Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

EURO 2020: Gruzínci sa vytrápili, Weissa mrzela strata koncentrácie

Tréner gruzínskej futbalovej reprezentácie Vladimír Weiss st. Foto: TASR/Michal Svítok

Gruzínski futbaloví reprezentanti triumfovali na pôde Gibraltáru 3:2.

Gibraltár 16. októbra (TASR) - Gruzínski futbaloví reprezentanti splnili trojbodovú povinnosť, keď zvíťazili v utorkovom zápase D-skupiny kvalifikácie EURO 2020 na pôde Gibraltáru 3:2. Ich tréner Vladimír Weiss však nebol s výkonom svojich zverencov úplne spokojný, mrzela ho najmä strata koncentrácie v druhom polčase, ktorá viedla k súperovmu vyrovnaniu.

Gruzínci viedli po góloch Giorgiho Charaišviliho a Jabu Kankavu už v 21. minúte 2:0 a všetko nasvedčovalo, že na ihrisku outsidera poľahky zvíťazia. Lenže v druhom dejstve hostia prišli o autora prvého zásahu Charaišviliho, ktorý sa zranil pri zrážke s protihráčom a musel striedať, a vzápätí domáci potrestali chyby v gruzínskej obrane a dvoma gólmi v priebehu ôsmich minút vyrovnali na 2:2. "Weissovcov" vykúpil až Giorgi Kvilitaja, ktorý v 84. minúte strhol výhru na stranu favorita. "Samozrejme, víťazstvo a tri body sú dôležité, no nebolo ľahké sa k nim dopracovať. Začali sme výborne a za polhodinu sme strelili dva góly. Po prvom polčase som hráčom prízvukoval, aby zostali sústredení, hrali ešte aktívnejšie v útoku. Zdalo sa, že zápas plne kontrolujeme. Nanešťastie, zranenie Charaišviliho negatívne ovplyvnilo náš výkon, prejavilo sa to v obrane i strede poľa. Na chvíľu sme stratili koncentráciu, čo rezultovalo v dva inkasované góly," hodnotil duel Weiss.

Gruzínci napokon nedovolili Gibraltáru získať prvý kvalifikačný bod. "Mali sme šťastie, že sme v závere strelili tretí gól a vyhrali sme. Nebol to jednoduchý zápas. V niektorých momentoch v druhom polčase sme mali problém udržať si koncentráciu," citovala bývalého kouča slovenskej reprezentácie oficiálna webstránka Gruzínskeho futbalového zväzu. Gruzínci dosiahli druhé víťazstvo v kvalifikačnej D-skupine, keď v nej dokázali zdolať len Gibraltár, postúpiť na ME už môžu len cez Ligu národov.

Postupovú príležitosť nevyužili v skupine Íri, keď v utorok podľahli v Ženeve domácemu Švajčiarsku 0:2. O triumfe "Helvétov" rozhodli presný zásah Harisa Seferoviča v 16. minúte a vlastný gól Shanea Duffyho v nadstavenom čase. V 77. minúte nepremenil pokutový kop obranca domácich Ricardo Rodriguez. Švajčiari sa vrátili do postupovej hry, v tabuľke sú síce stále na tretej priečke, ale už iba bod za druhými Dánmi a vedúcimi Írmi. V záverečných dvoch zápasoch v skupine sa v novembri stretnú s Gruzínskom a Gibraltárom, všetko majú vo vlastných rukách. "Tento výsledok veľa neznamená, potrebujeme priaznivé výsledky vo zvyšných dvoch stretnutiach. Až keď v nich získame potrebné body, potom budeme môcť obrátiť našu pozornosť na EURO 2020," vyslovil sa tréner Švajčiarska Vladimir Petkovič.

Íri mohli v prípade víťazstva oslavovať postup, prehrou si však situáciu výrazne skomplikovali. Na rozdiel od svojich súperov totiž odohrajú už len jeden duel - 18. novembra doma s Dánskom. "Bude to ako pohárové finále. Zdoláme Dánsko a budeme na EURO. Pred štartom kvalifikácie by som to bral a beriem to aj teraz," citovala agentúra AP trénera írskej reprezentácie Micka McCarthyho.