reprezentácii, ktoré nepostúpili z kvalifikácie a zaistili si v baráži miesto cez Ligu národov): 26. až 31. marca 2020


Nasadenie do košov pri žrebe kvalifikácie EURO 2020:

1. kôš: Švajčiarsko, Portugalsko, Holandsko, Anglicko, Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Poľsko

2. kôš: Nemecko, Island, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Dánsko, Švédsko, Rusko, Rakúsko, Wales, ČR

3. kôš: SLOVENSKO, Turecko, Írsko, Severné Írsko, Škótsko, Nórsko, Srbsko, Fínsko, Bulharsko, Izrael

4. kôš: Maďarsko, Rumunsko, Grécko, Albánsko, Čierna Hora, Cyprus, Estónsko, Slovinsko, Litva, Gruzínsko

5. kôš: Macedónsko, Kosovo, Bielorusko, Luxembursko, Arménsko, Azerbajdžan, Kazachstan, Moldavsko, Gibraltár, Faerské ostrovy

6. kôš: Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Andorra, Malta, San Maríno


Vizitky súperov slovenskej futbalovej reprezentácie v E-skupine kvalifikácie EURO 2020:

Chorvátsky futbalový zväz (Hrvatski nogometni savez, HNS)

web: http://hns-cff.hr/

rok založenia: 1912

člen FIFA: 1941

člen UEFA: 1993

rebríček FIFA: 4. miesto

tréner: Zlatko Delič

prezývka: Vatreni, Kockasti

farby: červená, biela, modrá

najviac štartov: Darijo Srna (137)

najviac gólov: Davor Šuker (45)

najväčšie úspechy: 1x vicemajstri sveta (2018), 1x bronz na MS (1998)

štadión: rôzne

najväčšie hviezdy: Luka Modrič, Ivan Rakitič, Ivan Perišič, Andrej Kramarič, Dejan Lovren, Šime Vrsaljko

Waleská futbalová asociácia (Football Association of Wales, FAW)

web: http://www.faw.cymru/en/

rok založenia: 1876

člen FIFA: 1910

člen UEFA: 1954

rebríček FIFA: 19. miesto

najväčšie úspechy: semifinále EURO 2016

prezývka: Draci

farby: červená, biela, zelená

tréner: Ryan Giggs

štadión: Cardiff City Stadium (33.280 miest)

najviac štartov: Chris Gunter (93)

najviac gólov: Gareth Bale (31)

najväčšie hviezdy: Gareth Bale, Aaron Ramsey

Maďarský futbalový zväz (Magyar Labdarúgó Szövetség, MLSZ)

web: www.mlsz.hu

rok založenia: 1907

člen FIFA: 1907

člen UEFA: 1954

rebríček FIFA: 51. miesto

najväčšie úspechy: 2x vicemajstri sveta (1938, 1954), bronz na ME 1964, 4. miesto na ME 1972, 3x zlato na OH (1952, 1964, 1968), striebro na OH 1972, bronz na OH 1960

prezývka: Nemzeti Tizenegy

farby: červená, biela, zelená

tréner: Marco Rossi (Tal.)

štadión: Ferenc Puskás Stadium (67.889 miest)

najviac štartov: Gábor Király (108)

najviac gólov: Ferenc Puskás (84)

najväčšie hviezdy: Balázs Dzsudzsák, Péter Gulácsi, Ádám Szalai, Tamás Kádár

Asociácia futbalových federácií Azerbajdžanu (Azerbaycan Futbol Federasiyalari Assosiasiyasi, AFFA)

web: www.affa.az

rok založenia: 1992

člen FIFA: 1994

člen UEFA: 1994

rebríček FIFA: 107. miesto

najväčšie úspechy: -

prezývka: Milli

farby: modrá, biela, červená

tréner: Gurban Gurbanov

štadión: Tofiq Bahramov Stadium, Baku Olympic Stadium

najviac štartov: Rašad Sadygov (111)

najviac gólov: Gurban Gurbanov (14)

najväčšie hviezdy: Dimitrij Nazarov, Maksim Medvedev, Ramil Šejdajev