Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Futbal

Organizátori šampionátu nevylúčili stretnutia bez divákov

Na archívnej snímke zo 17. októbra 2014 pohľad na zrenovovaný štadión Stade Vélodrome vo francúzskom Marseille. Kapacitne druhý najväčší štadión v krajine, na ktorom sa budú hrať zápasy EURO 2016, je domovským stánkom Olympique Marseille. Na najjužnejšom štadióne EURO 2016 sa uskutočnia štyri zápasy skupinovej fázy, jedno štvrťfinále a jeden zápas semifinále. Foto: TASR/AP

Okrem bezpečnostnej situácie môže "zavrieť dvere" na futbalových štadiónoch aj počasie, keďže Francúzsko nedávno zasiahli búrky.

Paríž 8. júna (TASR) - Organizátori európskeho futbalového šampionátu vo Francúzsku (10. júna - 10. júla) nedostali žiadnu konkrétnu teroristického hrozbu, napriek tomu však za určitých okolností nevylúčili usporiadanie stretnutí bez divákov.

Okrem bezpečnostnej situácie môže "zavrieť dvere" aj počasie, keďže Francúzsko nedávno zasiahli búrky. "Nemáme podozrenie z ohrozenia špecifického zápasu EURO 2016," povedal predseda organizačného výboru Jacques Lambert na stredajšej tlačovej konferencii v dejisku finále - Stade de France. Práve národný štadión bol jedným z terčov koordinovaných novembrových teroristických útokov v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí.

Podľa Lamberta sa odvtedy zvýšili opatrenia, no hostitelia pritom nikdy neuvažovali o zrušení zón pre fanúšikov. "Európska futbalová únia (UEFA) musela rovnako ako usporiadatelia všetkých podujatí zvážiť všetky možnosti vrátane zatvorenia tribún," pokračoval šéf OV podľa agentúry dpa.

Na priaznivcov čakajú dve previerky, ale nie všetci musia prejsť kontrolami na úrovni letiskových. "Sme ostražití a zareagujeme, keď to bude nevyhnutné, turnaj by však mal trpieť čo najmenej. Náš hlavný cieľ je vyhnúť sa zmätočným okolnostiam a zostať v pozitívnej nálade. Myslíme si, že atmosféra bude skvelá," dodal Lambert. Súhlasí s ním dočasný generálny sekretár UEFA Theodore Theodoridis: "Netrpezlivo sa tešíme na zábavu, nevieme sa dočkať piatkového otvorenia."

Na 51 duelov šampionátu sa predalo 99 percent vstupeniek, zostalo 8000 lístkov. Štvrtkovým príchodom Portugalska sa vo Francúzsku zhromaždí všetkých 24 výprav.