Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

FIFA na rozdiel od UEFA Gibraltar neprijala

Gibraltárski fanúšikovia v prípravnom zápase Gibraltár - Slovensko 19. novembra 2013 pri portugalskom meste Faro. Archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

UEFA ho prijala minulý rok a v medzinárodnej premiére remizoval Gibraltar 19. novembra 2013 v portugalskom Algarve so Slovenskom.

Zürich 26. septembra (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) neprijala Gibraltar za svojho člena. Prijatie zámorského územia Spojeného kráľovstva nachádzajúceho sa na juhu Pyrenejského polostrova by bolo podľa prezidenta Seppa Blattera v rozpore so stanovami FIFA. Európska futbalová únia (UEFA) pritom Gibraltar minulý rok za svojho člena prijala.

"Každý člen FIFA musí organizovať a dohliadať na futbal v jednej krajine a musí to byť nezávislý štát," povedal Blatter po piatkovom zasadnutí exekutívy FIFA v Zürichu. Najnovšie stanovy FIFA, ktoré platia od augusta 2014, definujú krajinu ako "nezávislý štát uznaný medzinárodným spoločenstvom." O členstvo v UEFA sa Gibraltar uchádzal 14 rokov a nakoniec sa mu to aj napriek nevôli Španielska podarilo.

UEFA ho prijala minulý rok a v medzinárodnej premiére remizoval Gibraltar 19. novembra 2013 v portugalskom Algarve so Slovenskom, ktoré nenastúpilo v najsilnejšom zložení, senzačne 0:0. Prvý súťažný medzinárodný duel odohral Gibraltar minulý mesiac a v kvalifikácii o postup na ME 2016 prehrali s Poľskom 0:7. Do kvalifikácie o postup na MS 2018, ktorá sa začína v roku 2016, sa však Gibraltar zapojiť nemôže.