Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

EURO 2020: Chorváti zbúrali azerbajdžanskú stenu, Dalič: Som spokojný

Futbalisti Chorvátska vstúpili do kvalifikácie majstrovstiev Európy 2020 víťazstvom vo štvrtkovom domácom stretnutí slovenskej E-skupiny nad Azerbajdžanom 2:1. Na snímke Luka Modrič z Chorvátska. Foto: TASR/AP

Do vedenia sa prekvapujúco dostali hostia, brankár Lovre Kalinič ešte zneškodnil prvú veľkú šancu Ramila Šejdajeva, ale ten istý hráč sa presadil v 19. minúte.

Záhreb 22. marca (TASR) - Futbalisti Chorvátska vstúpili do kvalifikácie majstrovstiev Európy 2020 víťazstvom vo štvrtkovom domácom stretnutí "slovenskej" E-skupiny nad Azerbajdžanom 2:1. V Záhrebe síce prehrávali, ale otočili nepriaznivý vývoj a vďaka rozhodujúcemu zásahu Andreja Kramariča naplnili ako vlaňajší vicemajstri sveta úlohu favorita.

Do vedenia sa prekvapujúco dostali hostia, brankár Lovre Kalinič ešte zneškodnil prvú veľkú šancu Ramila Šejdajeva, ale ten istý hráč sa presadil v 19. minúte, keď sa zbavil obrancu a halfvolejom strelil historicky premiérový gól Azerbajdžanu do siete Chorvátska. Domáci v závere prvého polčasu vystupňovali tlak a dočkali sa v 44. minúte, po rohu dorazil Borna Barišič. Kramarič rozhodol o výsledku v 79. minúte, v šestnástke si zasekol loptu a skóroval krížnou strelou.

Do bojov v tejto skupine nezasiahol ešte Wales, ktorý v stredajšej príprave zdolal Trinidad a Tobago 1:0. Zverenci Ryana Giggsa privítajú Slovensko v nedeľu v Cardiffe.

Chorváti síce výkonom neoslnili, ale tréner Zlatko Dalič neskrýval po zápase radosť. "Som spokojný. Najdôležitejšie je, že sme vyhrali a získali tri body. Bolo to oveľa zložitejšie, ako sme očakávali. Inkasovali sme ako prví a potom sme len s ťažkosťami prekonávali ich stenu. Boli sme však trpezliví, vytrvalí a zaslúžili sme si vyhrať. Práve takéto víťazstvo nás bude motivovať odviesť dobrú robotu aj v Maďarsku v nedeľu. Verím, že nám tam pomôžu aj naši fanúšikovia," zhodnotil duel pre uefa.com kouč Chorvátov. "Azerbajdžan bol naozaj solídny súper. Nebolo to vôbec ľahké. Ale to sme vedeli aj pred zápasom, že nás nečaká nič jednoduché. Musíme byť spokojní, že sme vyhrali," dodal obranca domácich Borna Barišič.

Pre trénera Azerbajdžanu Nikolu Jurčeviča mal duel pikantnú príchuť, keďže je Chorvát. "Som nešťastný, pretože sme prehrali a boli veľmi blízko k remíze. Hrali sme proti jednému z najlepších tímov na svete a moji hráči odviedli maximum. Vedeli sme, že Chorváti sú špička, no s trochou šťastia sme mohli dokázať veľké prekvapenie," zhodnotil Jurčevič.