Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Futbal

EURO16: Premiéra pre Severné Írsko, O'Neill sa teší na Nemcov

Futbalisti Severného Írska Gareth McAuley a Jamie Ward sa teší po výhre 3:1 proti Grécku v kvalifikačnom zápase F - skupiny o postup na EURO 2016 v Belfaste 8. októbra 2015. Z historicky premiérového postupu na ME sa tešia Severní Íri. V Belfaste potvrdili post lídra F-skupiny hladkým víťazstvom 3:1 nad Gréckom. O úvodný gól sa v 35. minúte postaral Steven Davis, ktorý po prihrávke Stuarta Dallasa zblízka zakončil excelentnú kombináciu domácich. Hneď po zmene strán pridal druhý presný zásah Josh Magennis a poistku na 3:0 zariadil dvojgólový hrdina večera Davis v 59. minúte. FOTO TASR /AP Foto: TASR AP

Zverenci kouča Michaela O'Neilla v kvalifikácii nečakane kraľovali v F-skupine, keď o bod predstihli Rumunsko.

Bratislava 4. júna (TASR) - Severné Írsko bude mať premiéru na európskom šampionáte. Zverenci kouča Michaela O'Neilla v kvalifikácii nečakane kraľovali v F-skupine, keď o bod predstihli Rumunsko.

"Tvrdá práca a náročná kvalifikácia sú už za nami. Teraz je to už len na hráčoch, aby si verili a išli do toho naplno. V prvých dvoch zápasoch v skupine musíme urobiť všetko pre víťazstvo. V treťom nás čakajú Nemci a bol by som rád, aby sme proti nim hrali uvoľnene. Konkurovať majstrom sveta bude úžasné," uviedol O'Neill.

Prvým súperom jeho zverencov v základnej C-skupine budú 12. júna Poliaci. O štyri dni neskôr nastúpi ostrovný výber proti Ukrajine a 21. júna vyzve v Paríži svetových šampiónov Nemcov.

V obrane sa kouč bude spoliehať na skúsenosti 36-ročného Aarona Hughesa, vpredu je hviezdou Kyle Lafferty. Ten v kvalifikácii siedmimi prednými zásahmi vystrieľal svojmu tímu prvenstvo v skupine.

SEVERNÉ ÍRSKO

rozloha: 14.130 km2
počet obyvateľov: 1,8 milióna
riadiaci orgán: Irish Football Association (FFU) - Írska futbalová asociácia
rok založenia: 1880
web: http://www.irishfa.com/
tréner: Michael O'Neill
postavenie v rebríčku FIFA: 25. miesto (k 2. júnu 2016)
farba dresov: zeleno-biela
prezývky: Green and White Army (zeleno-biela armáda), Norn Iron
účasti na ME: 1x (2016)
najväčšie úspechy: štvrťfinále MS 1958
postup na EURO 2016: 1. miesto v kvalifikačnej F-skupine
hviezda tímu: Kyle Lafferty (Norwich City, hosťovanie v Birmingham City)